Bývalá Mečiarova hovorkyňa: Aj najbližší spolupracovníci sa báli povedať mu do očí negatívne veci

Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS) nebolo jednoliatym celkom, v ktorom by jeho predseda nemal problém presadiť, čo si zaumienil. Poukázala na to Magda Pospíšilová, ktorá od októbra 1995 do novembra 1997 pracovala na pozícii hovorkyne vtedajšieho premiéra Vladimíra Mečiara. „Dokonca sa obával, že v prípade slovensko-maďarskej základnej zmluvy by niektorí členovia HZDS mohli toto hnutie rozbiť," upozornila.

31.07.2022 06:00
Magda Pospíšilová, vladimír mečiar Foto:
Magda Pospíšilová na snímke, keď pracovala ako hovorkyňa premiéra Vladimíra Mečiara.
debata (65)

Ako ste sa dostali pracovať k Mečiarovi na Úrad vlády SR?

Jeho prvú ponuku som odmietla. Vyhovorila som sa, že veľa času mi zaberá výchova môjho mladšieho syna. Keď ma Vladimír Mečiar po pol roku znovu oslovil ako redaktorku Rádiožurnálu, povedala som mu: „Pán premiér, to by ste museli úplne zmeniť vašu mediálnu politiku." „A mám nejakú mediálnu politiku?" reagoval Mečiar. „Máte voľné ruky. Čo urobíte, to bude," dodal. Niečo sa potom podarilo, niečo nevyšlo. Niekedy prijal rady, inokedy si pomyslel svoje, ale urobil podľa seba. No vždy som to vnímala tak, že on nesie zodpovednosť ako politik na čele výkonnej moci.

Mečiar mal údajne vynikajúcu pamäť s tým, že na rokovaniach vlády dokázal zaskočiť ministrov. Je to prehnané tvrdenie alebo pravda?

Veľmi veľa si pamätal a vždy bol maximálne pripravený. Podrobne si prečítal aj rozsiahle materiály, ktoré išli na rokovanie vlády. Neraz sa stalo, že ministra, ktorý predkladal materiál, prekvapil otázkou. „Pán minister, táto vec na strane 49, ako ste ju mysleli?" Vyskytli sa momenty, keď dotyčný minister sem-tam tápal. Ak bol premiér nespokojný, povedal niečo v zmysle, že takto to nebude, alebo ministrovi dal najavo, aby vykonal zmenu či niečo doplnil.

Vladimír Mečiar, Michal Kováč Čítajte viac Mečiar oslavuje 80. narodeniny. Jeho najväčšie chyby? Útoky na Kováča a autoritárstvo

Vedel Mečiar ustúpiť, prípadne si dal aspoň poradiť? Dotkli sme sa toho už síce, ale len okrajovo.

Záviselo od toho, že kedy a od koho.

Môžete konkretizovať?

Poviem na osobných skúsenostiach. Keď mal priveľa práce a ešte bol nervózny, tak som za ním nešla, ak nešlo o vážnu, neodkladnú záležitosť. Vždy si však vedel nájsť čas. Dokázal sa aj zdravo rozčúliť, ale nie na mňa, lebo to súviselo s faktmi, ktoré sa dozvedel a vyhodnocoval ich.

Vaša odpoveď, že „záviselo od toho, že kedy a od koho" si pýta konkrétnosti.

Premiér mi niekedy povedal, že som nositeľka zlých správ. Zvykol to poznamenať, keď som k nemu prichádzala neohlásene. O čo išlo? Niektorí ministri i najbližší Mečiarovi spolupracovníci sa báli povedať mu do očí negatívne veci. Radšej ma preto poprosili, aby som nepríjemnú informáciu oznámila premiérovi ja. Preto občas utrúsil, že som nositeľkou zlých správ. „Pani Pospíšilová, vy si to môžete dovoliť povedať predsedovi vlády, povedzte mu to," vraveli mi tí, čo mali strach, že by sa Vladimír Mečiar na nich rozčúlil. Pripadalo mi to paradoxné, lebo ja som bola hovorkyňa a riaditeľka Tlačového a informačného oddelenia Úradu vlády SR a oni, naopak, ako ministri mali v rukách výkonnú moc.

Mali ste taký pracovný vzťah, že Mečiar bol ochotný rozprávať o svojom súkromí? Teda ak sa vôbec našiel čas, lebo mal povesť workoholika.

Bol zahltený prácou. Dokázal robiť aj viac ako 18 hodín denne. Nerobilo mu problém pracovať do neskorej noci. Ožíval neskoro večer. Je známe, že jeho rokovania s českým premiérom Václavom Klausom pri rozdeľovaní federácie boli vždy úspešnejšie večer alebo až v noci ako za bieleho dňa. Od októbra 1995 do novembra 1997 som absolvovala s Vladimírom Mečiarom všetky jeho zahraničné cesty, počas ktorých mal vo zvyku neľahnúť si do postele po príchode do hotela. Vybral si svojich dvoch-troch najbližších ľudí, ktorí ho sprevádzali, aby s nimi bilancoval deň pri čaji, ktorý rád pil. Alkoholickým nápojom sa zásadne vyhýbal. A mám zážitok zo zahraničia, ako sa Mečiar chcel čo najviac venovať práci, a preto relax v jeho prípade neprichádzal vôbec do úvahy. Členom Klausovej delegácie sme len ticho závideli…

O čo išlo?

Keď sa v Slovinsku konalo stretnutie lídrov štátov zapojených do formátu Stredoeurópskej iniciatívy, Slovinsko ako hosťujúca krajina ponúkla delegáciám, že môžu ešte zostať pri mori po skončení rokovaní. V sobotu si oddýchnuť pri mori a v nedeľu odletieť do vlasti. Každej delegácii poskytli jachtu. Vladimír Mečiar však v sobotu ráno po pracovných raňajkách oznámil, že letíme domov. My v dámskych kostýmoch a v pánskych oblekoch sme sa v Portoroži lúčili s Klausom a členmi jeho delegácie, keď v šortkách odchádzali na jachtu. Náš premiér už nechcel dlhšie zostať v Slovinsku, chcel sa už venovať nejakej práci na Slovensku.

Václav Klaus, Vladimír Mečiar, RTVS Čítajte viac "Vy nás neposloucháte!" Debata moderátorov s Klausom a Mečiarom sa skončila hádkou

Ako Mečiar vychádzal s Klausom?

Existovala medzi nimi dvomi vzájomná úcta. Podobne to platilo o vzťahoch slovenského premiéra s predsedom maďarskej vlády Gyulom Hornom. Neraz Vladimír Mečiar povedal, že nebyť Horna nepodarilo by sa Slovensku dohodnúť s Maďarskom na texte slovensko-maďarskej základnej zmluvy o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci. Je mi ľúto, že Slovenská republika nevedela využiť tento medzinárodnoprávny úspech len preto, že sa to udialo za Mečiara. Nemať sporné otázky so susednými štátmi bola podmienka euroatlantickej integrácie, ktorá sa vzťahovala aj na Slovensko.

Našli sa nejakí politici z opozície, ktorých Mečiar rešpektoval?

Mala som pocit, že napríklad mal rešpekt k Ľubomírovi Fogašovi, ktorý bol poslanec Strany demokratickej ľavice a patrí medzi spoluautorov Ústavy SR. A myslím si, že z Mečiarovho pohľadu sa to dalo povedať aj o predsedovi Kresťanskodemo­kratického hnutia Jánovi Čarnogurskom. Napriek tomu, že mal voči nemu veľa výhrad. Napríklad mu prekážal Čarnogurského nesúhlas s prijatím Deklarácie o zvrchovanosti SR.

Najsilnejší tieň zostal na Mečiarovi v spojitosti s únosom Michala Kováča ml.

To, čo sa stalo so synom prezidenta, som odsudzovala a odsudzujem doteraz. Vladimír Mečiar veľmi dobre poznal moje stanovisko, že to veľmi uškodilo Slovensku a uškodilo aj jemu samotnému. Bola by som rada, keby sa vyšetrilo, kto to naozaj vymyslel. Vladimírovi Mečiarovi môžete všeličo vyčítať, ale nebol hlupák, naopak, videl za roh, ako sa hovorí. Neverím, že by to vymyslel on. Iná vec je, že ak o tom vedel, prečo tomu nezabránil. Opakujem pritom, že najviac to poškodilo Mečiarovu politickú kariéru. Na druhej strane či sa to niekomu páči alebo nie, Vladimr Mečiar bol najvýraznejším slovenským politikom deväťdesiatych rokov. Často mu pripisujú rôzne veci neprávom, len doteraz politici a vlády po ňom tie negatívne veci, čo mu vyčítajú, neopravili. Mohli napríklad zmeniť volebný zákon či prijať zákon o preukazovaní pôvodu majetku. Sú veci, ktoré mu nik nevezme. Želám mu k 80. narodeninám zdravie a pokojnú jeseň života.

HZDS navonok pôsobilo ako jednoliaty celok, v ktorom sa nikto neodvážil s Mečiarom nesúhlasiť.

Nebolo to tak. Každá strana či hnutie má svoje názorové prúdy a skupiny. HZDS nebolo výnimkou. Napriek tomu, že som nebola členka hnutia, dozvedala som sa, že Vladimír Mečiar čelil aj takým záujmom, s ktorými sa nestotožňoval. Vážny prípad sa vyskytol, keď s Hornom podpísal zmienenú slovensko-maďarskú zmluvu. Časť koaličných poslancov mala problém s ratifikáciou v slovenskom parlamente. Boli medzi nimi aj poslanci HZDS. Vladimír Mečiar sa dokonca obával, že v súvislosti s ich nesúhlasom so zmluvou by mohli rozbiť hnutie. Veľa času a energie strávil tým, aby zmluva prešla v parlamente. Išlo nielen o to, že to sľúbil v zahraničí, ale chcel hlavne rozvíjať dobré vzťahy s Maďarskom, na ktorých podobne záležalo aj Hornovi.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #HZDS #Vladimír Mečiar