V Libérii diktuje ebola svoj zákon aj v kostoloch

V kostole baptistických misií Vzkriesenia Pána v Libérii prebieha omša. Pastor však musí vysvetliť veriacim, prečo boli stoličky rozostavané tak, aby sa zabránilo každému vzájomnému kontaktu. "Je to zákon eboly," hovorí. Píše o tom agentúra AFP.

23.09.2014 16:00
libéria, ebola, kostol, veriaci Foto:
Ilustračná fotografia.
debata

Skôr ako veriaci vstúpia do kostola, musia si starostlivo umyť ruky v chlórovanej vode a vnútri zachovávať vzájomný odstup. „Rozostavali sme stoličky od seba a aj rady sme rozmiestnili na väčšiu vzdialenosť,“ vysvetľuje reverend Joseph Johnson veriacim z Monrovie, metropoly s jedným miliónom obyvateľov, väčšinou kresťanov každého vyznania. „Je to zákon eboly. Musíme sa uistiť, že medzi vami nedošlo k fyzickému kontaktu. Až bude epidémia eboly zlikvidovaná, vrátime sa k našim pravidlám,“ dodáva.

S ľavou rukou zdvihnutou, v pravej ruke držiac Bibliu, zatvára reverend Johnson oči a vyzýva zhromaždenie, aby povstalo. „Prosíme ťa, Bože, aby si nám pribehol na pomoc. Prosíme ťa, pretože si jediný, kto nám môže pomôcť. Ebola zabíja nás aj naše deti,“ hovorí. Potom nabáda starších veriacich, aby privítali nováčikov. „Nepodávajte im ruku. Len ich pozdravte a zaželajte im všetko dobré. To v tejto chvíli stačí,“ zdôrazňuje.

Hlavnú časť svojho kázania venuje epidémii. „Ebola nie je žiadny výmysel, je to realita. Nedajte sa mýliť žiadnym pastorom, ktorý tvrdí, že má proti chorobe posvätný olej. Dáte mu svoje peniaze a potom zomriete,“ varuje veriacich.

Pastor, známy svojím otvoreným prejavom, potom kritizuje vládu prezidentky Ellen Johnsonovej-Sirleaf, ktorá na epidémiu reagovala oneskorene. „Keď vírus prvýkrát prenikol do krajiny z Guiney, urobila by zodpovedná vláda potrebné preventívne opatrenia, aby jeho šírenie na hraniciach zastavila,“ obviňuje libérijský kabinet. „Neurobila nič a nechala epidémiu rozšíriť do metropoly a výsledkom je, že sa zdravotnícky systém zrútil,“ hrmí.

Tvárou v tvár šíriacej sa nákaze vyzvala prezidentka Johnsonová-Sirleaf všetkých obyvateľov Libérie, aby sa tri dni, od 6. do 9. augusta, modlili a postili a vyprosili si tak božiu ochranu pred ebolou. Niekoľko dní nato však Libéria prekonala Sierru Leone v počte mŕtvych. Strašný vývoj nedokázali zastaviť ani drastické opatrenia ako zákaz vychádzania v celej krajine alebo karanténa celej jednej štvrte v Monrovii. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) ebola usmrtila viac ako 1¤900 ľudí, z toho takmer polovica pripadá na Libériu.

Ako reverend Johnson svoje kázanie končí, vypočítava odporúčania, ktoré majú pomôcť nákaze zamedziť. „Nechávajte deti doma, nedovoľte im vychádzať von. Nedotýkajte sa mŕtvych, zvratkov, moču a žiadnej telesnej tekutiny inej osoby. Dodržiavajte potrebné opatrenia a Boh vám pomôže,“ sľubuje.

Na monrovijskom predmestí West Point, kde úrady 30. augusta zrušili karanténu už po desiatich dňoch, hoci choroba má inkubačnú lehotu 21 dní, vie Edwina Doeová, zástupkyňa Zjednotenej cirkvi Kristovej, komu obyvatelia vďačia za svoju záchranu. „Hovorili, že vo West Pointe je ebola, ale od tej doby, čo uzavreli prístup, nepočuli sme hovoriť o nikom, kto by zomrel. Myslíme si teda, že Boh vypočul naše modlitby a vzal nákazu pod svoju kontrolu,“ vyhlasuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kostol #ebola #Libéria #veriaci