Voľby v USA môžu rozhodnúť ošípané a terapeutické sliepky

Senátne voľby v kľúčovom štáte Iowa vzbudzujú obrovský záujem Američanov. Do predvolebných kampaní sa tu investovali milióny dolárov. Prekvapivú, ale rozhodujúcu úlohu tu však možno zohrajú domáce zvieratá, píše spravodajský server BBC News.

04.11.2014 18:00
USA, senátne voľby, Iowa Foto: ,
Republikánska kandidátka do senátu za Iowu Joni Ernstová pri voľbe v Red Oaks.
debata (1)

Na začiatku roka väčšina analytikov predpovedala v senátnych voľbách v Iowe jasné víťazstvo demokratom. Jediným predvolebným spotom sa ale podarilo pomerne neznámej republikánskej kandidátke na senátorku túto situáciu zmeniť.

„Som Joni Ernstová. Vyrástla som na farme v Iowe, kde som kastrovala ošípané, takže keď sa dostanem do Washingtonu, budem vedieť, ako oklieštiť výdavky.“ Bol to spot zameraný na vidieckych voličov, ktorý upútal pozornosť po celej Amerike. „Washington je plný utrácačov, len nech kvičí,“ uzavrela veteránka vojny v Iraku Ernstová.

Jej tón očividne zapôsobil na mnohých obyvateľov tradične poľnohospodárskej Iowy a podľa posledných prieskumov verejnej mienky boli šance oboch kandidátov vyrovnané. Iowa sa tak stala jedným z kľúčových bojísk týchto senátorských volieb, napísal server BBC News.

Voľby do senátu v štáte Illinois.
Volička z Kansasu sa podpisuje do voličského...
+3Senátne voľby v USA v telocvični pri ortodoxnom...

Chovateľ svíň Kirk Swanson patrí medzi tých, ktorí sa rozhodli hlasovať za Joni Ernstovú. „Táto krajina bola vystavaná na tvrdej práci, morálnych základoch a hrdosti. Myslím si, že mnoho ľudí v Iowe to naďalej ctí,“ hovorí.

Swanson, podobne ako Ernstová, pochádza z oblasti zvanej Red Oak, kde sú farmy, ohrady pre dobytok a stodoly rozptýlené, kam len oko dovidí, a chovateľ sa venuje svojej práci s patričným zápalom.

Prezidentských kandidátov ale kritizuje, že sa príliš zamerali na prezentáciu svojej osobnosti a málo na politiku, ktorú chcú presadzovať. „Predvolebná kampaň bola taká negatívna, že sa teším na to, keď už budú voľby za nami. Moji starí rodičia by mi pravdepodobne dali facku, keby som hovoril takto škaredo o iných preto, aby som podporil vlastné šance,“ konštatuje.

Neobstál v malom, ako bude riešiť krajinu?

Nedostatok veľkých politických tém, ako je ekonomika či zdravotná starostlivosť, zrejme spôsobili, že sa v týchto voľbách pozornosť sústredila predovšetkým na povahu kandidátov, nielen v Iowe, ale v celých Spojených štátoch.

V kľúčovej bitke v Iowe má veľa voličov pocit, že demokrati nezvládli taktiku. Miestny demokratický kandidát pre senátne voľby Bruce Braley má domov na východe štátu v malebnej lokalite zvanej Holiday Lake. Jeho osud možno nerozhodnú len ošípané, ale aj hydina.

Voľby do senátu v USA. Foto: SITA/AP, Mark Lennihan
USA, senátne voľby, Iowa Voľby do senátu v USA.

Do médií sa totiž pred voľbami dostala správa, že on a jeho manželka si sťažovali na voľné pobehovanie sliepok ich susedky Pauline Hamptonovej. „Videla som Carolyn Braleyovú, ako kosí trávu, tak som za ňou išla a ponúkla jej pár vajíčok,“ uviedla Hamptonová. „Povedala mi, že s manželom podali na moje sliepky oficiálnu sťažnosť. Neoznámili mi to, kým som za nimi neprišla s vajíčkami,“ dodala.

V rozhovore s novinármi denníka The Washington Post bránil kandidát na senátora reakciu rodiny a poprel informácie o vyhrážkach súdnym sporom. „Bol to osobný spor medzi mojou manželkou a susedkou, pretože sliepky susedky pobehovali celý čas po našom pozemku,“ povedal spomenutému denníku.

Niektorí z voličov uviedli, že tento incident rozhodne ovplyvnil ich plány, komu odovzdať v senátnych voľbách hlas. „Ak takto Braley rieši svoj ​​osobný život, ako bude zaobchádzať so záležitosťami týkajúcimi sa celej krajiny vo funkcii senátora?“ vyhlásila jedna z voličiek Kim Pendarvisová.

Demokratickému kandidátovi navyše uškodilo aj to, keď Pauline Hamptonová napokon prezradila, že sliepky chovala ako terapeutické zvieratá pre deti trpiace autizmom.

Aj takéto veci môžu rozhodnúť o osude amerických senátnych volieb, píše server BBC News.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #predvolebné prieskumy #USA #Senát #kampane