Špičkový právnik Matúš Varga: Odísť do USA a zlegalizovať si tam pobyt je práve teraz najľahšie

Zažil súdy a väznice vo všetkých štátoch USA. Kariéru rozbehol vďaka rusky a španielsky hovoriacim klientom. Tí prví si ho našli pre jeho ruštinu, tí druhí si mysleli, že je jedným z nich a volá sa Vargas. Všetkých si však získal šarmom a ľudským prístupom. Dnes je Matúš Varga úspešný a vyhľadávaný imigračný právnik v Miami na Floride. Mrzí ho, že Slováci žijúci v USA sú v dodržiavaní pravidiel neporiadni. "Keby chceli a dali si veci do poriadku, takmer každý by tam mohol žiť legálne. Dnes je to možné a ľahké. Spojené štáty navyše práve teraz hľadajú státisíce ľudí na voľné pracovné pozície," vyhlasuje.

01.10.2022 06:00
debata (37)
Video
Naši a svetoví, 2. diel: Imigračný právnik Matúš Varga o legalizovaní pobytu v USA.
  • Čo potrebuje Slovák na vysťahovanie sa do Spojených štátov?
  • Ako sa dá pobyt v USA legalizovať zo dňa na deň?
  • Aké zbytočné chyby robí okolo 750-tisíc Slovákov žijúcich za oceánom?
  • Aké vtipné situácie zažil vo väzniciach, na súdoch a pri kontrolách imigračného úradu?
Prešovčan Matúš Varga (vľavo) zažil súdy a...
Matúš Varga (vľavo) je úspešný a vyhľadávaný...
+3Varga (vpravo) s klientmi vo svojej kancelárii.

Matúš Varga chcel byť advokátom či exekútorom. Už počas štúdia práva v Bratislave sa vybral s kamarátkou do USA, naučiť sa jazyk, okúsiť svet. Robili, kde sa dalo. Upratovali, umývali riad, obsluhovali v reštauráciách. Domov sa vrátili s novými skúsenosťami. Skončili vysokú školu a odišli znova do USA. Odvaha im nechýbala. V Miami na Floride zaklopali na dvere advokátskej kancelárie so zameraním na imigračné právo. Prijali ich. Po čase sa kamarátka vrátila na Slovensko, chýbal jej domov. V Bratislave si otvorila vlastnú prax, o niekoľko rokov aj Varga, ale na Floride. Žije tam už 16 rokov a klientov z Ruska, Latinskej Ameriky, Ázie, ale aj z Maďarska, Česka či zo Slovenska už obhajoval vo všetkých štátoch USA.

Rozhovor s Matúšom Vargom si môžete vypočuť aj ako podcast

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

"Úspech prišiel, keď ma začali húfne vyhľadávať prisťahovalci z Mexika a Latinskej Ameriky. Vtedy som ešte nehovoril po španielsky a oni nevedeli po anglicky. Možno si mysleli, že sa volám Vargas. Náročné boli najmä výsluchy vo väzniciach, ale ja som si všetko zapisoval, dodatočne prekladal a hoci to bolo náročné, dôležitý bol výsledok,“ spomína na ťažké začiatky v zámorí.

Peter Kršík Čítajte viac Slovák je už roky masérom dubajského šejka. Ako sa zamestnal u jedného z najbohatších ľudí sveta?

Florida, najmä Miami, je pre imigračného právnika dobré miesto. Prichádza tam mnoho prisťahovalcov, hneď po príchode si chcú zlegalizovať pobyt, ale sú aj takí – a patrí medzi nich aj väčšina Slovákov – čo si myslia, že keď majú roky legálnu firmu, dom, auto a platia dane, nemusia mať legálny status občana. To je však veľký omyl a ak napríklad spôsobia dopravnú nehodu, čaká ich väzenie a v minulosti po ňom nasledovala okamžitá deportácia na Slovensko. „Našinci to zbytočne podceňujú. Mám skúsenosť, že siedmi z desiatich Slovákov žijú v USA ilegálne, ale nemuseli by,“ hovorí Varga.

Vo videu sa dozviete, ako sa dá americké občianstvo dieťaťa rozšíriť na celú rodinu. Ako ľahko po zmenách, ktoré zaviedol súčasný americký prezident Joe Biden, možno zadarmo získať zelenú kartu. Čo sú to investorské víza? Čo potrebuje na vysťahovanie do USA pilot, architekt, návrhár či moderátor?

Podrobnosti vo videu alebo podcaste 2. časti nového seriálu denníka Pravda s názvom Naši a svetoví.

Naši a svetoví

Vo svete, za hranicami domoviny, žijú približne dva milióny Slovákov. Najviac ich je v USA, potom nasleduje Česká republika, po nej Kanada a Maďarsko. Len za posledných 15 rokov odišlo z krajiny do sveta za prácou aj za novými skúsenosťami vyše 300-tisíc našincov. Sú takí, ktorí nabrali skúsenosti a vrátili sa domov, iní sa vlastným umom a šikovnosťou presadili v silnej konkurencii a žnú úspechy za hranicami dodnes. Niekoľkých vám predstavíme v novej rubrike denníka Pravda.

Pozrite si všetky diely seriálu Naši a svetoví: videá, fotogalérie a texty

Seriál Naši a svetoví môžete počúvať aj ako podcast. Tu je päť posledných rozhovorov:

Ľubica Hargašová Čítajte viac Naši a svetoví v Pravde. Štartujeme seriál o úspešných Slovákoch, ktorí sa presadili vo svete
Video
Ako vznikal a bude po novom vznikať obľúbený seriál rozhovorov Naši a svetoví? S autorkou relácie Ľubicou Hargašovou sa zhováral Jakub Prokeš.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #rozhovor #Ľubica Hargašová #Naši a svetoví #rozhovory Ľubice Hargašovej