Radšej zachránil život súpera, než by zvíťazil. Slovák si podmanil srdcia Číňanov

Olympijský výbor mu udelil Cenu Fair Play za záchranu života. Počas pretekov pomohol súperovi. Keď si bol istý, že takmer utopený triatlonista je mimo ohrozenia života a v rukách lekárov, vrátil sa do súťaže - a znova bojoval o medailu. Ako na to spomína? Koľký skončil? Pozrite si rozhovor s Michalom Bučekom. Jeho príbeh by mohol byť námetom na film: ako sa zo slovenského kuchára stal model, triatlonista, železný muž, svetový šampión, vyhľadávaný tréner a populárny televízny komentátor v Ázii.

29.10.2022 06:00
debata
Video
Naši a svetoví, 6. diel: Michal Buček hovorí ako prerazil na Taiwane a v Hongkongu.
  • Mal päť rokov, keď ho zapísali do "Klubu bitkárov“. Akou taktikou víťazil?
  • Ako prerazil na Taiwane a prečo teraz žije striedavo v Bratislave a Hongkongu?
  • Ako sa stať v Ázii športovou hviezdou a vyhrať troje preteky za víkend?
  • Prečo je čínsky Ironman ťažší ako ten najobávanejší na svete na Havaji?
  • Kedy je krutejší, úmornejší a ťažší ako triatlon modeling a fotenie pre časopisy?
  • Prečo preplával nebezpečnú a studenú Žltú rieku až 10-krát? Čím sa líši od Dunaja či jazera Kuchajda v Bratislave?
  • Prečo netrénuje talenty triatlonu na Slovensku, ale radšej lieta do Ázie, dokonca vydrží dovedna až 17 týždňov zavretý v hotelovej karanténe?
Michal Buček - model, triatlonista, komentátor

Pozrite si cestu Michala Bučeka na stránky módnych časopisov, preteky IronMan po celom svete, stupne víťazov, svetový pohár a napokon pred televízne kamery.

Fotogaléria
Michal Buček (vľavo). Z úspešného slovenského...
V sedle bicykla počas Ironmana na Havaji pred...
+32Na Taiwan odišiel ako 21-ročný robiť modela.

Už vyše 18 rokov pracuje a žije v Ázii. Je rešpektovaným a obľúbeným trénerom. Najnovšie aj komentuje triatlonové preteky a cestuje na ne po celom svete. Triatlon však robiť nechcel. Otcovi povedal: "Načo tri športy? Nestačí jeden?“ Veľmi rýchlo sa však týmto návykovým športom nakazil, dokonca k behu, plávaniu a bicyklu pridal štvrtú disciplínu – kajak. Aký má recept na výhru vo Svetovom pohári?

Rozhovor s Michalom Bučekom si môžete vypočuť aj ako podcast

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Ako získať bohatých ázijských sponzorov? Prečo ich nezaujíma Európa? V rozhovore sa dozviete aj to, prečo chce šampión Michal Buček pretekať najmenej do sedemdesiatky a prečo napriek hongkonskému občianstvu vždy súťaží pod našou vlajkou a nápisom SLOVAKIA.

Martin Greguš Čítajte viac Takmer zomrel v arktickej búrke. Jeho fotografie medveďov teraz zbierajú prestížne svetové ceny 5-Turekova-2021 Čítajte viac Mladá Slovenka je novou hviezdou módy. Oblieka extravagantné spevácke ikony z Londýna, New Yorku i Los Angeles Peter Kršík Čítajte viac Slovák je už roky masérom dubajského šejka. Ako sa zamestnal u jedného z najbohatších ľudí sveta? Matúš Varga Čítajte viac Špičkový právnik Matúš Varga: Odísť do USA a zlegalizovať si tam pobyt je práve teraz najľahšie Naši a svetoví: Peter Biľak typograf dizajnér Čítajte viac V Bratislave mu zhorel byt, tak šiel do sveta. Ocenila ho kráľovská rodina v Holandsku, EÚ i kmene na severe Kanady

Naši a svetoví

Vo svete, za hranicami domoviny, žijú zhruba dva milióny Slovákov. Najviac ich je v USA, potom nasleduje Česká republika, po nej Kanada a Maďarsko. Len za posledných 15 rokov odišlo do sveta za prácou a novými skúsenosťami vyše 300-tisíc našincov. Sú takí, ktorí sa vrátili domov, iní sa vlastným umom a šikovnosťou presadili v silnej konkurencii a žnú úspechy za hranicami dodnes. Niekoľkých vám predstavujeme v rubrike denníka Pravda.

Pozrite si všetky diely seriálu Naši a svetoví: videá, fotogalérie a texty

Seriál Naši a svetoví môžete počúvať aj ako podcast. Tu je päť posledných rozhovorov:

Ľubica Hargašová Čítajte viac Naši a svetoví v Pravde. Štartujeme seriál o úspešných Slovákoch, ktorí sa presadili vo svete
Video
Ako vznikal a bude po novom vznikať obľúbený seriál rozhovorov Naši a svetoví? S autorkou relácie Ľubicou Hargašovou sa zhováral Jakub Prokeš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ľubica Hargašová #Naši a svetoví #Michal Buček #rozhovory Ľubice Hargašovej