Šéfkuchári bojujú o právo podávať vzácne srnádky

Kuchári vo Francúzsku rozhnevali ekológov požiadavkou, aby aspoň raz ročne smeli svojim zákazníkom legálne podávať pečené strnádky, ktoré sú považované za lahôdku. Tieto vtáky sú v krajine chráneným druhom, a preto ekológovia ich zabíjanie pre labužnícky pôžitok považujú za neprípustné. Šéfkuchári sa však obávajú, že Francúzsko pre zákaz lovu príde o jednu zo svojich najzaujímavejších gastronomických tradícií.

25.09.2014 12:20
strnádka, vták Foto:
Strnádka je malý spevavý vták približne vo veľkosti vrabca.
debata (6)

Strnádka je malý spevavý vták zhruba vo veľkosti vrabca a vo Francúzsku býva na jedálnom lístku ako vybraná lahôdka najmä na jeseň. V tom čase totiž pytliaci vtáky lovia počas ich sťahovania zo severu Európy do Afriky. Potom sa vtáky vykrmujú kukuricou a ovsom, aby stučneli, a zabíjajú sa utopením v armaňaku. V kuchyniach sa pripravujú najrôznejšími spôsobmi, najčastejšie na grile, a jedia sa celé vrátane kostí.

Európska populácia strnádok sa za posledných 30 rokov zmenšila o 84 percent, preto sú tieto vtáky chránené. Vo Francúzsku sú na zozname chránených druhov od roku 1999, napriek tomu podľa ekológov ich ilegálny lov pokračuje a úrady nad vyčíňaním pytliakov údajne privierajú oči. Podľa odhadov ochrancov prírody sa vo Francúzsku každoročne uloví viac ako tridsaťtisíc strnádok.

Pre kampaň ekológov nedávno ministerstvo vnútra oznámilo, že bude od tohto roka vyžadovať prísnejší dohľad nad pytliakmi, ktorým v prípade odsúdenia hrozí až rok za mrežami a pokuta 15 000 eur. To však prinútilo k protiakcii šéfkuchárov, ktorí sa rozhodli za právo servírovať strnádky bojovať. K výzve sa pripojili napríklad slávni kuchári Alain Ducasse, Alain Dutournier alebo Jean Coussau, ktorí požadujú, aby strnádky mohli byť na jedálnom lístku aspoň jeden víkend v roku.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #gastronómia #špeciality #ekológia #vtáky #šéfkuchári #ochrana prírody