Povolania, ktoré zatiaľ nemáme v uchu

Dnes je svet pohodlný. Ľudia často pri práci sedia. Pozerajú do počítačov. Nezmenila sa len forma, pribudli aj nové druhy práce. Možno ste o nich ešte ani nepočuli. Ich zmyslom je často robiť život ešte pohodlnejším a príjemnejším.

14.07.2014 12:00
helikoptéra, pilotky, pilot, lietanie Foto:
Túžite letieť vrtuľníkom nad Tatrami? Pre conciergea to nie je žiaden problém.
debata (2)

Kedysi ľudia skákali okolo rysovacích či strihačských stolov, stáli v tmavých komorách, lietali po meste, aby pozháňali rôzne údaje, behali po obchodoch, pátrali v archívoch. Dnes sedia pri počítači aj architekti, hudobníci, krajčíri, fotografi, obchodníci, výtvarníci či historici a takmer každý, kto svoju prácu ponúka alebo prezentuje.

Dula, concierge, kurátor, molekulárny kuchár aj Subject Matter Expert. Na internete nachádzame informácie o netradičných  profesiách, ktoré dráždia zvedavosť. Existujú rôzni analytici, programátori, virtuálni technici, ktorí ani nevedia poriadne vysvetliť obsah svojej činnosti. Býva to také zložité, že niet slov. A človek sa cíti ako analfabet. Chceli sme vedieť, čo títo ľudia vlastne robia, a tak sme oslovili piatich predstaviteľov takmer neznámych profesií.

(hd)

Michal Vilinovič: Concierge splní každé želanie

Michal Vilinovič
Michal Vilinovič, concierge Michal Vilinovič

Pracujem ako osobný concierge. Tento výraz pochádza z francúzštiny a v minulosti bol concierge (alebo komorník) zamestnancom žijúcim v dome svojho pána, ktorý plnil všetky jeho priania. Dnes sú concierge služby dostupné každému, kto si chce zjednodušiť život a nechce sa zaoberať riešením vecí, ktoré mu „kradnú“ jeho drahocenný čas. Svoje miesto si našli hlavne u klientov súkromných bánk, manažérov spoločností a vo veľkých rodinách. Ich fanúšikom sa však rýchlo stane ktokoľvek, kto si ich raz vyskúša.

Zohnať vrtuľník? Dobre

V minulosti som pracoval v banke, práca však bola monotónna, málo kreatívna a nevyžadovala si hľadanie neštandardných riešení. Moja súčasná práca spočíva v riešení rozmanitých požiadaviek, s ktorými sa na nás klienti obracajú 24 hodín denne. O stereotype sa nedá hovoriť. Keď zazvoní telefón, nikdy neviem, či budem riešiť objednanie taxíka v Bratislave, alebo prenájom vily v Tarife, či zabezpečenie letu vrtuľníkom nad Tatrami. Klientom pomáham v oblasti rodiny a domácnosti, životného štýlu, cestovania a akýchkoľvek individuálnych požiadaviek podľa ich priania.

Medzi najčastejšie požiadavky patrí pomoc pri cestovaní (letenky, ubytovanie, doprava), zabezpečovanie lístkov na všetky typy kultúrnych podujatí, z ktorých veľká väčšina je v čase požiadavky klienta už vypredaná. Taktiež realizácia rýchleho nákupu čohokoľvek s doručením priamo klientovi. Pridanou hodnotou pre klienta je, že na základe jeho požiadavky dostane vždy personalizovanú ponuku s rôznymi alternatívami riešenia, z ktorých si on vyberie také, čo mu najviac vyhovuje. Nemusí strácať čas vysvetľovaním, čo potrebuje, ani bojovať s neochotou poskytovateľa.

Povedomie o concierge službách sa zvyšuje, aj keď mnohí dodávatelia či partneri často nevedia pochopiť, prečo riešim niečo pre niekoho iného. Paradoxné je, že táto úvodná debata niekedy zaberie viac času ako riešenie samotnej požiadavky klienta.

Pomôže s aukciou aj olympiádou

Medzi najzaujímavejšie požiadavky, s ktorými som sa stretol, patrí zastupovanie klienta na aukcii umeleckých diel, zabezpečenie nedostupných lístkov pre rodinu slovenského reprezentanta na olympiáde či príprava ciest do rôznych kútov sveta presne podľa predstáv klientov. Hranicou je len samotná fantázia klienta.

Podstatou dobrého conciergea je sústavné udržiavanie kontaktu s klientmi tým, že ich upozorňujem na veci, ktoré viem, že ich zaujímajú. Každou úspešne zrealizovanou požiadavkou sa prehlbuje dôvera a diskrétnosť, ktoré sú pri tejto práci absolútne kľúčové. Znalosť klienta mi potom umožňuje plniť aj jeho nevyslovené priania.

(kse)

Silvia Véghová: Subject Matter Expert hľadá riešenia

Silvia Véghová
Silvia Véghová Silvia Véghová

Voľný preklad profesie Subject Matter Expert je odborník predmetu. V reálnom živote to znamená, že v našom pracovnom tíme musím ovládať a vedieť riešiť všetky možné problémy a scenáre, ktoré prináša každodenná práca. V prípade, že stojím pred problémom, ktorý nepoznám, alebo s ktorým som sa ešte nestretla, musím o ňom zistiť čo najviac a nájsť riešenie.

Jedno veľké bludisko

Pracujem vo veľkej telefonickej spoločnosti a náš tím sa zaoberá nepriamou podporou zákazníkov pre údržbu telekomunikačných obvodov. Táto spoločnosť je ako jedno veľké bludisko, kde sa musíte stále obzerať po nových cestičkách, po nových možnostiach, ktoré by vyriešili problém zákazníka. Okrem toho ešte optimalizujem procesy pre náš tím. Čo to znamená? Som v podstate poradca mojich kolegov. V prípade, že narazia na nejaký problém a nevedia ho vyriešiť, obrátia sa na mňa. Ak systém organizácie práce nefunguje tak hladko, ako by mal, mojou úlohou je prísť s riešením. Hoci názov tejto profesie väčšine ľudí pravdepodobne nič nehovorí, je to veľmi zaujímavá pozícia. Najmä preto, že nie je stereotypná a stále ma núti pracovať aj na sebe a vzdelávať sa. Vysvetliť náplň mojej práce niekomu nezainteresovanému je častokrát veľmi zložité a zdĺhavé, preto mojou odpoveďou väčšinou je, že pracujem v kancelárii a robím z každého rožku trošku.

(veg)

Kristína Jarošová: Kurátor približuje umenie ľuďom

Kristína Jarošová
Kristína Jarošová, kurátorka Kristína Jarošová

Keďže kurátorská prax sa v posledných desaťročiach výrazne vyvíja, jej presná definícia nie je jednoznačná. Zatiaľ čo v minulosti mal kurátor (z latinského slova „curare“ – „starať sa“) na starosti odbornú akvizíciu, klasifikáciu a správu umeleckých predmetov, v súčasnosti sa stierajú hranice medzi úlohou kurátora, organizátora, PR manažéra, konzultanta, kritika aj umelca. Napriek tomuto prelínaniu ma občas prekvapí, keď sa ma ľudia pýtajú, či ako kurátorka sama maľujem, alebo som autorkou diel. A aj mnohí, čo majú povedomie o tejto práci, nevedia presne, čo je za ňou.

Osamelé premýšľanie a hektika

Kurátor vytvára výstavné koncepcie, vyberá, požičiava a interpretuje umelecké diela, píše sprievodné nástenné texty, katalógové eseje, tlačové správy, propagačné letáky, žiadosti o granty, komunikuje so sponzormi, dohliada na rozpočty a na inštaláciu umeleckých diel. Táto rôznorodosť mi veľmi vyhovuje, pretože mám rada striedanie izolácie, sústredného premýšľania nad koncepciou výstavy a textami, s obdobím hektiky a spoločenských stretnutí. Môj bežný pracovný deň sa riadi fázou, v ktorej sa príprava výstavy práve nachádza. Dôležité sú návštevy výtvarníkov v ateliéroch, pravidelné sledovanie ich tvorby, výstav, aukčných predajov, ocenení, súťaží, odborných textov a prieskumov. Orientovanie v dnešnej záplave umeleckej produkcie sa stáva čoraz komplikovanejšie, a preto je dôležité mať prehľad nielen o domácej, ale aj o medzinárodnej umeleckej scéne.

Most medzi umeleckým a neumeleckým svetom

Kurátor by mal približovať umenie ľudom aby mohli porozumieť tomu, čo by inak zostalo nezrozumiteľné a neviditeľné. Mal by sa snažiť reflektovať aktuálne problémy, odhaľovať nové, zložitejšie významy a klásť otázky o zmysle prezentovaného umenia v širších súvislostiach. Niekedy je náročné preklenúť priepasť medzi umeleckou produkciou a nezáujmom širšej verejnosti, no práve tu sú veľmi dôležité komunikačné schopnosti a hľadanie nových spôsobov, ako prezentovať umenie. Kurátor je nielen kvalitatívnym garantom výstavy, organizátorom, ale aj mediátorom obsahov. V rámci výstavy vytvára nabitý priestor medzi dielom a divákom, v ktorom môže dielo čo najlepšie osloviť diváka a, naopak, divák ho dokáže čo najlepšie pochopiť. Som veľmi rada, keď majú návštevníci silnú emóciu z tejto konfrontácie a o umenie sa začnú zaujímať komplexnejšie. Hoci sa usilujem budovať most medzi umeleckým a neumeleckým svetom, vykročiť smerom k umeniu už musí sám divák.

(hd)

Petr Kokoulíček: Molekulárna gastronómia nie je chémia

Petr Kokoulíček
Petr Kokoulíček, molekulárna gastronómia, becherovka ako cukrová vata Petr Kokoulíček

K molekulárnej gastronómii som sa dostal omylom. Išiel som na kurz španielskeho varenia, aby som sa zdokonalil vo svojej kuchárskej profesii, a netušil som, že ma tam bude čakať avantgardné varenie. Odvtedy som začal experimentovať. Väčšina ľudí netuší, čo vlastne molekulárna gastronómia je. Myslia si, že vyrábam „amarouny“ ako v seriáli Návštevníci. A ja im stále dookola oponujem, že to bol len filmový trik. Musím ich presviedčať, že to nie je žiadna chémia, len bežné jedlo a nápoje v inom skupenstve a forme. Potraviny nedofarbujem, hľadám prirodzené farby. Na fialovú použijem fialky či levanduľu. Na chemické procesy používam prírodné látky – výťažok z morských rias a deriváty solí. Cieľom nie je napichať do potravín chémiu, ale zatočiť so zmyslami zákazníkov. Varenie, ale aj jedenie sa tak stáva vzrušujúcou zábavou.

Špagety z guláša

Recepty si vymýšľam aj sám, ale väčšinou sú to už niekým vymyslené postupy s obmenou chutí. K obľúbeným patrí gélová kocka zo šopského šalátu alebo miešaného nápoja či špargľa v kvetináči s chuťou syra. Špagety vyrobím takmer zo všetkého – z paradajok, rukoly aj z guláša. Medzi moje vlastné recepty patrí jablková štrúdľa v kocke. Najviac sa nasmejeme, keď si zákazníci pochutnávajú na mojom Nitro kapučíne. Do šľahačkovej fľaše vlejem kapučíno, nastriekam ho do tekutého dusíka s teplotou mínus 196°C. Vytvorí sa „pusinka“, ktorú nechám chvíľu v dusíku a potom sa je za efektného dymenia z nosa a úst. Pri varení používam namiesto panvíc a hrncov injekčné striekačky, merače pH a hadičky rôznej dĺžky. Pri príprave jedál používam emulgovanie, mrazenie tekutým dusíkom, varenie pri nízkych teplotách vo vákuu. Základom sú však rovnaké suroviny ako pri klasickom varení. A keďže sa nevaria, obsah živín ostáva rovnaký. Molekulárna kuchyňa je najmä pre zábavu, preto má svoje uplatnenie napríklad na firemných večierkoch. Medzi ľuďmi boduje všetko, z čoho sa dymí, alkoholové kocky a svietiace jedlá.

(jan)

Radka Labudová: Dula je opora nielen pred pôrodom

Radka Labudová
Radka Labudová, dula Radka Labudová

V minulosti rodičku počas tehotenstva, pri pôrode aj po ňom nesprevádzal lekár, ale blízke, skúsené ženy. „Dula“ je starý grécky názov. Označuje špeciálne vyškolenú ženu, ktorá poskytuje starostlivosť ženám počas tehotenstva, pôrodu, šestonedelia a dojčenia. Ja som o tejto profesii prvýkrát počula, keď som bola tehotná s mojím prvým synom, ktorý má teraz päť a pol roka. Už vtedy sa mi toto poslanie veľmi zapáčilo, hoci som vyštudovala sociálnu prácu. Viac ako tri roky pomáham ako laktačná poradkyňa mamičkám pri dojčení. Minulý rok som ukončila kurz duly a sprevádzam budúce mamičky počas tehotenstva a pri pôrode.

Ratuje aj oteckov

Ešte stále sa stretávam s tým, že ľudia nevedia, čo si majú pod dulou prestaviť. Ak si nás nemýlia s ovocím s rovnakým názvom, myslia si, že som babica, ktorá odrodí s mamičkou doma. Pri pôrode však musí byť pôrodná asistentka alebo lekár. Dula sama neposkytuje zdravotnícke služby ani nezasahuje do kompetencií zdravotníckeho personálu. Kedysi žilo v jednej domácnosti viac generácií. Ženy sa rozprávali aj o pôrodoch, odovzdávali si skúsenosti a podporu. Dnes hľadajú informácie na internete a tak sa často stáva , že sú zo všetkého zmätené a plne obáv. Pôrod sa neraz vykresľuje ako ako najbolestivejšia a najhoršia udalosť, ktorá ich v živote čaká. Aj preto sú duly medzi mamičkami čoraz vyhľadávanejšie. Ja v pozícii duly sprevádzam mamičky počas tehotenstva, pri pôrode, pomáham im psychicky a fyzicky a snažím sa im pôrod uľahčiť. S mamičkami zdieľam aj obdobie po pôrode. Ak je pri pôrode otecko, snažím sa pomôcť aj jemu. Oteckovia sú často zaskočení novou situáciou, cítia sa bezmocne a neužitočne. Treba ich podporiť, veď sa boja o dva životy.

Rodíme!

Dva týždne pred pôrodom a dva týždne po ňom mám pohotovosť. Na telefóne som 24 hodín denne, pripravená prísť kedykoľvek, skoro ráno aj o polnoci k mamičke. A hoci niekedy sú problémy volajúcich prvorodičiek banálne, pre ne sú dôležité a ja sa snažím odpovedať na každú otázku. Treba sa vžiť do kože mamičiek, ovplyvnených rozkolísanými hormónmi a neistotou. Keď sa žačne rozbiehať pôrod, mamička ma kontaktuje a dohodneme si podrobnosti môjho príchodu. Počas pôrodu sledujem reakcie mamičky, meníme polohy a dýchanie, masírujem ju a bolesť tíšime prirodzenými prostriedkami. Narodením bábätka sa rodí aj nová rodina a to sú pre nás všetkých veľké chvíle. Aj po pôrode udržiavame kontakty a mamičky mi posielajú fotky svojich rastúcich detí.

(jan)

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #povolanie