Svetová kráľovná medovníkov je zo Slovenska. Prezradila svoj tajný recept na víťazné cesto i zdobenie

Jej majstrovstvo obdivuje celý svet. Medovníky Márie Murárikovej zbierajú medaily pre Slovensko na prestížnych súťažiach doma, ale najmä v cudzine. Najviac je zlatých - jedenásť - a keby neprišla pandémia covidu, bolo ich ešte viac. Jej medovníky mali úspech v Nemecku, Luxembursku, Taliansku, Česku a ďalších krajinách. Tento rok pred Vianocami poslala najväčšie kolekcie medovníkov do Švajčiarska, USA a Číny. Zákazníci z Holandska si po jej medovníky do Trenčianskej Turnej dokonca prídu radšej osobne. Tak sa ich nevedia dočkať.

17.12.2022 05:30
debata (4)
Video
Naši a svetoví, 13. diel: Mária Muráriková prezrádza tajomstvá svojich jedinečných medovníkov, s ktorými vyhráva medaily doma aj vo svete.
  • Správny recept na medovníky hľadala takmer 40 rokov. Dnes všetko pečie podľa jediného. V čom je jeho sila?
  • Vianočný medovník musí senzačne voňať, chutiť aj vyzerať. Ako to dosiahnuť?
  • Čím porazila na súťažiach najlepších pernikárov z českých Pardubíc a chýrnych šéfcukrárov z celej Európy?
  • Za aký medovník získala zlatú medailu na olympiáde pekárov v nemeckom Erfurte?
  • Ako ozdobiť medovníky jemnou paličkovanou čipkou z bielkov a cukru, aby bola na nerozoznanie od tej ozajstnej?
  • Škola najlepších medovníkov: Ako sa vyhnúť všetkým nástrahám pečenia a zdobenia medovníkov?
Naše najlepšie medovníky, víťazi svetových súťaží

Klasické srdiečka a podkovy, čipkované vzory, ale aj hodiny, džbán, kache vysoké 82 centimetrov či 50-krát zväčšená včela. Pozrite si umenie pernikárky Márie Murárikovej, ktorá nosí pre Slovensko zo sveta množstvo medailí, a to najmä zlatých.

Fotogaléria
Medovníky Márie Murárikovej zbierajú najvyššie...
Čerstvé, voňavé, sladučké... Vianočné...
+27Chýrnou sa Mária Muráriková stala nielen pre...

Recept na cukrovú polevu medovníkovej kráľovnej Márie Murárikovej

Video
Tipy a triky na zdobenie medovníkov. Čo má spoločné zubná pasta a jemný čipkovaný vzor na perníkoch, ktoré zbierajú zlaté medaily na súťažiach po celom svete?

Pred štyridsiatimi rokmi vymenila prácu v odevnom priemysle za remeslo s vôňou medu a škorice. V jej pekárskom umení sa snúbi história, tradície, folklór, a najmä ručné práce. Pochádza z malebnej dedinky Vernár učupenej pod Kráľovou hoľou, práca ju však pred rokmi odviala na západné Slovensko.

V rozhovore prezrádza, ako z perníkového cesta vyrobiť tradičný domček, betlehem, ale aj historické hodiny, repliku vzácnych kachlí z hradu Krásna Hôrka či krčah na víno, ba dokonca päťdesiatnásobne zväčšená včela v skutočných proporciách. Hovorí aj tom, čo je to 3D medovník. „Viete, čo je na medovníku najdôležitejšie? Prilákať zvedavý noštek a maškrtný jazýček!“ vysvetľuje vo videu majsterka ľudovoumeleckej výroby Mária Muráriková a dodáva, že nešťastná je zo slabého záujmu zákazníkov i chýbajúcich medzinárodných stretnutí a súťaží, ktoré sa ešte po pandémii stále nerozbehli.

Rozhovor s Máriou Murárikovou si môžete vypočuť aj ako podcast

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.
Hromkovic-1-Digitaltag2017-web-64 Čítajte viac Špičkové švajčiarske učebnice píše Slovák. Nebyť protekcie, doma na Slovensku ho nevzali ani na strednú Valovic-1 Čítajte viac Chce vybudovať digitálny Hollywood na Slovensku. Pozrite si plány Slováka, ktorý získal Oscara za špeciálne filmové efekty 01-Kucerova Čítajte viac Hovorí sa o nej, že rozumie reči koní. Popredná jazdkyňa a trénerka prezradila zázračnú metódu, ako naučiť koňa vyhrávať 1-Brchnelova-ESTEC internship Čítajte viac Mladá Slovenka hviezdi v mužskom svete. Navrhuje vesmírne rakety a raz chce mať v kozme vlastnú sondu 001-Rajnakova Čítajte viac Slovenská lekárka žne úspechy v Singapure. Podľa jej unikátnych postupov liečia rakovinu tamojší špecialisti 1-Stupavska Čítajte viac Svet špičkovej módy opustila, zdal sa jej povrchný. Skrášľuje tapetami dizajnové hotely i byty po celej Európe 15-Bucek Čítajte viac Radšej zachránil život súpera, než by zvíťazil. Slovák si podmanil srdcia Číňanov Martin Greguš Čítajte viac Takmer zomrel v arktickej búrke. Jeho fotografie medveďov teraz zbierajú prestížne svetové ceny 5-Turekova-2021 Čítajte viac Mladá Slovenka je novou hviezdou módy. Oblieka extravagantné spevácke ikony z Londýna, New Yorku i Los Angeles Peter Kršík Čítajte viac Slovák je už roky masérom dubajského šejka. Ako sa zamestnal u jedného z najbohatších ľudí sveta? Matúš Varga Čítajte viac Špičkový právnik Matúš Varga: Odísť do USA a zlegalizovať si tam pobyt je práve teraz najľahšie Naši a svetoví: Peter Biľak typograf dizajnér Čítajte viac V Bratislave mu zhorel byt, tak šiel do sveta. Ocenila ho kráľovská rodina v Holandsku, EÚ i kmene na severe Kanady

Seriál Naši a svetoví môžete počúvať aj ako podcast. Tu je päť posledných rozhovorov:

študentská podnikateľská cena 2022 Čítajte viac Maľovanie bytu cez mobil, hríby zo šuplíka: Pozrite si najlepšie firmy mladých Slovákov

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #medovník #perník #Ľubica Hargašová #Naši a svetoví #rozhovory Ľubice Hargašovej #Mária Muráriková