Chce vybudovať digitálny Hollywood na Slovensku. Pozrite si plány Slováka, ktorý získal Oscara za špeciálne filmové efekty

Vladimír Valovič je filmový čarodej. Pomohol vtlačiť majstrovskú vizuálnu pečať najväčším trhákom Hollywoodu. Vedieť robiť špičkové triky a efekty bol jeho detský sen. Pred vyše sedemnástimi rokmi kvôli nemu odišiel z Handlovej, najskôr do Londýna, potom cez Prahu do Ameriky. Bol v tíme, ktorý získal Oscara za film Gravitácia a britskú BAFTA za finálny diel megahitu Harry Potter a Dary smrti 2. Prečo sa medzinárodne úspešný filmár vracia domov na Slovensko?

03.12.2022 05:30
debata (1)
Video
Naši a svetoví, 11. diel: Vladimír Valovič hovorí o tom, prečo sa v Handlovej snaží vybudovať školu vizuálnych efektov pre Slovákov, Čechov i záujemcov z ďalších krajín.
  • Na ktorých filmoch robil a čo bolo najťažšie? Na čo je hrdý a čím by sa radšej nechválil?
  • Ako spomína na hviezdnych režisérov Alfonsa Cuaróna či Stevena Spielberga?
  • Bol v tíme, ktorý získal Oscara i cenu BAFTA, on si však viac cení iné filmy. Ktoré sú jeho favoritmi?
  • Aké šance má vôbec Slovák na úspešnú kariéru v hollywoodskych trhákoch? Čo treba urobiť?
  • Prečo je dnes Vancouver v Kanade pre filmárov atraktívnejší ako slávne štúdiá v Hollywoode?
  • Prečo dal prednosť návratu do Handlovej a práci pre štúdiá v Poľsku pred lukratívnejšími ponukami v Kanade či na Novom Zélande?
  • Ako chce vybudovať „digitálny Hollywood“ na Slovensku? Ako majú vyzerať jeho filmové štúdiá a škola digitálnych trikov pre mladých, ktorú už medzitým založil?
NAJ filmové triky a efekty na fotkách, herci, ceny

Slovenská stopa v svetových megahitoch. Najväčšie úspechy v cudzine, návrat a plány na Slovensku. Čo filmovému profíkovi Vladimírovi Valovičovi pomohlo dostať sa na vrchol. Pozrite si fotogalériu.

Fotogaléria
Slovák Vladimír Valovič bol členom tímov, ktoré...
Hviezdami oceňovaného filmu Gravitácia sú...
+27Film Gravitácia režíroval mexický režisér...

Vo videách uvidíte aj to, ako sa dá niekoľkými ťahmi myšou a ťuknutiami do klávesnice vrátiť atmosféra modernej ulice vo veľkomeste späť v čase hoci o 200 rokov. Ako zmeniť krásne zelené údolie v horách na vyprahnutý kus vzdialenej planéty či vyburcovať aktivitu spiacej sopky tak, že sa zmení na ohnivý vulkán. A to všetko bez toho, aby to ľudské oko postrehlo.

VIDEO: Tajomstvá filmových trikov (1)

Ako to robíme? Pozrite si filmové efekty: Hviezdne vojny, strieľačka, výbuchy, tanec s guľovým bleskom, Zem z vesmíru, letka legendárnych stíhačiek Spitfire v česko-slovenských farbách, bojisko II. svetovej vojny, nočné ulice v China Town.

Video
Video Vladimíra Valoviča odhaľuje tajomstvá filmových trikov. Ukazuje, čo a ako učí svojich študentov a kolegov.

VIDEO: Tajomstvá filmových trikov (2)

Ako to robíme? Pozrite si filmové efekty: Blade Runer, lietajúce autá, megamesto a západ Slnka, Batman, Batmobil, nočné ulice Gotham City, dážď v China Town, product placement a reklama v sci-fi filme, Hogwarts Express v megahite Harry Potter.

Video
Video Vladimíra Valoviča odhaľuje tajomstvá filmových trikov. Ukazuje, čo a ako učí svojich študentov a kolegov.
Kanadská divočina: orly, medvede, vlky, jelene...

Výber z fotografií divokej prírody filmára Vladimíra Valoviča. Pozrite si krátku fotogalériu.

Fotogaléria
Divočina v ľadovej vode. Koníčkom filmára...
Divoká Kanada: Bielohlavý orol.
+11Divoká Kanada: Orol a motorový orol.

Rozhovor s Vladimírom Valovičom si môžete vypočuť aj ako podcast

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.
01-Kucerova Čítajte viac Hovorí sa o nej, že rozumie reči koní. Popredná jazdkyňa a trénerka prezradila zázračnú metódu, ako naučiť koňa vyhrávať 1-Brchnelova-ESTEC internship Čítajte viac Mladá Slovenka hviezdi v mužskom svete. Navrhuje vesmírne rakety a raz chce mať v kozme vlastnú sondu 001-Rajnakova Čítajte viac Slovenská lekárka žne úspechy v Singapure. Podľa jej unikátnych postupov liečia rakovinu tamojší špecialisti 1-Stupavska Čítajte viac Svet špičkovej módy opustila, zdal sa jej povrchný. Skrášľuje tapetami dizajnové hotely i byty po celej Európe 15-Bucek Čítajte viac Radšej zachránil život súpera, než by zvíťazil. Slovák si podmanil srdcia Číňanov Martin Greguš Čítajte viac Takmer zomrel v arktickej búrke. Jeho fotografie medveďov teraz zbierajú prestížne svetové ceny 5-Turekova-2021 Čítajte viac Mladá Slovenka je novou hviezdou módy. Oblieka extravagantné spevácke ikony z Londýna, New Yorku i Los Angeles Peter Kršík Čítajte viac Slovák je už roky masérom dubajského šejka. Ako sa zamestnal u jedného z najbohatších ľudí sveta? Matúš Varga Čítajte viac Špičkový právnik Matúš Varga: Odísť do USA a zlegalizovať si tam pobyt je práve teraz najľahšie Naši a svetoví: Peter Biľak typograf dizajnér Čítajte viac V Bratislave mu zhorel byt, tak šiel do sveta. Ocenila ho kráľovská rodina v Holandsku, EÚ i kmene na severe Kanady

Seriál Naši a svetoví môžete počúvať aj ako podcast. Tu je päť posledných rozhovorov:

študentská podnikateľská cena 2022 Čítajte viac Maľovanie bytu cez mobil, hríby zo šuplíka: Pozrite si najlepšie firmy mladých Slovákov

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Batman #Gravitácia #Oscar #Harry Potter #BAFTA #Strážcovia galaxie #kinohit #Vladimír Valovič #Lincoln #Ceny BAFTA #Ľubica Hargašová #Naši a svetoví #rozhovory Ľubice Hargašovej #filmové triky