Slováci sú národom polievok

Branislav Križan, šéfkuchár v reštaurácii hotela Matyšák: Polievky sú na Slovensku veľmi obľúbené a sám ich veľmi rád jem aj pripravujem.

31.12.2013 14:00
Branislav Križan Foto: ,
Branislav Križan.
debata (24)

Keby ste však išli za hranice smerom na západ, ich popularita klesá. Keď som pôsobil v Taliansku a varil som si polievku, pýtali sa ma, či som chorý. Ale nám Slovákom polievka po pobyte v zahraničí zväčša chýba a radi si ju dáme. Aj my vždy v reštaurácii máme na jedálnom lístku aspoň štyri druhy polievok.

Čo sa týka brokolice – tá je v poslednom čase veľmi obľúbená. Ľudia dnes viac dbajú na dobrú postavu a zdravý životný štýl, aj preto popularita brokolice stúpa, tak ako zeleniny celkovo. Nevýhoda brokolicovej polievky je v tom, že ju musíte jesť ako minútku. Nemožno ju pripraviť deň vopred, pretože z krásnej zelenej farby sa prihrievaním stane sivastá. V súčasnosti sa už polievky nezahusťujú múkou, ale rozmixovanou zeleninou.

Hovorí sa, že v zime je lepšie používať mrazenú ako dovezenú zeleninu. Tá je oveľa kvalitnejšia, ako keď sa zelenina dopestuje pomocou silných hnojív a dlho sa prepravuje. Ideálna je samozrejme brokolica z vlastnej záhrady. Na pohľad síce nie je taká pekná celistvá ako tá z obchodu, ale chuťovo je výborná.

Spomínaný rebríček svedčí o tom, že ľudia sa vracajú k obyčajným veciam, klasickej domácej kuchyni. Veľa reštaurácií ponúka sofistikované veci – rôzne stejky, chrbáty a podobne. Samozrejme, ponúkame ich aj my. Ale pripravujeme aj obyčajné, jednoduché pokrmy, pretože ich ľudia chcú. Dnes sa už nevarí ako kedysi. Gazdinky zvyknuté pripravovať klasickú kuchyňu pomaly starnú. Dať si dobrý guláš, segedín, dusené mäso už nie je také jednoduché. Nie každá gazdinka vie dnes uvariť dobrý segedínsky guláš.

Väčšinou sa varí všetko na minútku a klasické „hotovky“ miznú. Aj máloktoré reštaurácie ich ponúkajú. Pritom v zahraničí sa v lepších reštauráciách dbá na regionálnu kuchyňu a zachovávanie typických receptov. Samozrejme, servírovanie jedla môže byť iné, ale základ zostáva. Z rebríčka je vidieť, že prívarkové, omáčkové pokrmy sa pomaličky vracajú, ľudia ich majú radi a vyhľadávajú ich.

Ja sám využívam internet v práci aj súkromí. Hľadám na ňom informácie o reštauráciách s michelinskými hviezdičkami a občas aj recepty. Naposledy som hľadal hruškové čatní, aj keď si recepty vždy prispôsobujem, a tak ako väčšina profesionálnych kuchárov nedodržiavam presne ani ingrediencie, ani hmotnosti.

Keďže som rybár, občas si pozerám aj videá s kaprami, kde akého vo svete chytili. Často vyhľadávam aj hudbu. Internet je podľa mňa výborná vec – keď si človek nie je istý, dokáže mu poradiť, je to skrátka rýchly pomocník.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #kuchyňa #polievky #Branislav Križan