Dvaja Slováci pomáhajú liečiť Američanov z duševných chorôb

Cesta z depresie či iného duševného ochorenia k vyzdraveniu môže byť rýchlejšia vďaka metóde, ktorú vymysleli dvaja Slováci. Pacient si vďaka nim nemusí pamätať či zapisovať pocity na papier a potom ich referovať lekárovi, ale priebežne ich ukladá do mobilu, údaje sú posielané lekárovi a ten má potom k dispozícii hotové analýzy a grafy, na základe ktorých môže presnejšie stanoviť diagnózu a liečbu.

28.06.2014 08:00
milan stejskal, IT Foto: ,
Špecialista na IT technológie Milan Steskal.
debata (1)

S myšlienkou mobilnej aplikácie, ktorá by pomáhala pacientom aj psychoterapeutom, prišli dvaja Slováci. Špecialista na IT technológie Milan Steskal a psychológ Igor Holas. Svoje podnikanie rozbehli len pred mesiacom, no klientov už majú nielen za veľkou mlákou, ale aj na starom kontinente. Milan manažuje firmu z Talianska a zo Slovenska, Igor už dlhé roky žije v Amerike, kde sa aplikácia veľmi dobre uchytila.

„Funguje to tak, že si pacient zaznamenáva cez mobilnú aplikáciu svoje nálady, momentálny stav, teda, čo cez deň prežíva. To si vie lekár pozrieť v systéme cez počítač a vyhodnotiť. Následne na sedení už nemusí s pacientom riešiť, ako sa cez ten týždeň či dva cítil. Mnohí si totiž pri opise ťažko pamätali, ako prežívali jednotlivé dni,“ hovorí Milan Steskal, ktorý má na starosti technickú stránku projektu. Ich startupová firma Mentegram sa uchytila v začiatkoch najmä v Amerike preto, lebo sedenia u psychológa považujú mnohí Američania za súčasť svojho životného štýlu. „Tak ako sa Slovák zvykne vyspovedať v kostole, tak Američan radšej zájde k psychológovi. My k psychológovi chodíme len vtedy, keď už ide o ozaj závažný psychický problém,“ začína svoje rozprávanie Milan.

„V Amerike sú psychoterapie rozšírenejšie ako u nás. Proces psychoterapií je viac štandardizovaný. V Amerike už  zhruba tri štvrtiny psychoterapeutov aj teraz využívajú papierové tabuľky, kde si klienti  zaznamenávajú svoje denné nálady a stavy. My sme sa to teda rozhodli zmodernizovať a prišli sme s digitálnou formou zaznamenávania,“ dodáva Milan.

O ich mobilnú aplikáciu prejavilo záujem aktuálne viac ako 100 amerických psychoterapeutov, polovica z nich ju začala v praxi aj reálne využívať. Otázky si v aplikácii môžu psychoterapeuti meniť podľa toho, o akého pacienta ide, a čo o ňom potrebujú zistiť. „Takto lekár vidí, aký má terapia u pacienta priebeh. Vie skôr zachytiť a predísť krízovým stavom či situáciám u pacienta,“ tvrdí Milan.

Duševných chorôb pribúda

Mobilná aplikácia na lepšie diagnostikovanie pacientov prichádza v čase, keď čoraz viac ľudí trpí duševnými chorobami. Stres, veľké pracovné nasadenie, málo času na seba a svoju rodinu, problémy s financiami. To je len zlomok problémov, ktoré nielen Američanov nútia vyhľadať lekársku pomoc. Aktuálne sa veľa hovorí o tzv. syndróme vyhorenia, keď má človek pocit, že jeho práca stráca zmysel a vyhýba sa kontaktu s ľuďmi. Príčinou je vysoké pracovné tempo, ktoré sa však nestrieda s dlhším voľnom, keď človek jednoducho „vypne“. Môže to viesť až k depresii a celkovému kolapsu organizmu. Napríklad v Amerike navštívi psychoterapeutov ročne viac ako 20 miliónov ľudí, čo predstavuje zhruba 10 percent tamojšej populácie. "Keď vás niečo trápi a rozhovor s blízkymi, či už partnerom, rodinou alebo kamarátmi nepomáha, psychológ pomôže.

Nezáleží na tom, či sa nášmu okoliu zdá, že náš problém je vážny, alebo nie, ale na tom, či nás ten stav obťažuje. Ak ma bolí palec na nohe a bolesť neustupuje, pôjdem k doktorovi. Ak ma niečo trápi psychicky, a neviem sa toho zbaviť, tiež je potrebné navštíviť doktora, v tomto prípade psychológa," opisuje Igor Holas.

Aktuálne dokončuje doktorát zo psychológie na University of Texas v texaskom meste Austin. Pracoval v think tanku vo Filadelfii, kde sa spolupodieľal na zlepšovaní rôznych programov na školách či službách ľuďom po návrate z väzenia, aby sa nevrátili ku kriminalite. „K duševnému zdraviu som sa dostal okľukou, keď som sa snažil prísť na to, prečo v dobe Googlu a Facebooku fungujeme v psychológii na neuveriteľne riedkych dátach. Uvedomil som si, že treba v starostlivosti o duševné zdravie začať riešiť, ako najlepšie zbierať lepšie informácie a používať ich v samotnej liečbe,“ vysvetľuje Igor. Kým Igor je vyštudovaný psychoterapeut, Milan skončil Ekonomickú univerzitu v Bratislave, Fakultu hospodárskej informatiky a informačných technológií. Nemohli mať preto lepšie predpoklady na to, aby na trhu uspeli s mobilnou aplikáciou, ktorá slúži na lekárske účely.

zväčšiť Do mobilu pacienti zaznamenávajú svoje nálady a... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
milan stejskal, IT Do mobilu pacienti zaznamenávajú svoje nálady a tie sa on-line prenášajú a analyzujú v počítači lekára.

Problémová Európa

Svoj  biznis chcú viac rozšíriť aj na starý kontinent, aplikáciu sa im darí presadiť napríklad v Taliansku. Uspieť by s ňou chceli aj v Anglicku, škandinávskych krajinách či Nemecku. Milan sa pre rozbehnutie biznisu dočasne presťahoval do Talianska, kde spolu s dvoma IT špecialistami programátormi majú okrem Ameriky, kde úraduje Igor, druhú pobočku firmy. Manželku vidí Milan raz do mesiaca, keď sa na pár dní vracia späť na Slovensko. „V Európe sú pri rozširovaní nášho biznisu dva problémy. Jeden je ten, že sú tu prísne regulácie, a druhý, že ľudia k psychológom veľmi nechodia, lebo sa hanbia,“ povedal Milan. „Na Slovensku je o to záujem, hlavne u mladších lekárov, no trh je veľmi malý. Teraz sa sústreďujeme najmä na Ameriku. Museli sme si vybrať, ktorý trh pokryjeme ako prvý, teda USA alebo Európu. Chceli sme to spraviť poriadne, tak sme sa v začiatku rozhodli sústrediť na jeden trh,“ dodáva Milan.

Veľké plány do budúcnosti

Mobilnou aplikáciou sa to však nekončí. Zlepšovať diagnostiku pacientov s duševnými chorobami chcú v budúcnosti najmä prostredníctvom väčších výskumov. „Hľadáme spôsoby, ako lepšie porozumieť ľudskému správaniu. Je to oblasť, kde využitie technológií nie je veľmi rozvinuté. Aj vďaka tejto aplikácii, ak budeme mať veľkú vzorku pacientov, tak pomôžeme psychoterapii ako takej lepšie liečiť pacientov s jednotlivými diagnózami na základe nami zozbieraných historických dát,“  predikuje Milan. Biznis zatiaľ financujú zo svojho vrecka. V začiatkoch im finančne pomohol jeden kamarát, vďaka ktorému sa dostali do štádia, keď boli zaujímavým projektom pre slovenskú spoločnosť, ktorá financuje rizikový kapitál. Tá im poskytla pomocnú ruku v podobe ďalšej finančnej injekcie. Títo „biznis anjeli“ podporujú mladé začínajúce firmy, ktoré majú potenciál expandovať do veľkých rozmerov.

Psychológovia môžu lepšie pochopiť ľudí

Nová mobilná aplikácia by mala nielen zefektívniť terapie u psychológa, ale najmä samotným lekárom pomôcť lepšie pochopiť svojich pacientov. Psychológ Igor Holas, ktorý je spoluautorom tejto aplikácie, tvrdí, že už samotné zapisovanie pocitov pacienta do mobilu má terapeutické účinky.

Nie sú práve rôzne mobilné aplikácie a vôbec internet samotnou príčinou toho, že máme čoraz viac psychické problémy?
V niektorých prípadoch áno, a v iných len zvyšujú viditeľnosť psychických problémov. V USA by som omnoho väčšiu úlohu pripísal prehlbujúcej sa nerovnosti v spoločnosti a prepadu životnej úrovne väčšiny Američanov. Človek s depresiou si je veľmi vedomý svojho stavu vo dne či v noci. Mnohé štúdie v psychológii práve že ukázali, že denné zapisovanie duševného stavu má samo osebe terapeutické účinky. Keďže depresia vládne nad človekom, dokumentácia svojho stavu nielen zlepšuje sebapochopenie, ale zároveň postupne učí, ako depresiu začať ovládať. Riziko, samozrejme, existuje, a preto na rozdiel od mnohých jednoduchých mobilných aplikácií na trhu neodporúčame, aby jednotlivec používal náš program bez toho, aby zároveň pracoval so psychológom.

V akých prípadoch sa dá využiť mobilná aplikácia? Kde je hranica?
Pre nás hranica neexistuje medzi diagnózami, ale medzi rôznymi pacientmi a psychológmi. Avšak, väčšina centier, kde je pacient hospitalizovaný, limituje prístup k telefónu a internetu, a v týchto prípadoch je náš systém zatiaľ nepraktický. Niektorí pacienti možno nemajú smartfón alebo nechcú takéto dáta zdieľať z dôvodu ochrany svojho súkromia. V neposlednom rade existujú mnohé prístupy v terapii, a niektoré z nich sú viac naklonené zberu údajov ako iné. Napríklad, kognitívno-behaviorálna terapia (CBT) rieši problémy s depresiou a úzkosťou z pohľadu porozumenia, že pacientove myšlienky reagujú na malé denné nepríjemnosti prehnaným negatívnym zmýšľaním. CBT sa snaží pacienta naučiť, ako toto automatické zmýšľanie dostať pod kontrolu. Jedným zo základných nástrojov v CBT je zápisník, kde si pacient zapisuje detaily momentov, keď ho napríklad chytila úzkosť. Mobilná aplikácia ponúka pohodlné a bezpečné riešenie, ako tento tradičný nástroj prehodiť z papiera do počítača.

Využívajú to aj psychológovia, ktorí riešia partnerské problémy?
Áno, máme už zopár terapeutov zameraných na partnerské problémy. Náš program umožňuje každému partnerovi zbierať vlastné údaje cez aplikáciu na vlastnom mobile. Dokonca jeden partner môže mať iné otázky ako druhý. Psychológ si dokáže tieto dva pramene informácií zlúčiť a vyhodnotiť. V budúcnosti plánujeme komplexnejšie riešenie práce s pármi, aby sme psychológom ešte viac uľahčili ich prácu.

S akými najčastejšími prípadmi sa v Amerike stretávajú psychoterapeuti?
Amerika je krajina stresu, depresie a úzkosti. Tieto tri problémy sú veľmi príbuzné a týkajú sa jedného z desiatich dospelých Američanov. Veľmi populárnym riešením problémov s depresiou a úzkosťou je návšteva psychiatra, ktorý dokáže predpísať antidepresíva. Pritom medikácia nie je vždy najúčinnejším riešením psychických problémov. Amerika je zároveň krajinou sebarealizácie, kde ľudia hľadajú, ako zlepšiť svoju dennú rutinu, efektivitu v práci či rodinných vzťahoch.

Je možné, aby sa aplikácia uchytila aj v Európe, keďže trend chodiť k psychológovi nie je na starom kontinente taký rozšírený?
Expanzia nášho programu do Európy čelí problému, že psychológia v EÚ sa odlišuje od tej v USA. Psychologická starostlivosť v jednotlivých štátoch EÚ je špecifická, a často súčasťou verejného zdravotníctva, ktoré je tiež špecifické v každom štáte EÚ. V neposlednom rade v niektorých regiónoch pacienti stále čelia strachu, že ich liečba bude odhalená. Mať v telefóne aplikáciu zameranú na duševné zdravie je pre nich riziko. Expanziu plánujeme, ale predpokladám, že bude pomalšia. Už máme zopár užívateľov z Britských ostrovov a Talianska, a predpokladám, že čoskoro pribudnú niekoľkí aj z Beneluxu, Nemecka a zo Škandinávie. My sa budeme musieť učiť špecifikám každej krajiny a podľa toho nastaviť mobilnú aplikáciu pre jednotlivé regióny.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Úspešní Slováci #Milan Stejskal IT