Guvernér Hirošimy: Ak bude Rusko eskalovať napätie, nikto nevie, kde sa to zastaví

"Teória jadrového odstrašenia je postavená na tom, že ľudia sa budú správať rozumne. Mali sme iba šťastie, že sa nič nestalo, to sa však môže zmeniť,“ tvrdí guvernér hirošimskej prefektúry Hidehiko Juzaki.

16.05.2023 06:00
Hidehiko Juzaki, Hirošima Foto: ,
Hidehiko Juzaki, starosta hirošimskej prefektúry.
debata (6)

Jeho mesto takmer pred 78 rokmi zasiahla americká jadrová bomba. Juzaki je presvedčený, že ľudstvo by sa malo zbaviť jadrových zbraní. Guvernér verí, že by k tomu mohol prispieť aj summit lídrov siedmich najvyspelejších krajín sveta (G7), ktorý sa bude konať 19. až 21. mája v Hirošime. Rozhovor s Juzakim vznikol v rámci jeho stretnutia s niekoľkými novinármi zo strednej Európy.

VIDEO: Jadrové zbrane? Aj Putin má niekoho, na kom mu záleží, hovorí Japonka, ktorá prežila Hirošimu

Video

Čo očakávate od summitu G7 v otázke jadrových zbraní? Máte nejakú stratégiu, ak je konečným cieľom, aby ich ľudstvo nevlastnilo?

Samozrejme, na summite sa nedočkáme dohody, že eliminujeme jadrové zbrane. Je však dôležité, aby lídri G7 cítili, čo znamená ich použitie, aby si v Hirošime uvedomili túto realitu. Dúfame, že na základe toho postavia stratégiu, ktorá sa týka atómoviek. Každého človeka v srdci zasiahne to, čo vidí v Múzeu pamätníka mieru, a všetci majú pocit, že je potrebné sa týchto zbraní zbaviť. Asi si to bude vyžadovať veľa času, ale veríme, že si predstavitelia krajín G7 túto myšlienku vnútorne osvoja po tom, čo zažijú v Hirošime. Vieme však, že k cieľu, aby sme nemali jadrové zbrane, vedie veľa krokov.

Teruko Jahataová, Hirošima Čítajte viac Prežila skazu Hirošimy. Nenávidela Ameriku a má odkaz pre Putina

Aké sú to?

Musíme dodržať pravidlo, že ich už nikdy nepoužijeme. Ďalším je sľub krajín, že po nich nikdy nesiahnu, ako po prvom nástroji vojny, a tiež podpora pre Zmluvu o všeobecnom zákaze jadrových skúšok. Ale úplne prvým krokom je, ako som už povedal, že lídri prídu do Hirošimy a budú cítiť, čo sa tu stalo.

VIDEO: Výkriky, stony, spálení ľudia. Hirošima chce mier, no žije v tieni jadrovej hrôzy

Video

Takže chcete, aby si pozreli Múzeum pamätníka mieru? V ňom sa môžu oboznámiť s tým, čo sa vo vašom meste stalo 6. augusta 1945.

Áno. Hovorili sme o tom s vládou a dúfam, že sa jej to podarí zariadiť tak, aby to bolo možné.

V klube G7 sú tri krajiny, ktoré vlastnia jadrové zbrane, USA, Británia a Francúzsko. No ďalšie atómové štáty sú mimo tohto združenia. A najmä od vlaňajšej invázie na Ukrajinu často počujeme, ako sa Moskva vyhráža použitím jadrových zbraní. Chceli by ste o tom hovoriť so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom?

Bol by som rád, keby Hirošimu a naše múzeum navštívil aj ruský prezident, a cítil by to, čo ostatní. Ak by som mal Putinovi niečo odkázať, povedal by som, že by si mal uvedomiť následky použitia jadrových zbraní. Možno je ruskou stratégiou to, že chce eskalovať napätie tak, aby si to všetci uvedomili a na základe toho ustúpili. Nikto však nemôže garantovať, že tento prístup bude fungovať. Eskalácia môže viesť k špirále, ktorú už nebude možné zastaviť. Toto by zasiahlo aj Rusko a jeho obyvateľov a všetko, na čom im záleží. Putin má tiež rád svoju krajinu, ľudí a rodinu. Áno, existuje koncept jadrového odstrašenia, ale nie je to fyzický fakt. Táto teória nie je dokonalá a ruský prezident by si to mal uvedomiť.

VIDEO: Rusko plus Čína. Vstupujeme do éry nových kríz?

Video

Myslíte si, že Putin má rád svojich ľudí, keď je ochotný ich posielať do vojny?

Rozumiem tomu, ale stále je to iná úroveň. Boj s konvenčnými zbraňami je limitovaný, použitie jadrových zbraní sa nedá s ničím porovnať.

Ako však vnímate tvrdenie, že jadrové zbrane vo svojej podstate zaručujú mier? Ich použitie by totiž bolo také hrozné, že odrádza krajiny, aby medzi sebou bojovali. Možno najlepším príkladom je studená vojna, keď nepriateľské strany nezačali konflikt.

Odmietam teóriu, že atómové zbrane udržiavajú mier. Jadrové odstrašenie, ako som už povedal, je len koncept, v podstate je to iba fikcia.

Ktorá však bola realitou počas studenej vojny, ako tvrdia mnohí experti.

Fakt, že ľudstvo viac ako 70 rokov jadrové zbrane v boji nepoužilo, negarantuje, že sa to nestane. Preto hovorím, že jadrové odstrašenie je len fikcia. A vo viacerých prípadoch takmer nefungovalo. Či už hovoríme o nehodách a náhodách, ale aj o nesprávnych kalkuláciách. Mali sme iba šťastie, že sa nič nestalo, to sa však môže zmeniť. Teória jadrového odstrašenia je postavená na tom, že ľudia sa budú správať rozumne. Je však napríklad ruská invázia na Ukrajinu racionálna? Asi nie.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Rusko #hirošima #jadrové zbrane #Ukrajina #G7 #vojna na Ukrajine #Putinova vojna #Hidehiko Juzaki