Špičkové švajčiarske učebnice píše Slovák. Nebyť protekcie, doma na Slovensku ho nevzali ani na strednú

Tvrdí, že bifľovať sa iba vzorce a poučky ako u nás je chyba. Profesor Juraj Hromkovič učí zložité veci tak, aby ich pochopil každý. Študenti univerzít, gymnazisti, školáci, ale aj deti v škôlkach či aktívni seniori. Technicky nadaní, aj tí, čo majú celkom iné vlohy. Jeho učebnice sú nesmierne populárne. Učí sa z nich v nemecky hovoriacich krajinách, ale preložili ich aj do angličtiny, japončiny či ruštiny. Kedy sa dostanú do našich škôl?

10.12.2022 05:55
debata (14)
Video
Naši a svetoví, 12. diel: Juraj Hromkovič Učí na jednej z najlepších univerzít sveta. Keby mu učiteľka zo základnej školy nevybavila protekciu, nedostal by sa ani na strednú. Vo videu hovorí o tom, ako by sa malo správne učiť, aby škola každého bavila.
  • Prečo odišiel zo Slovenska do Nemecka a potom do Švajčiarska?
  • Prečo si myslí, že z cudziny pomôže rodnej krajine viac, ako keby sa vrátil domov?
  • Čím to je, že vysoká škola, kde učí, patrí medzi najlepšie na svete?
  • Čo to znamená učiť ľudí myslieť a prečo sa o absolventov ETH všetci trhajú?
  • Prečo napriek tomu jeho deti odmietli ísť na ETH študovať?
  • Tvrdí, že učiť matematické zákony a vzorce je tragické. Prečo?
  • Čo radí tým, ktorí sa chcú vyznať v počítačoch a informatike?
  • Ako učiť komplikované veci tak, aby ich pochopil každý a ľahko?
Naj škola sveta, slovenský profesor, hory a relax

Ako vyzerá štúdium na ETH vo Švajčiarsku, nemecké učebnice od Slováka či horolezecké túry Juraja Hromkoviča? Pozrite si foto.

Fotogaléria
Slovák Juraj Hromkovič je profesorom...
Profesor Juraj Hromkovič tvrdí, že bifľovať sa...
+33Medzinárodný expert na počítačové vedy,...

Profesor Juraj Hromkovič je uznávaný vysokoškolský pedagóg na Fakulte informatiky Švajčiarskeho federálneho technologického inštitútu v Zürichu (ETH). Táto vzdelávacia inštitúcia obsadila 1. miesto v najnovšom rebríčku The Times Higher Education. So zveličením by sme mohli povedať, že zvíťazila v hitparáde najlepších škôl sveta. Keby však nebolo triednej učiteľky v základnej škole, Juraj Hromkovič by sa nedostal ani na gymnázium, nieto ešte na vysokú školu.

Rozhovor s Jurajom Hromkovičom si môžete vypočuť aj ako podcast

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Informatiku a matematiku vyštudoval na Univerzite Komenského v Bratislave. Už 33 rokov však pôsobí v zahraničí. Najskôr a postupne na troch univerzitách v Nemecku, no už 18 rokov prednáša na Katedre počítačových technológií a vzdelávania Fakulty informatiky ETH v Zürichu. Uznávaný slovenský informatik, expert na počítačové vedy, matematiku, teoretickú informatiku a vysokoškolský pedagóg Juraj Hromkovič je aj vášnivý horolezec a vyznávač adrenalínovej turistiky. V rozhovore vysvetľuje aj to, prečo je matematika niekedy väčší adrenalín ako horolezectvo.

Valovic-1 Čítajte viac Chce vybudovať digitálny Hollywood na Slovensku. Pozrite si plány Slováka, ktorý získal Oscara za špeciálne filmové efekty 01-Kucerova Čítajte viac Hovorí sa o nej, že rozumie reči koní. Popredná jazdkyňa a trénerka prezradila zázračnú metódu, ako naučiť koňa vyhrávať 1-Brchnelova-ESTEC internship Čítajte viac Mladá Slovenka hviezdi v mužskom svete. Navrhuje vesmírne rakety a raz chce mať v kozme vlastnú sondu 001-Rajnakova Čítajte viac Slovenská lekárka žne úspechy v Singapure. Podľa jej unikátnych postupov liečia rakovinu tamojší špecialisti 1-Stupavska Čítajte viac Svet špičkovej módy opustila, zdal sa jej povrchný. Skrášľuje tapetami dizajnové hotely i byty po celej Európe 15-Bucek Čítajte viac Radšej zachránil život súpera, než by zvíťazil. Slovák si podmanil srdcia Číňanov Martin Greguš Čítajte viac Takmer zomrel v arktickej búrke. Jeho fotografie medveďov teraz zbierajú prestížne svetové ceny 5-Turekova-2021 Čítajte viac Mladá Slovenka je novou hviezdou módy. Oblieka extravagantné spevácke ikony z Londýna, New Yorku i Los Angeles Peter Kršík Čítajte viac Slovák je už roky masérom dubajského šejka. Ako sa zamestnal u jedného z najbohatších ľudí sveta? Matúš Varga Čítajte viac Špičkový právnik Matúš Varga: Odísť do USA a zlegalizovať si tam pobyt je práve teraz najľahšie Naši a svetoví: Peter Biľak typograf dizajnér Čítajte viac V Bratislave mu zhorel byt, tak šiel do sveta. Ocenila ho kráľovská rodina v Holandsku, EÚ i kmene na severe Kanady

Seriál Naši a svetoví môžete počúvať aj ako podcast. Tu je päť posledných rozhovorov:

študentská podnikateľská cena 2022 Čítajte viac Maľovanie bytu cez mobil, hríby zo šuplíka: Pozrite si najlepšie firmy mladých Slovákov

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #informatika #Ľubica Hargašová #Naši a svetoví #rozhovory Ľubice Hargašovej #Juraj Hromkovič #ETH