Aj seniori môžu žiť zdravo a plnohodnotne

Slovensko sa podľa demografických predpovedí v roku 2060 stane štvrtou najstaršou krajinou zo štátov Európskej únie. Slovensko by malo mať v roku 2040 približne dva milióny dôchodcov. Podľa Vladimíra Baláža z Prognostického ústavu SAV v roku 2060 to bude asi 2,2 milióna dôchodcov.

20.09.2014 13:00
seniori, dôchodcovia, dôochodok, starý, stará,... Foto:
Ako si najlepšie užiť starobu?
debata

Na starnutie obyvateľstva sa tak musí pripraviť nielen spoločnosť, ale každý z nás. Starobu sa musíme naučiť prijať. Ak je človek optimista, dokáže sa na starnutie pozerať s nadhľadom, ľahšie prijme skutočnosť, že rokmi klesá aj jeho výkonnosť, pohyblivosť, prichádzajú choroby.

Obdobie dôchodku pre mnohých ľudí znamená obmedzenie aktivity a duševnú krízu. „Seniorský vek je však aj časom slobody, ktorý vystrieda náhlenie sa za povinnosťami. Je to obdobie, keď sa vo zvýšenej miere môže každý senior venovať zdravému spôsobu života a tešiť sa z napĺňania voľných chvíľ činnosťami, na ktoré nemal v minulosti čas,“ konštatoval hlavný hygienik SR, profesor Ivan Rovný. Podľa neho by ľudia mali starnúť aktívne – rozvíjať svoje vedomosti, zručnosti, mali by si cibriť pamäť, venovať sa svojim koníčkom, nadväzovať nové kontakty.

Genetické faktory sa dajú len ťažko ovplyvniť, ale to, čo ovplyvniť môžete, je zdravý životný štýl. Život seniorov je do veľkej miery závislý od zdravotného stavu. V žiadnom prípade by ste však nemali byť nečinní. Ideálne sú každodenné prechádzky, plávanie, turistika, bicyklovanie…

Je len málo seniorov, ktorým sa po odchode do penzie nezhorší finančná situácia. Okrem iných výdavkov významnú časť ich penzie pohlcujú napríklad aj výdavky na lieky. Penzistov sa preto týkajú limity spoluúčasti na doplatky na lieky. Limitom je suma, ktorou sa dôchodca spolupodieľa na úhrade liekov. Znamená to, že ak celková výška úhrad prekročí v štvrťroku ochranný limit 45 eur, zdravotná poisťovňa vám vráti sumu, o ktorú bol limit prekročený. Zákon presne definuje podmienky, za akých sa tak stane.

Môžete však využiť aj ďalšie výhody a zľavy, napríklad požiadať o úľavu na dani. Po túto informáciu si však musíte zájsť na miestny či mestský úrad, prečítať si ju na internete vo všeobecne záväznom nariadení alebo na vývesnej tabuli pred úradom. Zľavy sa zvyčajne týkajú daní z nehnuteľností, poplatku za psa či komunálny odpad. Ak ich daná obec či mesto poskytujú, musíte si podať žiadosť, nie sú totiž automatické.

Každý, kto dosiahne dôchodkový vek a v jeho domácnosti nežije pracujúca osoba, môže požiadať o zľavu na koncesionárskych poplatkoch. Tú treba adresovať na adresu RTVS a priložiť k nej potrebné doklady. Nárok na zníženú sadzbu potom vzniká od prvého dňa mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom ste oznámili a preukázali vznik nároku na zľavu.

Pri vstupoch do múzeí či divadiel či pri návšteve výstav sa dá ušetriť až polovica vstupného. Pýtajte sa aj na zľavy v poisťovniach pri povinnom zmluvnom poistení automobilov a ak sa chystáte na dovolenku, tak aj v cestovnej kancelárii. Penzistov sa týkajú aj lacnejšie kúpeľné pobyty.

Pozor na falošných príbuzných či elektrikárov

Prešmyknúť sa do domu a ukradnúť čo najviac peňazí. S takýmto úmyslom prichádzajú podvodníci za seniormi. Scenár sa s malými obmenami opakuje. Podvodníci sa zahrajú na elektrikárov, plynárov, poštárov či falošných vnukov. Zazvonia u dôchodcu a spustia naučenú reč. Potrebujú rozmeniť peniaze, informovať o zmene poplatkov či vyrovnať nedoplatok. Všetko s cieľom získať si dôveru seniora a zistiť, kde má peňaženku.

Podvodníci svoje obete nevyberajú náhodne.... Foto: SHUTTERSTOCK
krádež, senior, zlodej, peniaze, peňaženka, Podvodníci svoje obete nevyberajú náhodne. Konajú organizovane a dôchodcov dlhšie pozorujú.

Dôverčivosť seniorov nepozná hraníc. „Starší ľudia sú ovplyvniteľnejší a dôverčivejší. Chcú sa zavďačiť a ostať stále prospešnými pre svoje okolie. Nie sú až takí kritickí a až neskôr si uvedomia, k čomu sa vlastne dali presvedčiť,“ vysvetľuje psychologička Jana Dejová.

„Nám sa môže zdať zvláštne, že po toľkých upozorneniach sa dôchodcovia stále nechávajú nachytať. Lenže ten konkrétny človek nemusel o takom prípade počuť a čelil mu prvýkrát. Okrem toho, mnohí si myslia, že ich sa toto nebezpečenstvo netýka,“ uvažuje psychológ Martin Miler.

Na čo si dať pozor

  • dostanete pozvánku, ktorá prezentuje predajcov ako zástupcov serióznej firmy a títo vystupujú elegantne oblečení a odvolávajú sa na zahraničné štúdiá či pobyty, čím vytvárajú pocit dôveryhodnosti, alebo na spoluprácu a partnerstvá s organizáciami a spoločnosťami so všeobecným uznaním a kreditom
  • odvolávajú sa aj na vedecké štúdie, televízne relácie, medzinárodné ocenenia a podobne a vytvárajú pocit neopakovateľnej a exkluzívnej akcie a možnosti výhodného nákupu. Využívajú psychologické znalosti a útočia na strach a obavu ľudí
  • ak takúto pozvánku dostanete, poraďte sa s príbuznými, preverte si údaje na nej. Ak máte pochybnosti, na ponuku radšej nereagujte. Nekupujte tovar len preto, že je zľavnený, a neodovzdávajte svoje osobné doklady organizátorom. Skôr ako niečo podpíšete, pozorne si zmluvu prečítajte

Podľa odborníkov, ktorí sa problematike seniorov dlhodobo venujú, si podvodníci svoje obete nevyberajú náhodne. Konajú organizovane a dôchodcov dlhšie pozorujú. „Vysledujú, kde bývajú, či sú osamelí. Sú zruční a dobre pripravení. Využívajú moment prekvapenia, zahrnú staršieho človeka informáciami, ukážu mu falošné preukazy,“ vysvetľuje Vladislav Matej, výkonný riaditeľ nadácie na podporu sociálnych zmien Socia. Svoje zohráva aj zvedavosť, keďže dôchodca chce vedieť, kto mu zvoní a porozprávať sa s ním.

Policajti upozorňujú, aby si starší ľudia nepúšťali neznámych ľudí do domu. A to ani v prípade, že prišli odovzdať výhru, preplatok či nejaký príspevok.

Napriek tomu, že už platí prísnejší zákon o ochrane spotrebiteľa, najmä starší ľudia sa aj tak stávajú obeťami rôznych predajcov a nakupujú tovar, ktorý zvyčajne nepotrebujú. Pamätajte, že ak ste počas predajnej akcie podpísali – či už kúpnu, alebo úverovú – zmluvu pod tlakom okolností, mali by ste okamžite písomne od takto uzavretej zmluvy odstúpiť. Postačí, ak písomné odstúpenie od zmluvy v posledný deň lehoty odošlete poštou na adresu predávajúceho uvedenú v zmluve. Po odstúpení od zmluvy sa zmluva zrušuje od začiatku a predávajúci je povinný vrátiť vám kúpnu cenu a vy jemu tovar. Okrem toho sa môžete domáhať aj neplatnosti uzavretých zmlúv z dôvodu, že ste nemali skutočnú, slobodnú a vážnu vôľu zmluvy uzavrieť a uzavretie zmlúv bolo dosiahnuté nátlakom, vyvolaním omylu a podobne.

Ako sa chrániť pred zlodejmi na ulici

1. Vyhýbajte sa tmavým, neupraveným a neosvetleným miestam, odľahlým uličkám.

2. Venujte pozornosť svojej taške, kabelke, zvlášť vo verejných dopravných prostriedkoch, v nákupných centrách a na trhoviskách. Nenechávajte peňaženku a doklady navrchu kabelky.

3. Pamätajte, že veľká suma peňazí nepatrí do peňaženky. Na platenie využívajte platobné karty. Identifikačné číslo platobných kariet (PIN kód) si nikdy nezapisujte na platobnú kartu ani ho nenoste spolu s kartou na jednom mieste.

4. Peniaze a osobné doklady noste oddelene.

5. Pri výbere peňazí z bankomatu si strážte svoje súkromie, dávajte pozor, či vás niekto nesleduje.

Zdroj: Policajný zbor SR

Ako zavolať záchrannú zdravotnú službu

Foto: SHUTTERSTOCK
tvár, senior, muž, choroba, smútok, prvá pomoc,

Na dispečingu slúžia zdravotníci minimálne s maturitou zo zdravotníckej školy s bohatou praxou na oddeleniach intenzívnej starostlivosti alebo v záchrannej službe, a preto vedia najťažšie choroby spoznať už podľa hlasu volajúceho.

Potrebujú vedieť:

  • meno volajúceho a číslo telefónu: Aj keď sa číslo vášho telefónu zobrazí v dispečingu na obrazovke, je dobré vedieť, kto volá. V prípade prerušenia vám môžu zavolať, podobne aj v prípade, že zvonček pri bráne nefunguje
  • čo sa stalo, aké sú príznaky, presnú adresu pacienta, miesto nehody, orientačné body, počet, pohlavie a približný vek postihnutých, druh poranení, podrobnosti, špeciality, prípadne vám položia ďalšie otázky

Ktoré číslo volať?

155 – toto číslo volajte pri výskyte výlučne zdravotných ťažkostí, ušetríte tým cenné minúty

112 – je číslo integrovaného záchranného systému. Voláme ho vtedy, ak okrem zdravotných ťažkostí predpokladáme aj potrebu hasičov. Príkladom sú dopravné nehody, pády do hĺbky, úrazy a pod.

Zdroj: prvapomoc.sk

Ako poskytnúť prvú pomoc

Srdcový záchvat – infarkt srdca

Foto: SHUTTERSTOCK
srdce, infarkt, EKG, prvá pomoc, srdcový záchvat, nemocnica

Prejavy: Postihnutý pociťuje nepríjemný tlak, zvieranie, pálenie, neprerušovanú bolesť v strede hrudníka. Ďalšími príznakmi môžu byť šírenie bolesti do ramena, krku, dolnej čeľuste alebo do hornej končatiny, slabosť, závrat, potenie, pocit na vracanie, pocit nedostatku vzduchu. Príznaky sa zvyknú kombinovať naraz aj postupne.

Prvá pomoc: Začíname konať, ak príznaky trvajú viac ako 5 až 10 minút bez prerušenia. Postihnutého uložíme do pohodlnej polohy – posediačky s podloženými nohami pokrčenými v kolenách, uvoľníme odev okolo krku a pása, v miestnosti vyvetráme. Ak je k dispozícii, podáme zasiahnutej osobe jednu tabletku anopyrínu, acylpyrínu alebo aspirínu 400 mg. Neodkladne privoláme záchrannú zdravotnú službu alebo vyhľadáme pohotovosť. Strata času pri váhaní zvyšuje riziko komplikácií. Pripraviť sa treba na kardiopulmonálnu resuscitáciu pri náhlom vzniku bezvedomia následkom zastavenia krvného obehu.

Náhla mozgová príhoda (mozgová porážka)

Foto: SHUTTERSTOCK
mozog, prvá pomoc, EKG, nemocnica, mozgová príhoda, myslenie,

Prejavy: Príznakmi je náhla slabosť či necitlivosť časti tváre, ramena, ruky, nohy alebo jednej časti tela. Postihnutý môže trpieť aj poruchou reči, sťaženým rozprávaním alebo neschopnosťou rozumieť hovorenému slovu. Časté býva aj skalenie zraku, strata videnia na jednom oku, ako aj nevysvetliteľné závraty, nestabilita, náhle pády. Prejavom mozgovej porážky môžu byť aj bolesti hlavy či strata kontroly nad močením a stolicou.

Prvá pomoc: V prvom rade kontrolujeme vedomie a dýchanie. Pri poruche vedomia zasiahnutú osobu uložíme na bok ochrnutou stranou nadol, uvoľníme nepostihnutú končatinu. Ak je postihnutý pri vedomí, uložíme ho do pololežiacej polohy s podloženou hlavou, prípadne uvoľníme zubnú protézu, zvyšky potravy. Pri postihnutí očných svalov privrieme viečko, zabránime tak vysychaniu rohovky. Zavoláme záchrannú službu a kontrolujeme stav vedomia, dýchania. Nepodávame tekutiny!

Zdroj: prvapomoc.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #dôchodok #starnutie #seniori #demografia #príloha seniori