Hitom v amerických firmách je neobmedzená dovolenka

Dovolenková politika, označovaná ako neobmedzená dovolenka, vyhovuje zamestnancom, ale predovšetkým zamestnávateľom. Tí si spočítali, že sa im taká flexibilita oplatí, píše agentúra AFP.

24.01.2014 16:55
22-foto 4x Foto:
Výhody pracovnej flexibility sa výrazne prejavujú v každodennom živote: ľudia využívajú často možnosť predĺženého víkendu.
debata (7)

V spoločnosti Ryan, ktorá sa zaoberá podnikovými daňami a zamestnáva 1 600 ľudí, nehlásia zamestnanci dovolenku už od roku 2008. Nikto im nepočíta dni absencie, čo je v USA výnimka, pretože tu žiadny zákon nereguluje platenú dovolenku. Podľa štúdie Center for Economic and Policy Research majú Američania v priemere dva týždne platenej dovolenky ročne.

Steve Thompson, tridsaťdvaročný manažér z Washingtonu, napríklad v lete odchádza na predĺžený víkend už v piatok napoludnie, aby sa vyhol dopravným zápcham V kancelárii býva v týždni obvykle od desiatej do štvrtej popoludní, ale potom môže odísť a ísť si nakúpiť alebo si zájsť do fitnes centra. "Keď som vo veľkom v strese a nemám plánovanú žiadnu schôdzku, idem do telocvične, aby som sa odreagoval,“ hovorí. Naopak, pracuje často aj večer a počas víkendu. Je piatkové ráno a Steve radšej zostal doma a pracuje z domu, pretože má plánovanú návštevu u lekára neďaleko svojho bydliska. Jeho pracovnou náplňou je pomáhať podnikom znižovať pozemkovú daň.

V praxi zamestnanci v podstate dodržiavajú dvojtýždňovú dovolenku raz ročne. Výhody pracovnej flexibility sa však výrazne prejavujú v každodennom živote: ľudia využívajú často možnosť predĺženého víkendu. Zamestnávateľ tiež podporuje prácu z domova. Flexibilita vo firme Ryan predstavuje obrat v organizácii práce. "Bol to obrat pod tlakom,“ spomína Delta Emersonová, viceprezidentka firmy pre ľudské zdroje, ktorá sa podieľala na zavádzaní novej politiky pomenovanej myRyan. Zamestnanci boli predtým hodnotení podľa počtu odpracovaných hodín. Od roku 2008 je nové hodnotenie založené na individuálnej výkonnosti a na spokojnosti klientov.

„Spočiatku to bolo ťažké. Ľudia si hovorili, že to nebude dlho trvať a budú postihovaní za to, keď odídu z kancelárie o tretej popoludní, aby vyzdvihli deti zo školy,“ priznáva Emersonová. "Ľudia sa cítili previnilo, keď nešli do práce. Ak si však manažér zoberie štyri týždne dovolenky, ako som to vlani urobil ja, pomáha to zmeniť kultúru podniku,“ usudzuje Steve.

"Okrem toho, že sa zmenila mentalita, má to výhody aj pre zamestnávateľov,“ vysvetľuje právnička Sheeva Ghassemiová-Vanniová, ktorá radí firmám pri takýchto zmenách, najmä v Silicon Valley. Podniky predovšetkým nemusia vynakladať administratívne zdroje na počítanie dní dovolenky. Okrem toho zamestnanci, ktorých prepustili alebo sami odišli, už neberú peniaze za nevyčerpanú dovolenku, pretože im ich podnik nedlhuje. Na druhej strane v silne konkurenčnom prostredí, kde nie sú jasné pravidlá, môže podnik odmietať dni voľna poskytnúť a zamestnanci váhajú s tým, aby sa ich dožadovali.

"Je to pomerne nedávny jav a ľudia si na to ešte nezvykli. Je to veľmi zaujímavé, ale vyžaduje si to vzájomnú dôveru medzi podnikom a zamestnancami,“ zdôrazňuje kalifornský právnik Cliff Palefsky, špecializujúci sa na práva zamestnancov. "Viem si dobre predstaviť prípad, keď si niekto vezme tri týždne dovolenky a jeho šéf sa v duchu pýta, či tento zamestnanec o svoju prácu naozaj stojí,“ dodáva. Čoraz viac firiem však tento systém začína využívať, najmä vo finančníctve a v technológiách, kde sa zamestnanci tešia istej autonómii.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #USA #zamestnanci