Colorado zažíva odvrátenú tvár legálneho predaja marihuany

Bitka o legalizáciu marihuany pokračuje aj päť mesiacov po tom, ako sa v prvom americkom štáte Colorado začal jej oficiálny rekreačný predaj.

04.06.2014 14:43
Marihuana Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Policajti v Colorade, lekári z pohotovosti i oponenti legalizácie čím ďalej častejšie vyzdvihujú sériu nedávnych problémov. Podľa denníka The New York Times sa tak snažia odradiť ďalšie štáty, ktoré uvoľnenie zákonov o marihuane tiež zvažujú.

Pripomínajú predovšetkým prípad muža z Denveru. Ten iba niekoľko hodín po nákupe krabičky s marihuanovými cukríkmi z jedného z coloradských obchodov s marihuanou Karma Kandy, začal blúzniť o konci sveta, potom z rodinného sejfu vytiahol revolver a zabil svoju ženu. Niektorí lekári tiež uvádzajú, že ošetrili zvýšený počet detí a dospelých, ktorí ochoreli po silnej dávke marihuany. Šerifovia zo susedných štátov si zase sťažujú na zvýšený príliv zdrogovaných coloradských vodičov.

„Myslím si, že z ktoréhokoľvek hľadiska nie je skúsenosť Colorada dobrá, pokiaľ nie ste zapojený do obchodu s marihuanou,“ uviedol Kevin A. Sabet, výkonný riaditeľ skupiny Smart Approaches to Marijuana, ktorá sa stavia proti jej legalizácii. „Videli sme narušené životy. Videli sme smrť priamo spojenú s legalizáciou marihuany. Videli sme marihuanu prenikajúcu cez hranice Colorada. A videli sme, ako sa marihuana dostala do rúk deťom,“ dodal.

Napriek podobným historkám existuje zatiaľ len málo údajov, na ktorých by sa dalo stavať. Pre časové meškanie väčšiny zdravotníckych štatistík môže trvať aj roky, kým budú známe reálne dopady legalizácie marihuany v podobe užívania drog tínedžermi, vylúčenia zo školy či počtu smrteľných nehôd.

Napríklad až tento rok v januári začala coloradská dopravná polícia sledovať počet osôb, ktorým zadržali vodičský preukaz, pretože riadili pod vplyvom narkotík. Odvtedy predstavuje riadenie pod vplyvom marihuany asi 1,5 percenta všetkých prípadov vodičov, ktorí sa dostali do policajných záznamov pre riadenie pod vplyvom alkoholu alebo drog.

Zástancovia legalizácie marihuany argumentujú, že kritici zámerne zviditeľňujú výnimočné prípady, aby očiernili mladý priemysel, ktorý aj pod prísnym dohľadom vzrastá. Podľa nich väčšina zdravotníckych a rekreačných predajní marihuany dodržiava prísné štátne pravidlá.

Tieto obchody už predali marihuanu státisícom zákazníkov bez akéhokoľvek incidentu. Priemysel medzitým zarobil na daniach 12,6 milióna dolárov, napriek tomu, že zisky zatiaľ nespĺňajú počiatočné odhady. Zástancovia marihuany tiež tvrdia, že počet násilných trestných činov v Denvere, kde sídli väčšina coloradských predajní, je zatiaľ nižší než v uplynulých rokoch.

Počet krádeží od januára do apríla klesol v porovnaní s rovnakým obdobím z roku 2013 o 4,8 percenta a prepady o 3,7 percenta. Celkovo zločinnosť v Denvere poklesla asi o desať percent. Aj keď sa nedá uviesť, či v tomto poklese zohrali úlohu aj zmeny v marihuanových zákonoch.

„Všetky veľké inštitúcie tvrdili, že to bude príšerné a povedie to k násiliu v uliciach,“ uviedol Brian Vicente, jeden z autorov Dodatku číslo 64, ktorým marihuanu v Colorade legalizovali. „Nič z toho sa neudialo, nebo sa nezrútilo.“

Spor je naozaj ostrý a obe strany sa tiež zhodujú v tom, že úspech či zlyhanie regulácie marihuany bude utvárať vnímanie legalizácie voličmi v okolitých štátoch, ktoré zvažujú prijatie obdobných krokov.

Po tom, ako v roku 2012 štáty Colorado a Washington, kde sa má s rekreačným predajom marihuany začať v lete, odhlasovali túto zmenu, dali jej opatrný súhlas aj predstavitelia ministerstva spravodlivosti. Varovali ale, že zasiahnu, pokiaľ by marihuana podnecovala násilie, predaj nelegálnych drog, prúdila mimo hranice štátu či sa dostávala do rúk deťom.

Počet prípadov trestného držania marihuany v roku 2013 klesol o 65 percent. Polícia a hasiči v celom Colorade však hlásia prudký nárast domácich výbuchov, keď sa ľudia snažia nad butánovými horákmi variť hašiš.

Väčšina najzásadnejších problémov s legálnou marihuanou vyvstáva z marihuanových cukríkov, čokolády či iných veľmi prekvapivo silných sladkostí. V apríli napríklad žiak štvrtej triedy predával na ihrisku marihuanu, ktorú ukradol svojej babičke. Jeho ďalší spolužiak na oplátku priniesol marihuanové dobroty, ktoré tiež ukradol svojej babičke.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #marihuana #Colorado #legalizácia marihuany