Kávu v kaviarni si možno vychutnať už aj v Teheráne

Mladý pár sedí tesne vedľa seba, nad ním sa vznáša oblak cigaretového dymu, ktorý napĺňa kaviareň zahalenú v šere v centre Teheránu. Z reproduktorov znie ,Knockin' On Heaven's Door od Boba Dylana.

09.04.2014 16:30
káva, kaviareň, islam, Arabky, burka, šatka Foto:
Ilustračné foto
debata

Mladí Iránci vnímajú kaviarne ako miesto odpočinku a úniku pred moralizovaním starších. Boli to práve mladí ľudia, ktorí pomohli umiernenému kandidátovi Hasanovi Rúhánímu získať v minuloročných voľbách prezidentský úrad. Ich podporu si získal sľubom prehĺbeniu spoločenskej slobody v tejto islamskej republike.

Kaviarenská kultúra zažíva v posledných dvoch rokoch v Teheráne boom. Kaviarne totiž ponúkajú mladým Iráncom zo strednej triedy nové miesta na stretávanie, ktorých je inak nedostatok. „Sedíme tu spolu a rozprávame sa o galériách, filmoch a celebritách, predtým sme sa schádzali v parkoch alebo v súkromí,“ hovorí dvadsaťjedenročná študentka maliarstva Anahita Kázemíová, ktorú cituje agentúra AP. Dvadsaťštyriročný Madžíd Rúhíján popíja espreso a rozpráva sa so svojou priateľkou Maryam. Obaja volili Rúháního. „Predtým sme mali len veľmi málo možností sa zísť. V posledných rokoch sa to zlepšilo, pretože vzrástol počet verejných miest, ako je toto,“ hovorí Madžíd.

Iránske úrady dlho obmedzovali počet kaviarní, pretože v nich videli symbol západnej kultúry a považovali ich za miesta, v ktorých sa šíri neislamské názory. Tolerancia oficiálnych miest však rastie. Svedčia o tom aj čoraz vzácnejšie správy o zatváraní kaviarní z dôvodu porušenia „islamskej dôstojnosti“.

Teheránsky ekonomický a politický analytik Saíd Lejláz považuje kaviarne za symbol hnutia, ktoré priviedlo súčasného prezidenta k moci. „Mobilizácia mladých, ktorí navštevujú kaviarne, bola podstatnou súčasťou Rúháního úspechu,“ hovorí. Úrady podľa neho už pochopili, že mladí ľudia musia dostať viac slobody a väčšiu úlohu v spoločnosti, zasiahnutej v posledných rokoch vlády predchádzajúceho prezidenta Mahmúda Ahmadínedžáda ekonomickou stagnáciou. Povoľovanie nových kaviarní symbolizuje podľa Lejláza túto novú ústretovosť.

Šéf asociácie kaviarní Eskandari Azmúde uvádza, že počet kaviarní v hlavnom meste v posledných dvoch rokoch vzrástol takmer štvornásobne, z počtu okolo 20 alebo 30 na súčasných približne 80. Novému trendu sa museli prispôsobiť aj podnikatelia. Mnohí majitelia čajovní či obchodov s ovocnými šťavami prebudovali svoje podniky na kaviarne. Úrady v nich tolerujú západnú hudbu, steny zdobia plagáty miestnych aj zahraničných celebrít. Vysokorýchlostné pripojenie na internet je pre mnohé podniky už samozrejmosťou.

Tiež pravidlá pre styk medzi pohlaviami sú v kaviarňach v porovnaní s inými miestami v iránskej spoločnosti uvoľnenejšie. „Chlapci aj dievčatá sa tu cítia bezpečne,“ hovorí Mehrdád Chadír, ktorý je novinárom a píše pre umiernený portál Asre Irán.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #voľný čas #islam #kaviarne #Teherán #stretnutia