Slovenská lekárka žne úspechy v Singapure. Podľa jej unikátnych postupov liečia rakovinu tamojší špecialisti

Na Slovensko prišla po troch rokoch a len na dva dni. Jej čas je vzácny. Na rozhovor do rubriky Naši a svetoví si ho však našla. MUDr. Andrea Rajňáková, PhD., je mimoriadne uznávaná slovenská špecialistka, členka Kráľovskej lekárskej spoločnosti vo Veľkej Británii. Je odborníčka na gastroenterológiu, teda prevenciu, diagnostiku a liečbu chorôb tráviaceho ústrojenstva. Už 30 rokov pôsobí v Singapure, z toho 15 rokov vedie vlastnú kliniku, čo je v tejto krajine u lekárov z cudziny veľmi výnimočné. Navyše tam ako jediná žena lekárka obhájila titul PhD.

12.11.2022 05:30
debata (9)
Video
Naši a svetoví, 8. diel: Andrea Rajňáková hovorí o tom, prečo odišla s rodinou zo Slovenska, ako sa im žije v Ázii a kedy by sa vrátila.
  • Ako si získala mladá Slovenka rešpekt v Singapure? Čo jej pomohlo presadiť sa, dokonca splniť prísne pravidlá a otvoriť si vlastnú prax ako vôbec prvej Európanke?
  • Vďaka čomu získala jeden z najväčších grantov v Singapure?
  • Prednáša po celom svete, je uznávaná odborníčka na liečbu rakoviny žalúdka. Tá je v Ázii veľmi rozšírená. Čo ju spôsobuje? Aké potraviny neodporúča jesť?
  • Keď odišla do Ázie, chýbal jej najmä náš chlieb a mlieko. Na čo si tam nevie zvyknúť ani po tridsiatich rokoch?
  • Čo robí v Singapure jej manžel IT špecialista a ako vychovávajú svoje dve talentované deti?
  • Kedy by sa s rodinou vrátila do Európy či na Slovensko?
Ako sa žije lekárke zo Slovenska v Singapure

Pozrite si súkromnú kliniku slovenskej špecialistky v jednom z najbohatších miest sveta, jej úspechy ako aj to, ako sa darí jej rodine, deťom a manželovi.

Fotogaléria
MUDr. Andrea Rajňáková, PhD. je mimoriadne...
Vianoce na klinike v Singapure - s manželom...
+38Rodinné foto v meste.

Vždy chcela byť lekárkou. Keď Andrea Rajňáková na strednej škole vypisovala prihlášku na vysokú, do štyroch riadkov napísala: Lekárska fakulta Univerzity Komenského. Po škole mala rozbehnutú prax, keď jej manžel dostal lukratívnu ponuku pracovať v Singapure. Prečo sa po troch rokoch cestovania medzi Áziou a Európou musela vzdať vysnívaného miesta v bratislavskej nemocnici a odišla za manželom natrvalo?

Rozhovor s Andreou Rajňákovou si môžete vypočuť aj ako podcast

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Svoju prácu a špecializáciu neopustila, naopak. V roku 2005 dokonca v Singapure získala cenu Mladá lekárka roka. Prečo na obhajobu jej dizertačnej práce pricestoval z USA aj kandidát na Nobelovu cenu? Celosvetovo uznávaná lekárka Andrea Rajňáková v rozhovore spomína aj na to, vďaka čomu a v akom režime fungovala počas koronavírusu jej súkromná klinika. V čom sa to líšilo oproti Slovensku?

1-Stupavska Čítajte viac Svet špičkovej módy opustila, zdal sa jej povrchný. Skrášľuje tapetami dizajnové hotely i byty po celej Európe 15-Bucek Čítajte viac Radšej zachránil život súpera, než by zvíťazil. Slovák si podmanil srdcia Číňanov Martin Greguš Čítajte viac Takmer zomrel v arktickej búrke. Jeho fotografie medveďov teraz zbierajú prestížne svetové ceny 5-Turekova-2021 Čítajte viac Mladá Slovenka je novou hviezdou módy. Oblieka extravagantné spevácke ikony z Londýna, New Yorku i Los Angeles Peter Kršík Čítajte viac Slovák je už roky masérom dubajského šejka. Ako sa zamestnal u jedného z najbohatších ľudí sveta? Matúš Varga Čítajte viac Špičkový právnik Matúš Varga: Odísť do USA a zlegalizovať si tam pobyt je práve teraz najľahšie Naši a svetoví: Peter Biľak typograf dizajnér Čítajte viac V Bratislave mu zhorel byt, tak šiel do sveta. Ocenila ho kráľovská rodina v Holandsku, EÚ i kmene na severe Kanady

Naši a svetoví

Vo svete, za hranicami domoviny, žijú zhruba dva milióny Slovákov. Najviac ich je v USA, potom nasleduje Česká republika, po nej Kanada a Maďarsko. Len za posledných 15 rokov odišlo do sveta za prácou a novými skúsenosťami vyše 300-tisíc našincov. Sú takí, ktorí sa vrátili domov, iní sa vlastným umom a šikovnosťou presadili v silnej konkurencii a žnú úspechy za hranicami dodnes. Niekoľkých vám predstavujeme v rubrike denníka Pravda.

Pozrite si všetky diely seriálu Naši a svetoví: videá, fotogalérie a texty

Seriál Naši a svetoví môžete počúvať aj ako podcast. Tu je päť posledných rozhovorov:

Ľubica Hargašová Čítajte viac Naši a svetoví v Pravde. Štartujeme seriál o úspešných Slovákoch, ktorí sa presadili vo svete
Video
Ako vznikal a bude po novom vznikať obľúbený seriál rozhovorov Naši a svetoví? S autorkou relácie Ľubicou Hargašovou sa zhováral Jakub Prokeš.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #singapur #kolonoskopia #Andrea Rajňáková #Ľubica Hargašová #Naši a svetoví #endoskopia #rozhovory Ľubice Hargašovej