Torty mladej slovenskej cukrárky obdivoval budúci britský kráľ i najväčšie futbalové hviezdy
Ako sa rodí torta za 25 000 eur? Čo majú spoločné slovenské bryndzové halušky a fialkové cukríky cisárovnej Sisi? Vo Viedni, v jednej z historických budov neďaleko bývalého sídla Habsburgovcov, dnes reprezentatívnych priestorov rakúskeho prezidenta, sídli jedna z najslávnejších cukrární sveta Demel. Už takmer 250 rokov v nej vyrábajú torty, tortičky, zákusky a ďalšie luxusné sladkosti rôznych tvarov a veľkostí. Aj chýrne fialkové cukríky, jedinú maškrtu cisárovnej Sisi. Kto tam chce ochutnať tradičné sladké dobroty rakúskych majstrov cukrárov, musí si dostatočne vopred rezervovať stôl alebo si vystáť dlhý rad. Tradične tam zamestnávali len Rakúšanov a Nemcov, bolo nemysliteľné, aby sa do výroby dostala napríklad Slovenka. Stalo sa. Dominika Hitková, talentovaná mladá cukrárka, výtvarníčka, absolventka potravinárskej priemyslovky, prelomila tradičnú bariéru Viedenčanov.
Pozrite si torty za tisíce eur pre kráľov, princov, najbohatších biznismenov i najlepšie platených športovcov. Uvidíte aj tajomné fialkové cukríky cisárovnej Sisi, ktoré sa vyrábajú ešte aj teraz.
Cukrárske diela Dominiky Hitkovej z Martina nad Žitavou, dedinky neďaleko Zlatých Moraviec, obdivovali mnohé známe osobnosti. V rozhovore spomína na Princa Charlesa, ktorý je dnes britským kráľom Karolom III. jeho manželku Camillu, futbalové hviezdy, herca Gérarda Depardieu i členov hudobnej skupiny Boney M.
Rozhovor s Dominikou Hitkovou si môžete vypočuť aj ako podcast