Svet špičkovej módy opustila, zdal sa jej povrchný. Skrášľuje tapetami dizajnové hotely i byty po celej Európe

Jej na mieru vyrobené tapety sú podľa odborníkov i laikov jedinečné. Spojila v nich umenie, remeslo, tradičné i moderné techniky, ale najmä dokáže vo vzore a štruktúre tapiet vystihnúť genius loci, kde majú byť nainštalované. Vie teda s citom trafiť ducha, atmosféru či identitu daného miesta. Interiérová dizajnérka Katarína Stupavská vdýchla v krajine tulipánov, ale aj v Česku, Rakúsku a ďalších krajinách Európy nový život už najmenej tristo osemdesiatim hotelom, reštauráciám, bytom, ba dokonca aj špeciálnej klinike.

05.11.2022 05:30
debata

Nedávno, po dvadsiatich rokoch úspešnej kariéry v Holandsku, ju potešilo, že o jej prácu začína byť záujem aj na Slovensku. V rozhovore sa dozviete, ako sa to stalo, čo sa zmenilo.

Video
Naši a svetoví, 7. diel: Katarína Stupavská hovorí o tom, prečo dala prednosť navrhovaniu luxusných tapiet a nezvyčajných interiérov pred módou.
  • Ide o nej chýr, že dokáže zmeniť charakter akejkoľvek budovy od povaly po suterén. Čo všetko v nej robí?
  • Vďaka čomu vyvolá v návštevníkovi starého hotela, ale aj modernej kliniky s protónovým centrom príjemný zážitok?
  • Prečo vymenila prestížny London Fashion Week za výrobu tapiet a neskôr interiérový dizajn?
  • Čo jej najviac prekážalo na špičkovej móde a na zákulisí tohto biznisu?
  • Prečo má za sebou vyše 350 projektov v Holandsku a po Európe, ale na Slovensku pracuje až posledný rok?
  • Čím sa líši práca na interiéri hotela v centre Amsterdamu a cukrárne s pekárňou v Bratislave?
  • Ako by zmenila kedysi slávne, no dnes rozpadávajúce sa Kúpele Grösling či hlavnú železničnú stanicu v Bratislave? Ako na jej návrhy reagovali predstavitelia hlavného mesta Slovenska?
NAJ FOTO: tapety, apartmány, reštaurácie, hotely

Pozrite si NAJ interiéry hotelov, reštaurácií, apartmány, izby, byty, bary, foyer a vzory oceňovaných tapiet slovenskej dizajnérky Kataríny Stupavskej

Fotogaléria
Katarína Stupavská je úspešnou interiérovou...
Presadila sa ako návrhárka originálnych a...
+59Katarína Stupavská mala rozbehnutú kariéru...

Úspešná Slovenka v interview hovorí aj o tom, ako navrhnúť váš byt tak, aby sa v ňom človek cítil príjemne. Aké sú najnovšie svetové trendy pre bývanie a prácu doma? Ako zmenila pandémia koronavírusu interiérový dizajn v hoteloch po Európe? A prečo na tapetách v špičkovej klinike pre onkologických pacientov nemohli byť zobrazené tradičné holandské anjeliky? A prečo, keď sa neľahko učila techniky výroby tapiet po celom svete a takmer dve desaťročia chce teraz svoje bohaté vedomosti odovzdávať mladým?

Rozhovor s Katarínou Stupavskou si môžete vypočuť aj ako podcast

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Katarína Stupavská ďalej vysvetľuje čím sa líši život v Holandsku a na Slovensku. Spomína tiež na to, ako jej rodina presídlila z Piešťan do Amsterdamu, keď mala 14 rokov. Čo sa jej vtedy na krajine páčilo a čo nie. Hovorí tiež o tom, koľko času trvá, kým sa človek naučí novú reč a prečo sa jej brat po dvadsiatich rokoch vrátil do Bratislavy. Kedy by sa vrátila aj ona?

15-Bucek Čítajte viac Radšej zachránil život súpera, než by zvíťazil. Slovák si podmanil srdcia Číňanov Martin Greguš Čítajte viac Takmer zomrel v arktickej búrke. Jeho fotografie medveďov teraz zbierajú prestížne svetové ceny 5-Turekova-2021 Čítajte viac Mladá Slovenka je novou hviezdou módy. Oblieka extravagantné spevácke ikony z Londýna, New Yorku i Los Angeles Peter Kršík Čítajte viac Slovák je už roky masérom dubajského šejka. Ako sa zamestnal u jedného z najbohatších ľudí sveta? Matúš Varga Čítajte viac Špičkový právnik Matúš Varga: Odísť do USA a zlegalizovať si tam pobyt je práve teraz najľahšie Naši a svetoví: Peter Biľak typograf dizajnér Čítajte viac V Bratislave mu zhorel byt, tak šiel do sveta. Ocenila ho kráľovská rodina v Holandsku, EÚ i kmene na severe Kanady

Naši a svetoví

Vo svete, za hranicami domoviny, žijú zhruba dva milióny Slovákov. Najviac ich je v USA, potom nasleduje Česká republika, po nej Kanada a Maďarsko. Len za posledných 15 rokov odišlo do sveta za prácou a novými skúsenosťami vyše 300-tisíc našincov. Sú takí, ktorí sa vrátili domov, iní sa vlastným umom a šikovnosťou presadili v silnej konkurencii a žnú úspechy za hranicami dodnes. Niekoľkých vám predstavujeme v rubrike denníka Pravda.

Pozrite si všetky diely seriálu Naši a svetoví: videá, fotogalérie a texty

Seriál Naši a svetoví môžete počúvať aj ako podcast. Tu je päť posledných rozhovorov:

Ľubica Hargašová Čítajte viac Naši a svetoví v Pravde. Štartujeme seriál o úspešných Slovákoch, ktorí sa presadili vo svete
Video
Ako vznikal a bude po novom vznikať obľúbený seriál rozhovorov Naši a svetoví? S autorkou relácie Ľubicou Hargašovou sa zhováral Jakub Prokeš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ľubica Hargašová #Naši a svetoví #rozhovory Ľubice Hargašovej #Katarína Stupavská