Taliani, Filipínci či Chorváti majú v Los Angeles štvrte. Čo na to Američania?

Los Angeles je kozmopolitným mestom, jedným z etnicky najrozmanitejších v Spojených štátoch, v ktorom žije mnoho prisťahovalcov z celého sveta. Podľa sčítania ľudu z roku 2010 tu žije 48,5 percenta latinských Američanov a 11,3 percenta Ázijčanov.

30.10.2014 16:15
Los Angeles, menšiny, imigranti, prisťahovalci,... Foto: ,
Fotografie tabúľ, ktoré naznačujú, aké menšiny v Los Angeles žijú. Svoju značku čoskoro dostane aj Litva. Jej osadenie už úrady schválili, čaká sa len na realizáciu. Na fotografii drží značku v rukách 79-ročný Litovčan Joseph Pupius.
debata (1)

Imigrácia sa stala horúcou témou nadchádzajúcich volieb v polovici funkčného obdobia do Kongresu USA, ktoré sa uskutočnia 4. novembra. Napriek argumentom Bieleho domu, že legálna migrácia podporuje ekonomiku, posledný prieskum ukázal, že väčšina Američanov si myslí, že imigranti im zaberajú pracovné miesta a brzdia hospodársky rozvoj.

Prisťahovalci často bývajú pospolu v komunitách, a tak vytvárajú celé štvrte, ktoré už aj samotným názvom naznačujú, odkiaľ ľudia v nich pochádzajú. Nie je tak ničím zvláštnym natrafiť v Los Angeles, San Pedre alebo Long Beach na tabule s názvami ako Talianska ulica, Malá Etiópia, Chorvátska štvrť, Malé Arménsko a podobne.

Svoju značku čoskoro dostane aj Litva. Jej osadenie už úrady schválili, čaká sa len na realizáciu. Na fotografii drží značku v rukách 79-ročný Litovčan Joseph Pupius.

Žena v losangelskej štvrti Malá Etiópia. Foto: Reuters, LUCY NICHOLSON
Los Angeles, menšiny, imigranti, prisťahovalci, kozmopolitné mesto, cenzus, USA Žena v losangelskej štvrti Malá Etiópia.
Obraz Márie Guadalupskej obkolesený mexickou,... Foto: Reuters, LUCY NICHOLSON
Los Angeles, menšiny, imigranti, prisťahovalci, kozmopolitné mesto, cenzus, USA Obraz Márie Guadalupskej obkolesený mexickou, salvádorskou, guatemalskou a americkou vlajkou v Los Angeles vo štvrti obývanej Mexičanmi a imigrantmi zo Strednej Ameriky.
Ruský pravoslávny chrám v Hollywoode. Foto: Reuters, LUCY NICHOLSON
Los Angeles, menšiny, imigranti, prisťahovalci, kozmopolitné mesto, cenzus, USA Ruský pravoslávny chrám v Hollywoode.
Mahlet Mogas (5) stojí pri stĺpiku ozdobenom... Foto: Reuters, LUCY NICHOLSON
Los Angeles, menšiny, imigranti, prisťahovalci, kozmopolitné mesto, cenzus, USA Mahlet Mogas (5) stojí pri stĺpiku ozdobenom vlajkou v etiópskych farbách z vlny v losangelskej štvrti Little Ethiopia.
26-ročná Miyako Cai sa rozpráva s kamarátkou v... Foto: Reuters, LUCY NICHOLSON
Los Angeles, menšiny, imigranti, prisťahovalci, kozmopolitné mesto, cenzus, USA 26-ročná Miyako Cai sa rozpráva s kamarátkou v pred japonským supermarketom vo štvrti Little Tokyo.
Obyvatelia mexickej štvrte si grilujú na ulici. Foto: Reuters, LUCY NICHOLSON
Los Angeles, menšiny, imigranti, prisťahovalci, kozmopolitné mesto, cenzus, USA Obyvatelia mexickej štvrte si grilujú na ulici.
15-ročná Mimi Pineda, ktorej rodičia pochádzajú... Foto: Reuters, LUCY NICHOLSON
ULos Angeles, menšiny, imigranti, prisťahovalci, kozmopolitné mesto, cenzus, USA 15-ročná Mimi Pineda, ktorej rodičia pochádzajú z El Salvádoru, ide práve do kostola v jej priateľom, 17-ročným Christianom Floresom na slávnosť Quinceanera. Je to oslava prechodu do dospelosti.
Sarah Kim, ktorá emigrovala z Južnej Kórey,... Foto: Reuters, LUCY NICHOLSON
Los Angeles, menšiny, imigranti, prisťahovalci, kozmopolitné mesto, cenzus, USA Sarah Kim, ktorá emigrovala z Južnej Kórey, medituje v budhistickom chráme vedľa 4-ročnej Sabiny Mayorgy, ktorej rodičia pochádzajú z Mexika.
Megan Moshar (26) s... Foto: Reuters, LUCY NICHOLSON
Los Angeles, menšiny, imigranti, prisťahovalci, kozmopolitné mesto, cenzus, USA Megan Moshar (26) s perzsko-nemecko-filipínskymi koreňmi si práve vzala za muža 27-ročného Georgea Safara, ktorého rodičia pochádzajú zo Sýrie. Obrad sa konal v losangelskom gréckom ortodoxnom chráme 16. augusta.
Penzionovaný profesor Carlos Jainga (71) a jeho... Foto: Reuters, LUCY NICHOLSON
Los Angeles, menšiny, imigranti, prisťahovalci, kozmopolitné mesto, cenzus, USA Penzionovaný profesor Carlos Jainga (71) a jeho manželka Estrella Jaingová (68) pripravili párty pre priateľov, ktorí sa vrátili z Filipín.
28-ročná Najara Apraku drží svojho 11-mesačného... Foto: Reuters, LUCY NICHOLSON
Los Angeles, menšiny, imigranti, prisťahovalci, kozmopolitné mesto, cenzus, USA 28-ročná Najara Apraku drží svojho 11-mesačného syna Selassa Ra Shabaku. So svojím manželom Jamaielom a starším synom Kwameom kráčajú po uliciach štvrte Malá Etiópia.
15-ročná Mimi Pineda, ktorej rodičia pochádzajú... Foto: Reuters, LUCY NICHOLSON
Los Angeles, menšiny, imigranti, prisťahovalci, kozmopolitné mesto, cenzus, USA 15-ročná Mimi Pineda, ktorej rodičia pochádzajú z El Salvádoru, stojí na dvore tety Maybelin pred svojím obradom prechodu do dospelosti.
Koreatown v Los Angeles. Foto: Reuters, LUCY NICHOLSON
Los Angeles, menšiny, imigranti, prisťahovalci, kozmopolitné mesto, cenzus, USA Koreatown v Los Angeles.
Sena Nagata (7), Lana Osumi (8) a Seri Nagata... Foto: Reuters, LUCY NICHOLSON
Los Angeles, menšiny, imigranti, prisťahovalci, kozmopolitné mesto, cenzus, USA Sena Nagata (7), Lana Osumi (8) a Seri Nagata (4) na slávnostnom sprievode v štvrti Malé Tokyo.
Sung Min See (16), Jaewoong Lee (17), Joon Kim... Foto: Reuters, LUCY NICHOLSON
Los Angeles, menšiny, imigranti, prisťahovalci, kozmopolitné mesto, cenzus, USA Sung Min See (16), Jaewoong Lee (17), Joon Kim (16) a Jason Jung (18) všetci emigrovali zo Soulu. Teraz sa zabávajú spievaním karaoke v kórejskej štvrti.
Čínska štvrť s typickými lampiónmi. Foto: Reuters, LUCY NICHOLSON
Los Angeles, menšiny, imigranti, prisťahovalci, kozmopolitné mesto, cenzus, USA Čínska štvrť s typickými lampiónmi.
Johney Yu (75), ktorá emigrovala z Číny pred 40... Foto: Reuters, LUCY NICHOLSON
Los Angeles, menšiny, imigranti, prisťahovalci, kozmopolitné mesto, cenzus, USA Johney Yu (75), ktorá emigrovala z Číny pred 40 rokmi a Diana Yang, ktorá žije v USA už 28 rokov, cvičia taj či na ich každodennej hodine v parku.
Mexičania si krátia čas kartami. Foto: Reuters, LUCY NICHOLSON
Los Angeles, menšiny, imigranti, prisťahovalci, kozmopolitné mesto, cenzus, USA Mexičania si krátia čas kartami.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Los Angeles #imigranti #ekonomický rozvoj #imigrácia #migrácia