Tanec a bozky. Komu prekáža fínska premiérka Marinová?

Fínska premiérka Sanna Marinová (36) sa rada zabáva. Aspoň to tak vyzerá na videu, ktoré nedávno prebehlo médiami. Časť verejnosti má problém s tancujúcou predsedníčkou vlády obklopenou celebritami. Prečo je to tak?

27.08.2022 06:00
Sanna Marinová. Foto:
Sanna Marinová s manželom Markusom Räikkönenom na hokejových majstrovstvách sveta v Helsinkách.
debata (26)

A moralizovali by o tom ľudia, aj keby išlo o zabávajúceho sa muža? Pre Pravdu odpovedala fínska politologička Emilia Palonenová z Helsinskej univerzity.

Fínska premiérka Marinová si vo voľnom čase môže robiť, čo chce. Ale je očividné, že sama venuje videu uniknutému z jej párty politickú pozornosť. Išla na drogový test, ktorý bol negatívny, a ospravedlnila sa za zverejnené fotky z večierka, na ktorých sa polonahé bozkávajú dve ženy. Je to však dôvod, aby sme sa touto epizódou zaoberali?

To, čo sa deje, odráža niektoré veci z fínskej politiky. Marinová je mladá žena. Správa sa ako mileniálka (označujú sa tak ľudia narodení od začiatku 80. rokov až približne do konca 90. rokov, pozn. red.), hoci video nebolo určené verejnosti. Myslím si, že reakcia by bola iná, keby ho ona sama publikovala napríklad na sociálnej sieti TikTok, aj keď neviem, či ju má. Tam by to bol pekný materiál a asi by pritiahol pozitívnu pozornosť. Teraz sa vraj s videom spájajú akési tajnosti a Marinová bola nahnevaná, keď sa objavilo na verejnosti. Novinári začali riešiť, či na večierku boli drogy, lebo to ľudia rozoberali na internetových fórach. Žurnalisti možno aj chceli ukázať, čo je za Marinovej zvyčajne prísnym a vážnym prístupom. Azda si mysleli, že je dôležité, aby verejnosť vedela, že premiérka je vo svojom srdci párty dievčaťom. Ale hneď sa o tom začalo moralizovať.

Zabávajúca sa fínska premiérka Sanna Marinová

Prečo?

Rieši sa to, že premiérka je matkou, a že robí večierky, v čase, keď sused Fínska Rusko napadlo Ukrajinu. Otázkou je, nakoľko to verejnosť trápi. Mnoho ľudí to nezaujíma alebo sa od týchto debát dokonca chcú dištancovať. No ďalší o tom diskutujú. Moralizujú či riešia to, že Marinová nemala pod kontrolou svojich priateľov, ktorí boli na večierku, a že to bola aj otázka bezpečnosti. Ale faktom je, že fínski politici sa zvyčajne normálne stretávajú s bežnými ľuďmi. Možno však niekomu prekáža aj to, že Marinová bola na párty s celebritami a influencermi. Pokladajú to za prejav elitárstva.

Je však naozaj prekvapujúce, že premiérka je takpovediac párty girl? Videli sme viac jej fotografií z rockových festivalov. A už v minulosti čelila kritike, že bola v nočnom klube po tom, čo bola v kontakte s ľuďmi pozitívnymi na covid.

Možno to nie je až takým prekvapením. Ale zdá sa, že ľudia sa najmä usilujú nájsť si zámienku na to, aby Marinovú mohli osobne kritizovať. Dôvodom je azda to, že žijeme v ťažkých časoch, a premiérka je vo všeobecnosti obľúbená. Jej kritici sa teraz usilujú využiť ponúknutú šancu.

Hovorili ste už o moralizovaní. A sme svedkami aj debaty, že keby bol na mieste Marinovej muž, ľudia by asi tvrdili, že sa len zabával. Čelí premiérka dvojakému metru?

Áno. Myslím si, že v tomto prípade vidíme veľa mizogýnie. Podľa mňa by sa na to pozerali ľudia inak, keby nešlo o Marinovú. Čelí dvojakému metru. Keby to bolo video tancujúceho politika, verejnosť by to pravdepodobne naozaj vnímala tak, že sa iba zabával. Alebo, keby to bol politik, ktorého na krk bozkáva žena, všetci by boli vo vytržení. No o Marinovej ľudia moralizujú. Mimochodom, na videu je, ako Marinovú na krk bozkáva jeden hudobný skladateľ. Je však úplne jasné, že premiérka si od neho chce udržať odstup. Koná síce priateľsky, ale rázne. Na fotkách, ktoré sa z toho objavili, však vidíme len to, ako sa premiérku ten hudobník usiluje pobozkať. Situácia je prezentovaná takpovediac len z mužskej perspektívy.

Fínska premiérka Sanna Marinová na dúhovom...
Fínska premiérka Sanna Marinová s francúzskym...
+8Sanna Marinová na návšteve Severného Macedónska...

Možno trochu nečakane sa Marinovej zastal poľský konzervatívny premiér Mateusz Morawiecki. Povedal, že premiérka mala dôvod na oslavu, lebo jej krajina vstupuje do NATO, a mohla si dať pár vodiek a zatancovať si. Pomôže takáto obrana Marinovej?

Zahraničie venuje pozornosť tomu, čo sa vo Fínsku deje, ale do veľkej miery sú to pozitívne reakcie. Takže Marinovej podpora zvonku pomáha, ale na druhej strane ešte viac hnevá ľudí, ktorí ju kritizujú. Musím povedať, že ma prekvapilo, že fínska spoločnosť premiérku nepodporila viac.

Napríklad dánske ženy zverejnili na podporu Marinovej videá, na ktorých tancujú. Vo Fínsku sa to nedeje?

Viac debatujeme o premiérskej inštitúcii, ako vážne je ju potrebné brať, že je to práca na každý deň na 24 hodín. Ale Marinová nemá k dispozícii 24–hodinové služby. V minulosti verejnosť riešila to, že má predsedníčka vlády vysoké účty za jedlo, že posiela ľudí na nákupy do supermarketu a podobne. Možno teraz bude nasledovať hlúpa otázka. Ale faktom je, že verejnosť a médiá pravidelne hodnotia politikov aj podľa imidžu, či sa nám to páči, alebo nie. Marinová je mladá, dobre vyzerajúca žena.

Vnímajú ju Fíni ako sexsymbol?

Ani by som nepovedala. Hoci je možné, že niektorí ľudia ju ako sexsymbol vnímajú. No nemyslím si, že Marinová sa usiluje o to, aby mala taký imidž. Ale, ako ste už spomenuli, videli sme jej fotky z rockových festivalov a podobne. Je legitímne sa pýtať aj na imidž politikov, lebo žijeme v ére, keď oni samotní na ňom pracujú. Neraz otvorene diskutujú o svojich životoch. A faktom je, že naše politické preferencie závisia často od toho, ktorí politici sa nám páčia a ktorých radi nemáme. Možno je to hlúpe, ale robíme to vedome aj nevedome.

Fínska premiérka Sanna Marinová spolu s... Foto: Profimedia
Sanna Marinová / Volodymyr Zelenskyj / Fínska premiérka Sanna Marinová spolu s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve, máj 2022

Ako sa súčasný škandál môže prejaviť na popularite Marinovej? Už na budúci rok sa vo Fínsku konajú parlamentné voľ by a podľa prieskumov verejnej mienky sociálni demokrati premiérky zaostávajú za pravicovou Národnou koaličnou stranou.

Voľby sa budú konať v apríli 2023. Sociálni demokrati sú v prieskumoch na druhom mieste, vedie ich Národná koaličná strana. Bude veľmi zaujímavé sledovať, ako sa momentálna aféra prejaví na popularite ľavice. A akým spôsobom. Možno sociálni demokrati získajú časť podporovateľov spomedzi mladších ľudí. Priemerný vek ich voličov je teraz pomerne vysoký. Takže mladšia generácia politikov sociálnej demokracie musí myslieť aj na to, ako bude ich strana vyzerať v budúcnosti. Potrebujú k sebe prilákať voličov z iných vekových skupín. Nedá sa vylúčiť, že ľudia, ktorí sa zvyčajne politikou nezaoberajú, o ňu prejavia istý záujem. Ale v tom, čo sa deje, vidím aj istý problém pre demokraciu.

V čom spočíva?

Keď budeme takto riešiť uniknuté videá politikov, kto bude chcieť vstúpiť do volebného boja? Kto sa bude uchádzať o funkcie? Mladí ľudia si to možno rozmyslia, ak bude politika o tom, že ich budeme hodnotiť podľa nejakých videí. Mnohí z nich asi takéto nejaké nahrávky majú. Keby som mala povedzme 28 rokov a rozmýšľala o tom, či mám vstúpiť do politiky, možno by som to po tomto škandále neurobila.

Áno, viem si predstaviť, že v dnešnej dobe, keď sa všetko fotí a natáča, veľa ľudí medzi 20 až 30 rokmi má niekde nejaké videá, pri ktorých by boli radšej, keby ich niekto nevidel. Marinová má teraz 36 rokov, premiérkou sa stala ako 34–ročná. Ako sa to zrodilo? Prečo sa sociálni demokrati v roku 2019 rozhodli pre ňu?

Ľavica bola vtedy pomerne rozdelená. Marinová len tesne porazila Anttiho Lindtmana, ktorý mal vtedy 37 rokov. Sociálna demokracia v roku 2019 akoby odovzdala žezlo mladšej generácii, aby jej príslušníci viedli stranu. Marinová si však odvtedy získala naozaj veľkú podporu medzi kolegami. Jej postavenie v rámci sociálnej demokracie je momentálne viac–menej neotrasiteľné. Samozrejme, Marinová je najznámejšou predstaviteľkou strany, a Fíni oceňujú aj to, ako pracuje ako premiérka. Zdá sa, že jediné, čo ju môže ohrozovať, je iba táto moralizujúca kampaň. Uvidíme, ako sa to prejaví. Ako sme už hovorili, sociálni demokrati zvádzajú súboj s Národnou koaličnou stranou a ešte je tu aj tretí silný politický subjekt Strana Fínov.

Nato Finland Sweden Explainer Čítajte viac Fínsko na ceste do NATO zastaví len tretia svetová vojna, tvrdí expert

Vládu Marinovej tvorí päť strán. Niektoré sú politicky viac vpravo, iné vľavo. Všetky však vedú ženy. Veľa sa o tom popísalo, keď takýto kabinet vznikol. Dá sa už teraz povedať, že to má nejaký vplyv na fínsku spoločnosť?

Je naozaj veľmi zaujímavé, že všetky vládne subjekty vedú ženy. A žena je aj na čele Strany Fínov. Svojím spôsobom to odráža nástup novej politickej generácie a je to dôležité z toho dôvodu, že súčasná vláda skutočne venuje viac pozornosti tomu, aby v spoločnosti fungovala rovnosť príležitostí. V minulosti to vždy tak nebolo. Samozrejme, nie všetky ministerstvá vedú ženy. Je v tom rovnováha. Ale môžem povedať, že viac žien vo vysokých politických funkciách viedlo aj k tomu, že sa objavilo viac mizogýnnych komentárov. Takže fínska spoločnosť má skúsenosť s týmito negatívnymi reakciami. Je to problém. Ukázalo sa to aj pri komentovaní proticovidových opatrení.

Čo mala pandémia spoločné s mizogýnnymi reakciami?

Išlo o to, že proticovidové opatrenia oznamovalo päť líderiek politických strán zastúpených vo vládnej koalícii. Malo to ukázať politickú jednotu počas pandémie. Ale objavili sa aj negatívne reakcie z verejnosti, že v politike je priveľa žien. Dokonca sme sa na to trochu pozreli v rámci jedného výskumného projektu, ktorý sa týkal reakcie Fínska na pandémiu. V rámci toho sme si všimli, že vláda do informovania o proticovidových opatreniach v istom momente zapojila mužov. Zaistila, aby slovo dostali aj ministri, nielen ministerky.

Bola to priama reakcia na negatívne komentáre?

Z dát, ktoré máme k dispozícii, to nevieme takto jednoznačne povedať. Preto by som to nazvala len pozorovaním. Nevieme, či to bolo zámerné rozhodnutie. Ale stalo sa to.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Politika #Fínsko #Sanna Marinová