Svetová kráľovná medovníkov je zo Slovenska. Prezradila svoj tajný recept na víťazné cesto i zdobenie
Jej majstrovstvo obdivuje celý svet. Medovníky Márie Murárikovej zbierajú medaily pre Slovensko na prestížnych súťažiach doma, ale najmä v cudzine. Najviac je zlatých - jedenásť - a keby neprišla pandémia covidu, bolo ich ešte viac. Jej medovníky mali úspech v Nemecku, Luxembursku, Taliansku, Česku a ďalších krajinách. Tento rok pred Vianocami poslala najväčšie kolekcie medovníkov do Švajčiarska, USA a Číny. Zákazníci z Holandska si po jej medovníky do Trenčianskej Turnej dokonca prídu radšej osobne. Tak sa ich nevedia dočkať.
Klasické srdiečka a podkovy, čipkované vzory, ale aj hodiny, džbán, kache vysoké 82 centimetrov či 50-krát zväčšená včela. Pozrite si umenie pernikárky Márie Murárikovej, ktorá nosí pre Slovensko zo sveta množstvo medailí, a to najmä zlatých.
Recept na cukrovú polevu medovníkovej kráľovnej Márie Murárikovej
Tipy a triky na zdobenie medovníkov. Čo má spoločné zubná pasta a jemný čipkovaný vzor na perníkoch, ktoré zbierajú zlaté medaily na súťažiach po celom svete?
Pred štyridsiatimi rokmi vymenila prácu v odevnom priemysle za remeslo s vôňou medu a škorice. V jej pekárskom umení sa snúbi história, tradície, folklór, a najmä ručné práce. Pochádza z malebnej dedinky Vernár učupenej pod Kráľovou hoľou, práca ju však pred rokmi odviala na západné Slovensko.
V rozhovore prezrádza, ako z perníkového cesta vyrobiť tradičný domček, betlehem, ale aj historické hodiny, repliku vzácnych kachlí z hradu Krásna Hôrka či krčah na víno, ba dokonca päťdesiatnásobne zväčšená včela v skutočných proporciách. Hovorí aj tom, čo je to 3D medovník. „Viete, čo je na medovníku najdôležitejšie? Prilákať zvedavý noštek a maškrtný jazýček!“ vysvetľuje vo videu majsterka ľudovoumeleckej výroby Mária Muráriková a dodáva, že nešťastná je zo slabého záujmu zákazníkov i chýbajúcich medzinárodných stretnutí a súťaží, ktoré sa ešte po pandémii stále nerozbehli.
Rozhovor s Máriou Murárikovou si môžete vypočuť aj ako podcast