Po kambodžských obličkách je na čiernom trhu dopyt. Aj v Thajsku

Chhayov bok pretína dlhá jazva. Je to pamiatka na operáciu, ktorá mu mala pomôcť splatiť rodinné dlhy, ale ktorá z neho zároveň urobila jednu z prvých obetí obchodovania s ľudskými orgánmi v Kambodži, píše agentúra AFP.

04.11.2014 07:00
debata

Chhay žije v malom domčeku s jedinou miestnosťou, v ktorej býva deväť členov rodiny, na predmestí Phnompenhu. Osemnásťročný Kambodžan sa snaží vyrovnať s následkami toho, čo označuje za strašnú chybu: za 3-tisíc dolárov (asi 2 400 eur) predal jednu svoju obličku. Obchodníci s ľudskými orgánmi ju pritom predali za 10-tisíc dolárov (asi 8-tisíc eur).

Orgán mu úplne nelegálne odobrali pred dvoma rokmi v jednej supermodernej nemocnici v Bangkoku, ktorá je centrom turistiky za ľudskými orgánmi v Ázii. Chhay podal žalobu a dvaja obchodníci s ľudskými orgánmi boli zatknutí.

Mladý Kambodžan vyhlasuje, že bol presvedčený, že dáva obličku jednej susedke. „Tá vedela, že sme veľmi chudobní a že moja matka je zadlžená,“ vysvetľuje mladík, ktorý neuviedol svoje pravé meno.

Podobných príbehov je veľmi veľa aj v Indii či v Nepále, kde sa obchodníkom s ľudskými orgánmi dobre darí. Podľa posledných odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) dodávajú nelegálne medzinárodné siete obchodníkov až desať percent ľudských orgánov určených na transplantáciu vo svete.

Neplaťte za dlhy obličkami, odkazuje obeť

Nelegálny obchod všetkého druhu v Kambodži len tak prekvitá, počnúc prostitúciou a končiac takzvaným moderným otroctvom. Čierny trh s ľudskými orgánmi však doteraz zostával v tieni. V auguste písala tlač o obchode s ľudskými orgánmi vo vojenskej nemocnici v Phnom Penh.

„Chcem povedať ostatným, aby si nenechávali odobrať obličku ako ja. Ľutujem to. Nemôžem poriadne pracovať, vyčerpáva ma dokonca aj samotná chôdza,“ hovorí Chhay a smutne hľadí na chlapcov v svojom veku, ktorí hrajú futbal.

WHO vyjadrila znepokojenie nad možnými komplikáciami u osôb, ktoré si nechali odobrať obličku a ktoré často nemajú prostriedky na to, aby sa mohli liečiť.

V Thajsku sa vyšetruje nelegálny obchod s ľudskými orgánmi v niekoľkých nemocniciach. Polícia sa zameriava najmä na falošné doklady o príbuzenstve medzi darcom a príjemcom. „Vyzvali sme nemocnice na zvýšenú bdelosť,“ uisťuje prezident Lekárske rady Thajska Somsak Lolekcha.

S dopytom rastie „ponuka“

Čierny trh s orgánmi prekvitá tak, ako rastie počet pacientov čakajúcich na transplantáciu. Len v Thajsku bolo podľa augustových štatistík na zozname čakateľov na transplantáciu vyše 4 300 osôb. Podľa údajov thajského Červeného kríža za minulý rok pochádzala len polovica z 581 transplan­tovaných obličiek od zosnulých osôb.

Dopyt po orgánoch od živých darcov vo svete neustále rastie. Pacienti, ktorí nemajú príbuzného, ktorý by im obličku daroval, sa obracajú na čierny trh. Thajský Červený kríž, ktorý dohliada na darcovstvo orgánov, začal v apríli program zaväzujúci nemocnice poskytovať podrobné údaje o žijúcich darcoch.

OSN sa teraz znepokojuje nad prvými prípadmi nelegálneho obchodu s orgánmi zistenými v Kambodži. „Mohla by to byť len viditeľná časť ľadovca,“ obáva sa predstaviteľ Úradu OSN pre drogy a kriminalitu (UNODC) v Bangkoku Jeremy Douglas. „Ľudia, na ktorých sa obchodníci s ľudskými orgánmi zameriavajú, stoja na pokraji spoločnosti a mnohí z nich nechcú o svojej dráme vypovedať,“ hovorí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Thajsko #obchod s orgánmi #Kambodža