Mohla byť lekárkou, ale dala prednosť vínu. Šikovná Slovenka je uznávanou degustátorkou na svetových súťažiach
Chcela študovať medicínu, ale rodičia lekári navrhli Chemicko-technologickú fakultu STU. Súhlasila, vyštudovala a zamerala svoju pozornosť na víno a vinohrady. Dnes je Edita Ďurčová svetovo uznávanou enologičkou, medzinárodnou degustátorkou a organizátorkou svetových podujatí na Slovensku.
Ktoré slovenské vína sú najlepšie a prečo si im darí vo svete?
Video
Naši a svetoví, 37. diel: Enologička Edita Ďurčová je špičková medzinárodná degustátorka, ambasádorka kvalitných slovenských vín vo svete a tiež šíriteľka dobrého mena Slovenska. / Zdroj: TV Pravda
Vinárstvo a vinohradníctvo majú na Slovensku dlhoročnú tradíciu, prečo žnú také úspechy na svetových súťažiach až teraz?
Ako sa slovenská enologička dostala medzi elitu svetových degustátorov?
Bola v tom len odbornosť, alebo jej otvorili cestu do sveta aj iné danosti?
Prečo sa o Edite Ďurčovej tvrdí, že je nielen ambasádorkou slovenského vína, ale aj celej krajiny?
Čo znamená, že pre svetovú vinársku špičku už Slovensko viac nie je „spiacou popoluškou“? Čo o tom rozhodlo?
Pred desiatimi rokmi úspechy slovenských vín na svetových podujatiach v Paríži a v Madride upriamili pozornosť odborníkov na malú krajinu uprostred Európy. Postupne prichádzali ďalšie ceny a každý rok smerovali na Slovensko aj tie najvyššie. Tohto roku sa na svetovej súťaži dokonca bili o prvenstvo dve vína z jedného vinohradu. Za nimi skončili odrody z Talianska a Nového Zélandu. Pred Editu Ďurčovú je to obrovská radosť. Pred rokmi práve ona patrila k tým, čo presviedčali slovenských vinárov, aby skúsili šťastie na najprestížnejších súťažiach a keď nemali financie na účasť, hľadala cesty, ako im pomôcť.