Kuba mení svoj postoj k rebelskej mládeži

Vždy koncom týždňa sa zástupcovia subkultúr emo, punk, repas, bohémski čudáci freaks a ich protipól nazývaný na Kube mikis schádzajú na jednej z hlavných havanských tried a dávajú najavo svoju miernu nespokojnosť so spoločnosťou. To všetko sa deje pod bdelým, avšak blahosklonným dohľadom kubánskych úradov, ktoré sa na tieto skupiny prestali pozerať ako na ideologických odporcov, píše agentúra AFP.

29.10.2014 15:00
Kuba, mládež, rebeli, večer, nočný život,... Foto: ,
Títo mladí nemajú vlastnú ideológiu, ale zdieľajú sklamanie a nedôveru voči politickým inštitúciám.
debata (1)

Títo mladí ľudia, ktorí majú ďaleko od obrazu „nového človeka“, o ktorom snívali Fidel Castro a Ernesto Che Guevara v 60. rokoch minulého storočia, sú deťmi svojej doby na „ostrove slobody“, ktorý im nakoniec poskytol čiastočnú slobodu.

Vždy v piatok a v sobotu sa okolo polnoci niekoľko sto mladých ľudí, vo veku od dvanástich do dvadsiatich rokov, s dlhými vlasmi, tetovaním a širokými nohavicami, stretáva v srdci Havany pod sochou jedného z hlavných predstaviteľov juhoamerického boja za nezávislosť od Španielska Simona Bolívara.

V tieni stromov či za svitu pouličných svetiel rôzne „klany“ obsadzujú chodník za zvukov hard rocku, reggaetonu či salsy. Účastníci tohto defilé majú provokatívne účesy v najrôznejších farbách, početné tetovania, piercingy, tmavé oblečenie a výrazné šperky.

Rebeli „na kubánsky spôsob“

Toto rebelantstvo je však veľmi umiernené. Nikto nebudí pohoršenie, nedochádza tu k žiadnym bitkám a ani hudba nie je príliš hlučná. Sme totiž na Kube.

Títo mladí ľudia, ktorí majú ďaleko od obrazu...
Na zhromaždeniach sa hojne popíja lacný rum a...
+3Títo mladí ľudia prejavujú len málo záujmu o...
Na mládež diskrétne dohliadajú policajní agenti v uniformách aj v civile, pripravení zasiahnuť, keby sa vyskytli nejaké tie neprístojnosti, alebo keby niekto otvorene užíval zakázané látky.

Skupiny sú rozdelené podľa toho, akej hudbe kto dáva prednosť. Sú tu rockeri s dlhými vlasmi holdujúci metalu a hard rocku, milovníci reggaetonu z predmestia Repas, vyznávači popového žánru emos a mikis, ktorí majú záľubu v piercingoch a tmavom oblečení. Popri nich sa tu objavuje aj pár hippies, freaks či punkerov.

Prítomnosť tohto atypického stáda priťahuje zvedavé pohľady okoloidúcich, nepriateľské poznámky sú však vzácne a postoj úradov sa v priebehu rokov zjemnil. „Teraz sa stretávame s väčšou toleranciou,“ hovorí Ruben Guttierez zo skupiny vyznávajúcej punk, celý pokrytý tetovaniami a piercingmi.

Aj štát je zmierlivejší

Tridsaťročný Omar Padilla spomína na časy, keď rockeri čelili nepriateľstvu úradov, ktoré ich prenasledovali kvôli ich záľube v hudbe, ktorá sa zrodila u „amerického nepriateľa“. V roku 2001 polícia dokonca uzavrela Patio de Maria, priestor považovaný počas 15 rokov za prístav milovníkov rockovej hudby na Kube.

V roku 2007 sa však pozícia komunistických vodcov zmenila. Podrobne preverovali rockových fanúšikov a nakoniec usúdili, že táto skupina je zlučiteľná s kubánskym socializmom, a dali im priestor, kde sa môžu vyjadrovať. Rocková hudba bola na Kube až do roku 1966 oficiálne zakázaná a až od 80. rokov ju tu tolerujú.

Na zhromaždeniach sa hojne popíja lacný rum a vznášajú sa nad nimi oblaky dymu z cigariet, niekedy i marihuany. Hovorí sa tu o hudbe, literatúre, digitálnych technológiách či móde. O politike však nie. Títo mladí ľudia prejavujú len málo záujmu o disidentské hnutia či nedávne hospodárske reformy Raúla Castra.

„Tieto skupiny predstavujú novú identitu mladých ľudí, v súlade s globalizovanou kultúrou,“ hovorí psychologička Daybel Paňellasová z Havanskej univerzity. „Nemajú vlastnú ideológiu, ale zdieľajú sklamanie a nedôveru voči politickým inštitúciám,“ dodáva.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mládež #Kuba #Raúl Castro #Fidel Castro #Che Guevara #subkultúra