Pavelka: Slovenské vína vo svete neprerazia, ale Európu obohatia

Slovenské vína môžu obohatiť európsku vinotéku, najmä bielymi a ružovými vínami, pretože ich kvalita je minimálne na úrovni západnej Európy a veľakrát aj lepšia. Ale vo svete neprerazia nikdy, tvrdí vinár z Pezinka Milan Pavelka v online rozhovore s čitateľmi Pravda.sk.

08.11.2013 08:00 , aktualizované: 12:12
Milan Pavelka, Pezinok, víno Foto: ,
Pezinský vinár Milan Pavelka.
debata (1)

„Nemám problém so žiadnym vínom, ktoré je dobré,“ odpovedal Milan Pavelka na jednu z čitateľských otázok. Veľmi sa teším a pozitívne ma prekvapujú rakúske vína a Nový svet – je tam stále čo objavovať. Na druhej strane väčšinou mňa osobne sklamú francúzske vína. Vysoká cena, veľké očakávania, ale mi nechutia."

Aký bude ročník 2013? „Z bielych vín by mohol byť rok 2013 nadpriemerný ročník, ale v červených sa ťažko vyjadrovať. Vína sú ešte len v rozpracovanom stave, ale nejaký veľký ročník to nebude, skôr iba priemer. Nechcem tým povedať, že vína budú zlé. Treba podotknúť, že máme za sebou veľmi ťažký vinohradnícky rok. Prelínali sa obdobia vysokého tlaku, chorôb ako múčnatka a perenospóra a nakoniec jeseň klasická, malokarpatská, so slnečným suchým počasím, prišla dosť neskoro.“

Ktorých vinárov si Pavelka váži? „To je otázka trochu pod pás, ale v celom svete sú vážení tí vinári, ktorí majú vlastné vinohrady. Musím spomenúť Karpatskú perlu, Elesco, Jozef Mikuš z Vinárstva Doľany, Ostrožovič. Ostatní hrozno kupujú a nikde v Európe to tak neexistuje, aby sa vozilo hrozno z oblasti do oblasti a u nás je to móda.“

Zakladateľ najstaršej slovenskej vínnej cesty Milan Pavelka patrí dnes k najúspešnejším slovenským vinárom – v máji tohto roku napríklad na Concourse Mondial de Bruxelles (CMB) získal za Rizling rýnsky veľkú zlatú medailu. Jeho motto znie: Život je príliš krátky na to, aby sme pili zlé víno!

Značka Pavelka sa medzi slovenskými vínami objavila v roku 1995. Ing. Milan Pavelka mal v tom čase za sebou roky skúseností s pestovaním hrozna a výrobou vína v podmienkach družstevného hospodárenia i niekoľkogeneračnú tradíciu.

Firma VPS – Vinohradníctvo Pavelka a syn, s.r.o. hospodári na 50 ha vinohradov, na ktorých pestuje biele odrody ako Müller Thurgau, Veltlínske zelené, Rizling vlašský , Rizling rýnsky, Rulandské šedé, Rulandské biele, Tramín červený a Pálava. Z modrých odrôd sú zastúpené Rulandské modré, Frankovka modrá, Neronet, Alibernet, Cabernet Sauvignon.

Pre konzumentov, ktorí pijú radšej ľahšie moky, je od roku 2005 na trhu značka Chateau Zumberg. Napriek francúzsko-nemecky znejúcemu názvu má víno lokálnu identitu – pripomína zaniknutú stredovekú lokalitu na území dnešného Pezinka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #Pezinok #online rozhovor #vinohrad #Milan Pavelka