Primátor Berlína: Obyvatelia zabúdajú na hrôzy Berlínskeho múru

Medzi Berlínčanmi sa vytráca povedomie o tom, čo znamenal Berlínsky múr, ktorý v rokoch 1961 až 1989 delil nemecké hlavné mesto. Zahraničným novinárom v Berlíne to povedal primátor metropoly Klaus Wowereit.

28.10.2014 15:00
Berlínsky múr, Berlín, Nemecko Foto: ,
Mason Frank Huhndt opravuje poškodené časti pozostatku Berlínskeho múru, ktorý bol zachovaný ako pomník.
debata

Podľa neho je potrebné si oveľa častejšie pripomínať ľudí, ktorí pri pokuse o útek cez múr do západnej časti Berlína zahynuli, rovnako ako totalitnú podstatu niekdajšej komunistickej Nemeckej demokratickej republiky (NDR).

„Počas 25 rokov sa veľmi rýchlo vytratilo historické povedomie o tom, čo tento múr znamenal. A pre nás je jednou z hlavných úloh zabezpečiť aktívne pripomínanie minulosti,“ povedal Wowereit. „Nielen kvôli uznaniu obetí múru a rešpektu k nim, ale ako pripomienku pre budúcnosť, aby ďalšie generácie vôbec nedovolili vznik diktatúry. Musíme urobiť všetko preto, aby sa tieto veci nemohli opakovať,“ zdôraznil.

Berlínsky primátor tiež pripustil, že mesto sa teraz stretáva s kritikou kvôli tomu, že z Berlínskeho múru takmer nič nezostalo. „Pri pohľade späť sa musíme pozerať na to, prečo bol múr zbúraný. Dnes mnohí hovoria, že mal ostať stáť kvôli turistom. Ale vtedy bolo potrebné sprejazdniť ulice. Potrebovali sme prepojiť jednotlivé časti mesta a, samozrejme, nikto sa už nechcel pozerať z okna do múru,“ povedal Wowereit.

„Pripúšťam, že sme mali nechať stáť viac exemplárov a častí múru. Ale trvalo veľmi dlho, kým sme vôbec prijali koncept, ako si budeme múr pripomínať a kým vznikol pamätník jeho obetiam,“ dodal berlínsky primátor.

Po radosti nastala každodenná realita

Samotný pád Berlínskeho múru 9. novembra 1989 označil Wowereit za jeden z najšťastnejších dní v dejinách Nemecka i celej Európy. „Nikdy nezabudneme na to, akí šťastní vtedy ľudia boli. Pretože vtedy sa stalo niečo, čo si mnoho z nich nedokázalo predstaviť,“ povedal.

Časť Berlínskeho múru pokrytá umeleckými výtvormi.
Časť Berlínskeho múru dnes.
+3Návštevníci sa dnes chodia do Berlína pozerať...

Politici mali podľa Wowereita po páde za úlohu čo najrýchlejšie zabezpečiť spojenie mesta. To sa podľa neho podarilo, sny o tom, že sa Berlín zo dňa na deň stane ekonomicky silnou metropolou, sa ale ukázali byť ilúziou. „Vo východnom Berlíne kolabovali niekdajšie štátne firmy a aj západný Berlín mal nekonkurencies­chopné podniky. Mesto v krátkom čase prišlo o niekoľko tisíc pracovných miest a počas 90. rokov sa ich nepodarilo znovu vytvoriť,“ uviedol primátor.

V posledných desiatich rokoch sa však situácia Berlína podľa Wowereita zlepšuje. „Ešte sme nezískali ekonomickú silu, akú majú normálne stredoeurópske hlavné mestá, ale od pádu Berlínskeho múru sme ekonomicky veľmi pokročili. Vtedy sme boli vo všetkých ekonomických charakteristikách poslední zo 16 nemeckých spolkových krajín, teraz sme v mnohých ohľadoch vpredu,“ povedal primátor.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #primátor #NDR #Berlín #Berlínsky múr