Dvaja pápeži mieria k svätým

Na zoznam svätých v katolíckej cirkvi pribudnú dve mená. Pápeži Ján Pavol II. a Ján XXIII. Udeje sa to v nedeľu vo Vatikáne, kam preto príde niekoľko miliónov pútnikov. Tí, čo sa nezmestia na Svätopeterské námestie, budú sledovať obrad na veľkoplošných obrazovkách v okolí.

26.04.2014 17:00
Ján Pavol II., Ján XXIII. Foto:
Portréty pápežov Jána XXIII. (vľavo) a Jána Pavla II. na fasáde Baziliky sv. Petra vo Vatikáne pred ich kanonizáciou.
debata

Za posledných 900 rokov boli kanonizovaní len traja ich predchodcovia. V počiatočnom období cirkvi, naopak, bývalo zvykom zaraďovať zosnulých pontifikov medzi najviac uctievaných smrteľníkov.

„Za svätých sa považovalo 52 z prvých 54 pápežov,“ pripomenul profesor teológie William Madges na portáli Univerzity sv. Jozefa vo Filadelfii, kde prednáša. Vysoký počet objasnil tým, že vtedy ešte neexistoval formálny proces kanonizácie. „V súčasnosti je to veľmi prísne vrátane skúmania života tých, ktorí by mali byť vyhlásení za svätých, čo môže trvať dlhé roky,“ upozornil Madges.

Novodobý rekord

V prípade Jána Pavla II. platí opak. Medzi svätých zamieril veľmi rýchlo. Jeho obdivovatelia sú, samozrejme, nadšení, na opačnej strane zaznieva kritika z prílišnej unáhlenosti, určité podozrenia a pochybnosti o samotnej kanonizácii pápežov.

Postulátor Slawomir Oder tvrdí, že je všetko v poriadku. „Tento prípad sledoval normálny časový plán. Jediná výnimka spočívala v rýchlom začiatku, čo sa zjavne začalo výkrikmi na pohrebe Jána Pavla II.,“ citovala ho agentúra AP z tlačovky vo Vatikáne. Oder, ktorý ako postulátor bol poverený zhromaždením podkladov pre kanonizáciu, narážal na masu ľudí, ktorí v apríli 2005 vo Vatikáne požadovali, aby sa rodák z Poľska stal okamžite svätým. Fakt, že Ján Pavol¤II. sa ním stane už deväť rokov od svojej smrti, je rekord v novodobých dejinách katolíckej cirkvi.

Kauza Degollado

Tí, čo spochybňujú kanonizáciu jednoznačne najobľúbenejšieho pápeža 20. storočia, poukazujú na prípad mexického kňaza Marciala Degollada, zakladateľa rádu Legionári Krista. Ukázalo sa, že duchovný, ktorý zomrel v roku 2008, splodil dve deti s rôznymi ženami a čelil obvineniam zo sexuálneho zneužívania mladistvých. Pápež Benedikt XVI. v roku 2006 potvrdil, že podozrenia o Degolladovi boli pravdivé a zbavil ho duchovnej činnosti.

Koľko poznatkov sa o ňom dostalo k Jánovi Pavlovi II.? Obrancovia zosnulého pápeža tvrdia, že kým jeho poradcovia mohli vedieť, že tvrdenia o Degolladovi sú podložené dôkazmi, väčšinu informácií mu zatajili.

„Kongregácia pre záležitosti blahorečenia a svätorečenia dospela k názoru, že neexistuje žiadny dôkaz o osobnom zasahovaní Jána Pavla II. do tejto kauzy,“ zdôraznil Oder, keď poprel, že by kryl Degollada. Určitú úlohu mohlo zohrať aj to, že býval nedôverčivý k podobným obvineniam, ktoré zaznievali z komunistického Poľska, čo on považoval za sprisahanie proti tamojšej cirkvi.

Do kategórie tých, čo nesúhlasia s kanonizáciou Jána Pavla II., patria aj ľudia, ktorí sú o ňom presvedčení, že nezvládol kauzu bostonského kardinála Bernarda Lawa. V roku 2002 bol nútený rezignovať v súvislosti so sexuálnymi škandálmi kňazov v USA. Organizácie, ktoré zastupujú obete pohlavného zneužívania, považujú za chybu, že Ján Pavol II. o dva roky neskôr umožnil Lawovi usadiť sa v Ríme ako arcikňazovi Baziliky Santa Maria Maggiore.

Federico Lombardi, hovorca Vatikánu, na tlačovke upozornil vo všeobecnosti na to, že svätosť neznamená dokonalosť. „Samozrejme, že počas 27 rokov trvajúceho pontifikátu sa vyskytnú kontroverzné záležitosti a vymenovania. Nikto však nehovorí, že pápež je neomylný vo všetkom, čo robí, ale jeho možné chyby nepredstavujú smrteľný hriech,“ poznamenal na adresu Jána Pavla¤II. Pristavil sa aj pri tvrdeniach v médiách, že vplyvný kardinál Carlo Maria Martini (zomrel pred dvomi rokmi) údajne odmietol kanonizáciu tohto pápeža. „Skôr by som povedal, že bol proti svätorečeniu pápežov vo všeobecnosti,“ uviedol Lombardi.

Výber skromných svätých

John Thavis, autor bestselleru s názvom Vatikánske denníky, sa nazdáva, že kanonizácia Jána Pavla II. odporuje jeho zmýšľaniu. Pripomenul, že si želal takpovediac jednoduchších svätých; nabádal Vatikán, aby nachádzal na svätorečenie laikov a dokonca manželské páry. „Takže vzniká malá irónia, že jeho kanonizácia obrátila pozornosť naspäť na vrchol cirkevnej hierarchie,“ citovala Thavisa agentúra Reuters.

Tento postup sa nepozdáva ani Luigimu Accattolimu, uznávanému talianskemu katolíckemu autorovi. Poznal Jána Pavla II. aj Jána XXIII., na ich zbožnosť nedá dopustiť, ale má výhradu: „Je to prípad, keď cirkev kanonizuje pápežstvo. Akoby hovorila, že kroky predchádzajúcich pápežov boli nedotknuteľné,“ poznamenal pre Reuters.

Dvojité svätorečenie

Vatikán, naopak, vníma akékoľvek pochybnosti o kanonizácii ako absolútne neopodstatnené. Mimochodom, trochu v tieni Jána Pavla II. sa ocitol Ján XXIII., ktorého nezažilo tak veľa veriacich ako historicky prvého pápeža z Poľska. „Dvojité svätorečenie je zdôraznením skutočnosti, že Ján Pavol II. nadviazal na myšlienky, ktoré predstavil už Ján XXIII.,“ upozornil podľa agentúry ČTK hovorca poľskej biskupskej konferencie Józef Kloch.

Jánovi XXIII. stačilo necelých päť rokov pontifikátu, aby sa výrazne zapísal do dejín. Zvolaním Druhého vatikánskeho koncilu vlastne vybavil katolícku cirkev do modernej doby. Známy sa stal aj vydaním vôbec prvej pápežskej encykliky, ktorá nebola určená výhradne katolíkom. Ján XXIII. sa v nej totiž prihovoril „všetkým ľuďom dobrej vôle“.

Ján Pavol II.

  • Rodák z Wadovíc v Poľsku, ktorý sa volal Karol Wojtyla. Zažil smutné detstvo – keď mal osem rokov, zomrela mu matka a v dvanástich rokoch starší brat.
  • Počas druhej svetovej vojny ilegálne študoval teológiu a filozofiu. Bol krakovský arcibiskup, neskôr kardinál. Za pápeža ho zvolili v októbri 1978. Stal sa prvou netalianskou hlavou katolíckej cirkvi po 455 rokoch.
Ján Pavol II. Foto: SHUTTERSTOCK
Ján Pavol II. Ján Pavol II.
  • Jeho pontifikát sa spája so zborením viacerých tabu. Vyzval kresťanov, aby sa ospravedlnili Židom, ako ich po stáročia odmietali a urážali ich vyznanie. Ako prvý pápež navštívil nielen synagógu, ale aj mešitu. Prejavil ľútosť nad krokmi katolíkov, ktoré v minulosti ublížili iným.
  • Ako pápež pochádzajúci z Poľska pomohol povzbudiť náladu demokratických ľudí v komunistickej východnej Európe, zvlášť to platilo o jeho rodnej krajine. Získal si prezývku Pápež cestovateľ, pretože na rozdiel od svojich predchodcov kládol dôraz na význam návštev v zahraničí. Prišiel aj za veriacimi na Slovensko.
  • V máji 1981 na neho Mehmet Ali Agca z Turecka spáchal vo Vatikáne atentát, lekári mu zachránili život. Nakoniec sa stal najdlhšie slúžiacim pápežom v 20. storočí (jeho pontifikát trval takmer 27 rokov). Zomrel v apríli 2005 vo veku 84 rokov.

Ján XXIII.

  • Vlastným menom Angelo Giuseppe Roncalli sa narodil v dedinke Sotto il Monte na severe Talianska.
Ján XXIII. Foto: Profimedia.cz
Ján XXIII. Ján XXIII.
  • V období druhej svetovej vojny sa ako apoštolský legát angažoval v prospech prenasledovaných Židov, vojnových zajatcov a utečencov.
  • V cirkevnej hierarchii rástol najprv ako nuncius vo Francúzsku a potom kardinál a patriarcha v Benátkach. Za hlavu katolíckej cirkvi ho zvolili v októbri 1958. Hoci bol pápežom len štyri a pol roka, zanechal výrazné stopy.
  • Presadil viacero zmien. Riadil úvodné rokovanie Druhého vatikánskeho koncilu. Umožnil používanie miestnych jazykov pri omši namiesto dovtedy predpísanej latinčiny. Vydal encykliku Pacem in terris (Mier na zemi), čo mu v spojení s diplomatickými aktivitami vynieslo prezývku Pápež mieru. Usiloval sa o zlepšenie vzťahov s inými cirkvami.
  • Podobne ako neskôr Ján Pavol II. aj Ján XXIII. patril k pápežom, ktorí boli známi veľmi príjemným vystupovaním, dokonca aj so zmyslom pre humor. Zomrel v júni 1963 vo veku 81 rokov.

    (čtk, zah)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #Ján Pavol II. #Ján XXIII. #kanonizácia