Astrobiologička Musilová: Cestu na Mars oddialila vojna na roky

Díva sa nielen do vesmíru, hoci ju azda všetci poznajú ako marsonautku. Astrobiologička Michaela Musilová sa chystá preskúmať limity Zeme, ale aj svoje vlastné. Hovorí, že je to aj tréning na pobyt na Mesiaci či na Marse. Hoci, ako podotýka, zatiaľ človek nie je ešte pripravený na to, aby objavoval tieto planéty.

19.07.2022 12:00
Michaela Musilová Foto: ,
Michaela Musilová
debata (20)

Kedy sa človek dostane na Mesiac a na Mars?

Máme nádej, že na Mesiac by sme asi o takých päť rokov mohli dostať. Na Mars to vyzerá ešte na dlhšiu trať. Je to najmä tým, že vojna na Ukrajine momentálne narušila spoluprácu na rôznych marťanských projektoch. A to sa odráža aj inde vo vesmírnom sektore, pretože Rusko nemôže byť partnerom rôznych medzinárodných organizácií. Preto sa všetko oddialilo o nejaký čas. Misie na Mesiac neboli také závislé od Ruska, tam to vyzerá, že sa to tak neoddiali. Stále nám však chýba znalosť správnych skafandrov, ktoré budú astronauti potrebovať na misiu na Mesiac. Nemáme úplne vymyslené, ako vytrénovať posádku na dlhodobé výskumné expedície. Lebo misie Apollo, tie sa sústredili na to, aby tam dali vlajku a robili skôr popularizačné veci. Možno zobrali niekoľko kameňov na Zem. Ale boli to piloti, ktorí mali minimálny výcvik v geológii. Teraz tam chceme poslať vedcov, ktorí tam budú robiť dlhodobý výskum – a na to ešte nie sme pripravení. Bude trvať niekoľko rokov, kým technológie a výcvik pripravia ľudí na zakladanie prvých báz, základní na Mesiaci.

VIDEO: Michaela Musilová o vesmíre aj o sebe.

Video

Koľko by teda mali ľudia zostať na Mesiaci?

Momentálne sa hovorí o tom, že by tam boli aspoň mesiac. Ale s tým, že by postavili aspoň základne, v ktorých by každá budúca misia pokračovala. Ďalšie plány sú také, že sa tam pošlú ľudia na niekoľko rokov. Tieto plány sa ešte neujasnili, takže to vyzerá, že na Mesiac sa dostaneme až o niekoľko rokov, keď už bude všetko pripravené a plány ujasnené.

Na Mesiac teda najskôr o päť rokov. A kedy sa človek dostane na Mars?

To vyzerá skôr na pätnásť rokov. A to hovorím dosť optimisticky, pretože na Mars ešte nie sme pripravení. Vidím to zo simulovaných misií, ktoré som viedla. Ešte stále nemáme ani správne vyvinuté jedlo, ktoré budú ľudia potrebovať na dlhodobé misie. Vieme si troška pestovať vlastné jedlo, ale to základné jedlo, ktoré budú jesť každý deň, to lyofilizované, vysušené, stále vidíme, že tí ľudia to netrávia dobre. Rýchlo sa im to znechutí. NASA si myslí, že im nabalí jedlo na trojročnú misiu, ale na simuláciách vidíme, že ľudia sú aj z tohto jedla veľmi rýchlo unavení. Potom im to zhorší náladu, nechcú spolu pracovať. Navyše narušené medzinárodné vzťahy spôsobujú to, že niektoré projekty museli zastaviť. Jednoducho sa to stále odďaľuje a pätnásť rokov je optimistický odhad.

Michela Musiova pocas simulovanej martanskej misie  fotka od Richelle Gribble Čítajte viac K životu na mesiaci nám zatiaľ chýba aj vhodná strava, hovorí šéfka misií pod NASA Musilová

Technológie, ale aj človek si musí privyknúť na to, čo ho čaká na inej planéte?

Viete, technológie môžeme otestovať, môžeme ich poslať aj do vesmíru a časom zistíme, či s nimi môžeme pracovať, alebo nie. Ale u ľudí môžeme ťažko predpovedať, ako sa budú správať, ako budú znášať jedlo. A preto kým ich dlhodobo „neuzatvoríme“ na simulované misie, neotestujeme, ako budú reagovať na rôzne náročné situácie, nebudeme pripravení na dlhodobé misie.

Takou skúškou, tréningom na dlhodobé misie vo vesmíre je aj projekt Koruna Zeme. O čo ide?

Je to výskumno-vzdelávacia a popularizačná expedícia. Plánujem vyliezť na najvyšší vrchol každého kontinentu, počínajúc Kilimandžárom v Afrike až po Mount Everest. Počas expedícií plánujem pokračovať v mojom astronautskom tréningu, chcem nabrať rôzne znalosti a zručnosti, ako robiť výskum v extrémnych podmienkach a viesť tam tím. To všetko mi pomôže pri prihlásení sa do austronautského výberu NASA.

Kedy sa prihlásite?

Do výberu sa môžem prihlásiť najskôr o tri a pol roka, keď sa budem môcť hlásiť aj o americké občianstvo. To potrebujem, aby som sa mohla prihlásiť do astronautského výberu.

Takže dovtedy budete plniť misiu Koruna Zeme?

Áno, popritom chcem robiť aj výskum, ktorý bude podobný tomu, ktorý som robila aj počas simulovaných misií na Havaji. Bude to výskum tzv. extrémofilov, organizmov, ktoré dokážu prežiť v extrémnych podmienkach. Aby sme zistili, aké sú limity života na Zemi a či sú podobné extrémne organizmy aj inde vo vesmíre. Spolupracujem s NASA aj s niekoľkými ďalšími technologickými firmami.

Koruna Zeme však bude aj o niečom inom.

Budeme skúmať aj klimatické zmeny, ako ovplyvňujú naše životné prostredie, ako sa mení aj v týchto extrémnych výškach. Ako sa tam dokáže dostať znečistenie, napríklad mikroplasty. A chcem poukázať, ako môžeme robiť tieto expedície čistým spôsobom, aby sme po sebe nezanechali žiadnu stopu. Preto budeme spolupracovať s miestnymi komunitami, aby aj ony mohli z toho profitovať. A celé to chcem popularizovať, aby som mohla ľudí zapojiť do mojich aktivít.

Michaela Musilová

Slovenská astrobiologička (34) sa v súčasnosti pripravuje na misiu Koruna Zeme, je hosťujúcou profesorkou STU. Spolupracovala na viacerých projektoch NASA, Európskej vesmírnej agentúry, viacerých svetových observatórií. Ako veliteľka viedla simulované misie na Mars a na Mesiac. Bola riaditeľkou stanice HI-SEAS na Havaji, ktorá okrem iného skúmala ľudské vzťahy a psychologické ťažkosti, ktorým by boli ľudia vystavení počas dlhodobých misií vo vesmíre. „Organizovala som vyše 40 simulovaných misií na Mars a velila som 30 simulovaným misiám na Mesiac a na Mars. Vyše roka som bola uzatvorená na stanici, kvázi na inej planéte,“ vysvetľuje Musilová s tým, že túto kapitolu už pomaly uzatvára. Tvrdí, že je veľmi dôležitá rôznorodosť posádky. „Mali sme tam aj umelcov, učiteľov. Vďaka nim sme vedeli lepšie riešiť problémy. Majú totiž iné vzdelanie a aj inak rozmýšľajú,“ objasňuje. Teraz sa chystá na misiu Koruna Zeme, keď chce preskúmať najvyššie vrcholy každého kontinentu. Začne v Afrike Kilimandžárom.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mars #mesiac #Michaela Musilová