Prvá reštaurácia v Paríži ponúkajúca hmyz slávi úspech

V Paríži označovanom za jedno z centier svetovej gastronómie budí veľkú pozornosť zavedená reštaurácia Le Festina Nu, ktorá od októbra ponúka na svojom bežnom jedálnom lístku aj rôzne upravený hmyz či iné článkonožce. Podľa webu časopisu Marie Claire je o túto prvú ponuku vo francúzskej metropole až prekvapujúco veľký záujem.

03.12.2013 10:34
hmyz, gastro, larvy Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Reštaurácia-bar na preslávenom Montmartri doteraz lákala hlavne na rôzne tapas. Od polovice októbra si tu možno objednať aj špeciality, pri ktorých kuchár využil rôzny hmyz. Šéf prevádzkarne Elie Daviron sa pritom rozhodol, že nebude robiť len nejaké obyčajné degustácie hmyzu, ale skutočné plnohodnotné pokrmy.

Na jedálnom lístku je tak napríklad obrí škorpión na čiernom kórejskom cesnaku s paprikami, kobylky na takzvaných ustričných listoch a prepeličích vajíčkach, červy medzi kolieskami avokáda a špeciálnych zemiakov či iný druh červov servírovaný na listoch šalátu a knedličkách z fety na estragóne.

Kým slovo hmyz u ľudí spravidla vzbudzuje skôr odpor, nový jedálny lístok v Le Festina Nu slávi úspech. „Počet klientov sa rýchlo zdvojnásobil. Úspech bol taký, že nám došli zásoby škorpiónov. Niektorí ľudia sú veľmi nadšení, iní trochu sklamaní, keď zistia, že je to také ľahké jesť. Niektorí sú len zvedaví, iní sa vracajú, pretože to majú radi,“ cituje denník Davirona. „O tomto zdroji proteínov, ktorý je ekologickejší ako mäso či ryby, ale stále tabu, som uvažoval už niekoľko rokov. K rozhodujúcemu kroku mi pomohla májová správa Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), ktorá podporila tento druh potravy,“ vysvetlil 26-ročný šéf reštaurácie, ktorý vyštudoval strednú potravinársku ško­lu.

Malé zvieratká na konzumáciu objednáva v Thajsku u distribútora s autorizáciou Amerického úradu pre kontrolu potravín a liekov (FDA), spresnil web denníka Le Monde. Za kilogram hmyzu vraj Daviron zaplatí 500 eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #francúzska gastronómia #hmyz na tanieri