V Libérii diktuje ebola svoj ​​zákon aj v kostoloch

V kostole baptistických misií Vzkriesenia Pána v Libérii je omša ako každá iná. Pastor však na nej vysvetľuje veriacim, prečo boli stoličky rozostavané inak, aby sa zabránilo každému vzájomnému kontaktu, píše agentúra AFP. "Je to zákon eboly," hovorí.

05.09.2014 15:00
Libéria, ebola, Ellen Johnsonová-Sirleafová,... Foto: ,
Libérijská prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová hovorí počas bohoslužieb v Baptistickom kostole Providence o troch dňoch modlitieb a pôstu, ktoré vyhlásila od 6. do 9. augusta, aby sa v krajine zastavilo šírenie eboly.
debata

Skôr, než veriaci vstúpia do kostola, musia si starostlivo umyť ruky v chlórovanej vode a vnútri zachovávať vzájomný odstup.

„Rozostavili sme stoličky od seba a ich rady sme rozmiestnili na čo väčšiu vzdialenosť,“ vysvetľuje reverend Joseph Johnson veriacim z Monrovie, metropoly s jedným miliónom obyvateľov, väčšinou kresťanov všetkých vyznaní.

„Je to zákon eboly. Musíme sa uistiť, že medzi vami nedošlo k fyzickému kontaktu. Keď bude epidémie eboly zlikvidovaná, vrátime sa k našim starým zvykom,“ dodáva. S ľavou rukou zdvihnutou, v pravej ruke biblia, zatvára reverend Johnson oči a vyzýva zhromaždených, aby povstali. „Prosíme ťa, Bože, aby si nám prišiel na pomoc. Prosíme ťa, pretože si jediný, kto nám môže pomôcť. Ebola zabíja nás i naše deti,“ hovorí.

Potom nabáda starších veriacich, aby privítali nováčikov. „Nepodávajte im ruku. Len ich pozdravte a zaželajte im všetko dobré. Nateraz to stačí,“ zdôrazňuje.

Neverte samozvaným liečiteľom

Hlavnú časť svojej kázne venuje epidémii. „Ebola nie je žiadny výmysel, je to realita. Nenechajte sa oklamať žiadnym pastorom, ktorý tvrdí, že má proti ebole posvätný olej. Dáte mu svoje peniaze a potom zomriete,“ varuje veriacich.

Pastor, známy svojím otvoreným prejavom, potom kritizuje vládu prezidentky Ellen Johnsonovej-Sirleafovej, ktorá na epidémiu reagovala oneskorene. „Keď vírus prvýkrát prenikol do krajiny z Guiney, urobila by zodpovedná vláda potrebné preventívne opatrenia, aby jeho šírenie na hraniciach zastavila,“ obviňuje libérijský kabinet. „Neurobila nič a nechala epidémiu rozšíriť do metropoly. A tu máme výsledok: máme najťažšie bilanciu. Zdravotnícky systém sa zrútil,“ hromží.

Prezidentka nekonala, ebola začala zabíjať

Tvárou v tvár šíriacej sa nákaze vyzvala prezidentka Johnsonová-Sirleafová všetkých obyvateľov Libérie, aby sa tri dni, od 6. do 9. augusta, modlili a postili a vyprosili si tak Božiu ochranu pred ebolou. Niekoľko dní potom však Libéria predčila Sierru Leone v počte mŕtvych. Strašný vývoj nedokázali zastaviť ani drastické opatrenia, ako zákaz vychádzania v celej krajine alebo karanténa jednej celej štvrte v Monrovii. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) ebola usmrtila viac ako 1 900 ľudí, z toho takmer polovica pripadá na Libériu.

Ako reverend Johnson svoju kázeň končí, vypočítava „prikázania“, ktoré majú pomôcť nákaze zamedziť. „Nechávajte deti doma, nedovoľte im vychádzať von. Nedotýkajte sa mŕtvych, zvratkov, moču a žiadnych telesných tekutín inej osoby. Dodržiavajte potrebné opatrenia a Boh vám pomôže,“ sľubuje.

Na monrovijskom predmestí West Point, kde úrady 30. augusta zrušili karanténu iba po desiatich dňoch, hoci choroba má inkubačnú dobu 21 dní, hovorí Edwina Doeová, zástupkyňa Zjednotenej cirkvi Kristovej, komu obyvatelia vďačia za svoju záchranu. „Rozprávali, že vo West Pointe je ebola, ale odvtedy, čo uzavreli prístup, nepočuli sme o nikom, kto by zomrel. Myslíme si teda, že Boh vypočul naše modlitby a vzal nákazu pod svoju kontrolu,“ vyhlasuje.

debata chyba
Viac na túto tému: #kostol #ebola #Libéria #nákaza