Začína sa púť do Mekky, sviatok obetovania zdražie

Takmer dva milióny moslimov prúdia od rána z Mekky do údolia Míná vzdialenom asi sedem kilometrov od nej. Začali tým prvé rituály islamskej púte do Mekky, ktorú má aspoň raz za život vykonať každý veriaci, ktorý je na to dostatočne bohatý a zdravý.

02.10.2014 15:45
Mekka, púť Foto: ,
Moslimskí pútnici sa modlia pred Veľkou mešitou deň pred každoročnou púťou v meste Mekka v Saudskej arábii.
debata (1)

Muži zabalení do dvoch pruhov nezošitej bielej látky a zahalené ženy sa na cestu vydali po rannej modlitbe vo Veľkej mešite v Mekke. Niektorí išli pešo, ďalších do stanového mestečka odviezli autobusy. Pútnici sa začali usídľovať v nehorľavých stanoch vybavených všetkým potrebným, aby sa tu mohli modliť a prečkať noc. Pripravujú sa tu na hlavný pútnický obrad, ktorým bude piatkové rozjímanie na planine Arafat. Vydajú sa k nej po piatkovej rannej modlitbe.

Púť do Mekky, hadždž, je piatym pilierom islamu a pripadá každoročne na posledný mesiac moslimského lunárneho kalendára. Tento rok do Saudskej Arábie pricestovalo vyše 1,4 milióna veriacich z cudziny, zvyšok sú miestni.

„Vykonať púť bolo vždy mojím snom,“ povedala agentúre AFP alžírska pútnička Azíza Jusfíová. Saíd Tadžamul Hak z Indie sa modlí za odpustenie a milosť a to, že je v Mekke, mu pripadá fantastické. Do Mekky sa k svojmu údivu dostal aj francúzsky konvertita Alexandre, ktorý prešiel s manželkou 7000 kilometrov a o vízum do Saudskej Arábie požiadal v Nigeri. Smeroval pôvodne len na malú púť – umru – a v to, že by sa mohol stať účastníkom veľkej púte, nedúfal. Malú púť môže v Mekke moslim vykonať kedykoľvek v roku.

Moslimskí pútnici sa modlia pred Veľkou mešitou...
Moslimovia sa modlia pri dverách Veľkej mešity...
+3Pútnici okolo svätyne vo Veľkej mešite.

Presun davu ľudí do Míná sa obišiel zatiaľ bez incidentov. Úrady vyčlenili na zabezpečenie pútnikov 80 0000 policajtov a vojakov. V prípade útoku je pripravené zasiahnuť 18 bojových vrtuľníkov Black Hawk. Veľký dôraz sa kladie na hygienické opatrenia, aby sa zamedzilo šíreniu koronavírusu MERS a vírusu eboly. Sú nimi postihnuté niektoré africké a blízkovýchodné krajiny a zomrelo na nich 3300 ľudí. Na pútnikov dohliada niekoľko zdravotníckych tímov a zatiaľ nenašli u nikoho príznaky ochorenia. Z preventívnych dôvodov Saudská Arábia tento rok nevydala žiadne víza pre občanov troch západoafrických krajín – Sierry Leone, Guiney a Libérie, kde sa vyskytlo najviac prípadov eboly. Pútnické rituály trvajú päť dní a po piatkovom rozjímaní na Arafate bude v sobotu nasledovať sviatok obetovania, pri ktorom zabijú státisíce obetných zvierat.

Zvierat je kvôli vojne menej

Alí Samran v duchu odhaduje, začo tento rok predá svoje ovce, ktoré čaká porážka na islamský sviatok obetovania – íd al-Adha. Spadá do obdobia, keď sa koná púť do Mekky, a tento rok jeho začiatok pripadne na sobotu. Obetovanie zvieraťa je súčasťou rituálov v Mekke, ale samostatne sa sviatok oslavuje aj vo zvyšku moslimského sveta. Vplyvom blízkovýchodných konfliktov je tento rok zvierat menej, takže ceny oproti vlaňajšku výrazne stúpli, napísala agentúra AFP.

Samran predáva ovce z lokálneho a ceneného chovu Nuami. Majú charakteristicky hnedú hlavu a hustú, špinavo bielu srsť. „Tento rok ich nie je veľa,“ hovorí zamyslene fúzatý Samran. Pre ovce, ktoré tu ponúka, si musel zájsť až na hranicu s Irakom.

Spolu s kolegami svoje stádo štyridsiatich oviec vohnal do ohrady, ktorá je na trhovisku vymedzenom rijádskými úradmi na okraji saudskoarabskej metropoly. Od kupcov bude obchodník žiadať aj 2000 rijalov za kus (až 436 eur).

Ohrady so svojím priateľom obchádza nakrátko ostrihaný študent Násir Kachtání, ktorý tvrdí, že je znalec oviec. Aby sa mohol vyjadriť ku kvalite zvieraťa, stačí mu siahnuť na ne. „Čím hrubšie, tým lepšie,“ hovorí. A bez ohľadu na to, že tento rok ceny stúpli až o 400 rijalov, zvolil ovcu za 1900 rijálov. Bude označená červeným atramentom ako už predaná a počká si, až si pre ňu kupec príde.

Zvieracie obety sú pripomienkou biblického príbehu o Abrahámovi, ktorý bol pripravený obetovať bohu vlastného syna. Sviatok obetovania alebo tiež veľký sviatok pripadá na deň, keď pútnici v Mekke budú symbolicky kameňovať satana. Podľa zvyklostí pripadne tretina zvieraťa rodine kupcov a zvyšok bude rozdelený medzi priateľov a chudobných.

Vysoké ceny sa netýkajú len Rijádu. „Čím viac sa sviatok blíži, tým viac idú ceny hore,“ sťažoval si abú Madžíd zo severu Saudskej Arábie. Mal vo zvyku obetovať vždy dve ovce, ale tento rok si to nebude môcť dovoliť, takže zakúpi len jednu.

„Tento rok je menej oviec ako vlani,“ konštatoval na jednom z trhovísk blízkosti Rijádu obchodník Asif Nimahí. Aj on sem prišiel s kamiónom naloženým ovcami Nuami. Tohtoročný nedostatok zvierat podľa neho spôsobila vojna v Sýrii, ktorá bývala hlavným dodávateľom. Nimahího obchody to ale neovplyvní, pretože on dáva prednosť miestnemu a viac oceňovanému chovu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #moslimovia #púť do mekky