Mária Čulenová: Dizajnér je technológ aj básnik v jednom

Mária Čulenová sa za štúdiom dizajnu vybrala do Prahy. Dnes sa v hlavnom meste Česka venuje tvorbe produktového dizajnu a tiež navrhovaniu detskej módy. Napriek tomu, že na hodinách výtvarnej výchovy nikdy nevynikala.

24.10.2014 10:00
Mária Čulenová Foto:
Mária Čulenová.
debata

Mária Čulenová sa za štúdiom dizajnu vybrala do Prahy. Dnes sa v hlavnom meste Česka venuje tvorbe produktového dizajnu a tiež navrhovaniu detskej módy. Napriek tomu, že na hodinách výtvarnej výchovy nikdy nevynikala. „Naopak, veľmi som túžila kresliť ako moja spolužiačka. Natlačili sme sa okolo jej lavice a sledovali sme, ako krásne kreslí do našich pamätníčkov,“ spomína s úsmevom. To všetko sa zmenilo v poslednom ročníku základnej školy, keď sa Mária rozhodla, že sa chce venovať umeniu alebo remeslu. „Oslovila som študentku vysokej umeleckej školy, aby ma naučila kresliť a pripravila ma na prijímačky.“

Sklenená plastika z dielne Lasvit, pre ktorú... Foto: Archív Márie Čulenovej
plastika, dizajn, interiér, sklo Sklenená plastika z dielne Lasvit, pre ktorú Mária pracuje

Na strednej umeleckej škole študovala najprv módne návrhárstvo, ale po dvoch rokoch zistila, že ju to nenapĺňa. Túžila pracovať s rozmanitými materiálmi a tvarmi. „Veľmi blízka mi vždy bola a je socha, ale chcela som jej dať aj pridanú hodnotu, napríklad funkčnosť. Skúsila som preto dizajn, ktorý si ma úplne podmanil.“

Márii je blízky škandinávsky štýl, ku ktorému privoňala počas ročného pobytu vo Fínsku. Študovala na úplnom severe, v meste Rovaniemi, vzdialenom desať kilometrov od polárneho kruhu, kde sú architektonické klenoty Alvara Aalta. Pol roka strávila aj vo Francúzsku, v Nantes, kde zase hľadala inšpiráciu v stopách Le Corbusiera. „Snažila som sa z toho vyťažiť čo najviac, zúčastňovala som sa na rôznych interných súťažiach a vyskúšala som si aj iné odvetvia. Vo Fínsku som si napríklad skúsila kameru a nakrútila svoj prvý a asi aj posledný videoklip. Najvýstrednejšie bolo, keď som nakrúcala "dokumentík“ o dedovi Mrázovi (fínsky sa volá Joulupukki) a robila som s ním rozhovor. V skutočnosti to bola tak trochu kritika jeho komercializácie," dodáva.

Pílka v kabelke

Na Slovensku jej dvere do dizajnu otvoril akademický sochár Peter Paliatka, v Prahe na Vysokej škole uměleckoprůmyslovej architekti Michal Froněk a Jan Němeček zo známeho dizajnérskeho štúdia Olgoj Chorchoj. Musí mať dizajnér nejaký špeciálny talent alebo sa všetko dá naučiť na škole? „Ideálne by mal byť zároveň technológom, umelcom, obchodníkom, manažérom, fyzikom, matematikom aj básnikom. Každý má niečoho viac, iného menej, a preto sú k dizajnu rôzne prístupy, čo je vlastne dobre.“

Obľúbeným materiálom Márie Čulenovej je sklo. Foto: Archív Márie Čulenovej
sklo, poháre, dizajn Obľúbeným materiálom Márie Čulenovej je sklo.

Na tom, že Mária je zručná, sa podpísal aj jej otec. Veľkú časť detstva s ním trávila v dielni. „Jej vôňu a plné police všakovakých potrebných aj nepotrebných vecí mám do konca života vryté hlboko v pamäti. Tam sme spolu majstrovali a odtiaľ možno rastú moje dizajnérske korene. Základy remesla mi dala aj škola. Počas študentských rokov by ste mi pokojne našli v kabelke pílku,“ vysvetľuje s úsmevom tridsaťtriročná Bratislavčanka, ktorá si po škole v Prahe s kamarátkou Janou Ružičkovou založila vlastné dizajnérske štúdio. Obe boli neskúsené, ale plné nadšenia a odhodlania. Pred ich prvou veľkou zákazkou nechýbala tréma.

Aj v súkromí je Márii blízky škandinávsky štýl. Foto: Robert Žakovič
Aj interiér, spálňa, dizajn Aj v súkromí je Márii blízky škandinávsky štýl.

„Firma, pre ktorú sme navrhovali čítačky a terminály, nás oslovila s projektom rekonštrukcie a zariadenia kancelárií v ich pražskom sídle. Išli sme do toho bez veľkých skúseností, ale tvárili sme sa, že ich máme. Búrali sme priečky a nechali stavať nové. Našťastie sa to v rámci rozpočtu a termínov podarilo,“ priznáva.

Na materskej navrhuje šaty pre deti

Po pár rokoch práce zlákala dievčatá ponuka firmy, ktorá sa špecializuje na unikátne sklenené svetelné plastiky. A hoci je Mária momentálne na materskej, k práci so sklom sa chce vrátiť. Zatiaľ pracuje na projekte detskej módy a doplnkov.

Detská kolekcia Ice Ice Baby sa zrodila počas... Foto: Archív Márie Čulenovej
detské oblečenie, dizajn, návrh Detská kolekcia Ice Ice Baby sa zrodila počas materskej dovolenky.

"S kamarátkou Andreou Beranovou, s ktorou sa nám narodili deti približne v rovnakom čase, sme popri materských slastiach a strastiach stále hovorili, čo nám chýba a čo by sme chceli inak, až sme to začali realizovať. Potreba vyrábať znova niečo vlastnými rukami prerástla do detských modelov, ktoré sa páčili aj iný mamičkám.

Súčasť interiéru. Foto: Robert Žakovič
dizajn, dekorácia Súčasť interiéru.

„Zatiaľ sme na všetko samy, akurát šitie už zadávame profesionálkam. Teší ma, keď vidím, že moje deti milujú obláčikové vankúšiky, ktoré som im ušila, alebo ako im svedčí naše oblečenie.“ Ich produkty vyhľadávajú mamičky, ktoré sa zaujímajú o dizajn a baví ich móda. "Kúpia si jednu dve veci, skombinujú ich s tými svojimi a vytvoria tak originálny štýl, odlišný od masovej estetiky pre deti,“ dodáva spokojne Mária.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dizajn #umenie #módne návrhárstvo #slovenskí dizajnéri