Presná lekárska diagnóza môže zachrániť život

Lukáša Alnera nezrazila na kolená nepríjemná skúsenosť, keď jeho syn po pôrode takmer neprežil ani prvý deň života. Uvedomil si, aká dôležitá je lekárska diagnóza a rozhodol sa sprostredkovať ľuďom posudky špecialistov z celého sveta na rôzne druhy ochorení.

25.10.2014 07:00
Lukáš Alner, prezentácia Foto:
Štúdie dokazujú, že zväčša až druhý nezávislý posudok zdravotného stavu pacienta môže znížiť riziko chybnej diagnózy až o 90 percent.
debata (8)

„My s manželkou Heather sme si prešli veľmi intenzívnou skúsenosťou, keď sa pri pôrode nášho syna veci skomplikovali. Dá sa bez zveličenia povedať, že mu život zachránil jeden slovenský lekár aj vďaka tomu, že okrem svojich skúseností, keď sa stav nezlepšoval, sedel po nociach za počítačom a študoval si podobne prípady a postupy z celého sveta. Nakoniec po vyše mesiaci v nemocnici zastabilizoval nášho syna,“ opisuje pohnútky založiť projekt Lukáš Alner.

Pocit, ktorý prežívali zo strachu o stratu dieťaťa, by neprial ani najväčšiemu nepriateľovi. „Ak sa nám podarí pomôcť len jednej osobe, jednej rodine v núdzi, potom považujeme našu prácu za dobre vykonanú,“ doplnil Alner.

Ako funguje jeho projekt, opisuje na príklade 40-ročnej pani Silvie, ktorá trpela dlhé roky rôznymi symptómami, ako sú problémy s pamäťou, bolesťami hlavy, rozmazaným videním alebo stratami rovnováhy a pádmi. Rozhodla sa ísť na magnetickú rezonanciu. Snímky ukázali drobné zmeny, napriek tomu od lekára nedostala žiadne vysvetlenie symptómov. Dlhé mesiace neistoty, či nejde o vážne ochorenie, ju paralyzovali v osobnom aj pracovnom živote. Pomohol jej portál Diagnose.me. Ojedinelá online služba, cez ktorú možno prekonzultovať výsledky testov s odborníkmi z celého sveta.

Lukáš Alner prišiel na spôsob, ako si ľudia... Foto: Archív Lukáša Alnera
Lukáš Alner Lukáš Alner prišiel na spôsob, ako si ľudia môžu cez internet overiť zdravotnú diagnózu u rôznych lekárov.

Pani Silvia si vybrala špecialistku, rádiologičku z USA. Najprv jej musela zaslať všetky informácie o svojich príznakoch, o predchádzajúcej liečbe, výsledky z CT, röntgenu (RTG), magnetickej rezonancie (MRI) alebo z ultrazvuku aj informácie o liekoch. Následne si vybrala lekára na základe profilu a ceny, nahrala cez systém svoje podklady a zaplatila. Do niekoľkých dní jej prišiel e-mailom posudok lekára. Diagnostikoval jej zápal ciev, ktorý vysvetľoval jej symptómy. Lekár jej odporučil liečbu, ktorú realizovala už u svojho lekára na Slovensku.

Pomáhajú lekári z celého sveta

Službu spustili začiatkom tohto roka. Doteraz poskytlo viac ako 100 rádiológov z 25 krajín sveta lekárske posudky pre niekoľko stoviek klientov. Boli medzi nimi mnohé ťažké ochorenia, najčastejšie ide o posudky vyšetrení mozgu pomocou MRI či chrbtice. Za krátke obdobie, čo je projekt v ostrej prevádzke, majú klientov z vyše 20 krajín sveta. Ich najsilnejší trh je Spojené kráľovstvo, ale majú aj klientov z Austrálie, Holandska, Ruska, USA, zo Spojených arabských emirátov a v neposlednom rade aj zo Slovenska.

„Mňa najviac teší, ak môžeme pomôcť odkonzultovať pediatrické prípady. Takých sme už tiež mali niekoľko a mám pocit, že sme rodičom boli schopní aspoň trosku pomôcť v ich ťažkej situácii. Často diagnózu klientom potvrdíme, ale lekár spomenie aj isté alternatívy, ktoré pacient má pri liečbe, a za to sú vďační. Ale mali sme aj prípady, keď sme diagnózu s najväčšou pravdepodobnosťou aj vedeli zmeniť a myslím, že sme tým pacientom nesmierne pomohli a vyhli sa tak nepríjemným komplikáciám,“ vysvetľuje Alner.

V súčasnosti majú na stránke k dispozícií najmä špecialistov rádiológov. Do budúcnosti sa chcú zamerať aj na iné oblasti medicíny. Onedlho by na stránke mali pribudnúť konzultácie laboratórnych vyšetrení, ako sú krvné testy.

Ceny za konzultácie s odborníkom sú individuálne. Každý lekár si určuje cenu za svoj posudok. Najnižšia cena je 50 eur a zatiaľ najvyššia cena za konzultáciu sa vyšplhala na 250 eur. Klient si platí za lekársku správu a má možnosť taktiež sa vybraného lekára dodatočne opýtať na konkrétne otázky po získaní správy. Ak si klient vyberie zahraničného lekára, komunikácia medzi lekárom a pacientom je zadarmo preložená, resp. preklad je už zarátaný v cene.

Zdravotný posudok od špecialistu v zahraničí... Foto: SHUTTERSTOCK
lekári, posudok, vyšetrenie, zdravotníctvo Zdravotný posudok od špecialistu v zahraničí môže vyjsť na 50 až 250 eur.

„Ak sa rozhodnete, že samotný lekársky posudok si chcete nechať napísať vo svojom rodnom jazyku, tak poskytujeme aj túto službu a vždy garantujeme, že prekladateľ je lekár, odborník v danej špecializácii. Taký preklad stojí 30 eur,“ dodal Alner. Každý lekár na stránke má viac ako 3-ročnú skúsenosť v orgánovej subšpecializácii, aktívnu vedeckú prax a významný počet citovaných prác, členstvo vo vedeckých spoločnostiach, ako aj ocenenia od vedeckých rád.

Chybných diagnóz pribúda

S chybne stanovenou diagnózou sa stretol nejeden pacient. Nejde len o slovenský problém. Nepresne stanovená diagnóza a následná liečba sa vyskytujú vo veľkom meradle aj vo vyspelejších krajinách. Podľa štúdie amerických vedcov sa miera chybných diagnóz vo svete pohybuje od 7 až do alarmujúcich 40 percent. Každý rok je tak miliónom ľudí stanovená zlá diagnóza. Štúdie dokazujú, že zväčša až druhý nezávislý posudok zdravotného stavu pacienta môže znížiť riziko chybnej diagnózy až o 90 percent.

Za posledné roky sa v médiách objavilo veľa šokujúcich príbehov, ktoré mali príčinu v zle stanovenej diagnóze. Jedným z celosvetovo známych prípadov je aj 59-ročný Austrálčan, ktorý pre chybnú diagnózu rakoviny prišiel o 80 percent žalúdka. Absolvoval sedem kôl chemoterapie a operácií. Za niekoľko mesiacov schudol viac ako 20 kilogramov.

Podľa lekárov v nemocnici Royal North Shore Hospital v austrálskom Sydney, kde muža operovali, bolo na vine laboratórium v nemocnici v Novom Južnom Walese, ktoré v tkanive pacienta pri biopsii omylom zistilo agresívny typ rakoviny. Austrálčan nakoniec vysúdil ospravedlnenie od nemocnice, priznanie zodpovednosti a finančné odškodnenie. Časť žalúdka ani rok strávený na chemoterapii mu to však nevrátilo.

Telemedicína má svoje obmedzenia

S podnikaním začal Lukáš Alner (39) pred viac ako 19 rokmi. Vystriedal pritom viacero úspešných aj menej úspešných projektov.

Aké sú vaše plány na najbližšie roky?

Rád by som dosiahol, aby sme sa stali lídrom v tejto oblasti, teda vytvorili globálnu platformu spájajúcu pacientov s lekármi. Čo sa týka našej služby, chcel by som, aby každá významná klinika alebo výskumné medicínske pracovisko s nami v nejakej forme spolupracovali. Takto by sme priamo pacientom vedeli sprostredkovať najnovšie poznatky a pomáhali tak im aj ich ošetrujúcim lokálnym lekárom s diagnózou a najefektívnejšou liečbou.

Prečo ste sa zamerali zatiaľ len na špecialistov na rádiológiu?

Začali sme s rádiológmi, teda lekármi, ktorí určujú diagnózu z diagnostických snímok z jednej zo zobrazovacích techník CT, RTG, MRI, ultrazvuk. To zatiaľ vieme spracovať. Vyberáme špecializovaných rádiológov, čiže špecialistov napríklad na neurológiu, kardiológiu a podobne. Dokonca sa chceme ešte viac zamerať na super špecializovaných odborníkov, ktorí sa napríklad venujú len jednému orgánu alebo diagnóze. Napríklad sa venujú len prostate alebo kostným nádorom. Takýchto lekárov už máme z vyše 25 krajín sveta.

Budete teda rozširovať portfólio lekárov?

Chceme ísť aj mimo rádiológie. Telemedicína má však svoje obmedzenia a my chceme poskytovať vysoko odbornú a kvalitnú službu, preto chceme záber rozširovať o disciplíny, kde vieme pracovať s digitalizovanými podkladmi. Už sa budeme baviť nielen o rádiologických snímkach, ale aj o patologických vyšetreniach v digitálnej podobe, krvných testoch a mnohých iných, či je to EEG (vyšetrenie registrujúce aktuálnu elektrickú aktivitu mozgu, pozn. red.), alebo snímky kožných zmien. Čiže náš záber sa bude rozširovať spolu s novými technológiami a pacientskymi dátami.

Stála pri zakladaní projektu len vaša osobná skúsenosť so zle stanovenou diagnózou?

Projekt má pre mňa niekoľko rozmerov. Hlavná motivácia bola robiť niečo medzinárodné a neviazať sa čisto na slovenský trh, ktorý má svoje kvantitatívne obmedzenia. Ďalšia motivácia bola, že je to projekt, kde môžeme reálne pomáhať ľuďom a okrem komerčnej roviny je tam aj humánna. Nie je to len o tom, aby sme dávali klientom druhý názor, jednoducho to, čo ponúkame, sú odborné konzultácie so špičkovými špecialistami a vôbec nezáleží na tom, či sú z Ameriky, zo Španielska alebo Slovenska. Jednoducho sa snažíme vyhľadávať takých, ktorí majú nadštandardné skúsenosti vo veľmi konkrétnej oblasti, a ponúkať ich služby verejnosti, teda priamo klientom s konkrétnym zdravotným problémom.

Koľko Slovákov už využilo od začiatku roka túto službu?

Zhruba päťdesiat. Pôvodne to nevzniklo ako slovenský projekt. Naopak, firmu sme založili v Holandsku a službu sme spustili v angličtine, ruštine a španielčine. Až pre veľký záujem na Slovensku sme sa rozhodli službu lokalizovať aj do slovenčiny.

Kedy ste začali s prvým podnikaním?

Začal som podnikať v mojich 20 rokoch. Nemám ani vysokú školu, pretože som ju považoval za zdržanie, na ktoré som nemal trpezlivosť. Nikdy som sa už k vysokej škole neskôr nedostal pre svoju zaneprázdnenosť. Kedysi som mal pocit, že mi to ani nechýba, že žiadna škola by ma nemohla pripraviť na to, s čím som sa v praxi stretával. Teraz, keď sa podnikateľské prostredie značne štandardizovalo, a pohybujem sa viac aj v zahraničí, mám pocit, že dobrá vysoká škola by mi pomohla. Napríklad vidím, ako sú niektoré tituly z konkrétnych prestížnych škôl vnímané a otvárajú dvere.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #internet #podnikanie #diagnóza #Úspešní Slováci