Bavorsko a Sasko bojujú s prílivom pervitínu z Čiech

Bavorsko a Sasko márne bojujú s prílivom pervitínu z Česka. Iba v Sasku sa počet priestupkov v súvislosti s drogou od roku 2009 strojnásobil na takmer 5-tisíc a množstvo zadržanej drogy je za rovnaké obdobie desaťnásobné, informoval nemecký týždenník Welt am Sonntag.

25.11.2014 10:00
debata

Vlani saská polícia a colníci zachytili 27 kilogramov syntetického stimulantu, ktorému Nemci hovoria crystal alebo crystal meth. A Bavorsko na tom vraj tiež nie je omnoho lepšie.

Nemecké noviny konštatujú, že pervitín sa v Nemecku stáva nebezpečnou módnou drogou a že z Česka, kde sa vyrába na stovkách miest, sú ním „zaplavované“ predovšetkým Bavorsko a Sasko.

Expertov to neprekvapuje. „Tlak závislosti je pri crystale nesmierne vysoký,“ upozorňuje šéf nemeckej terapeutickej komunity Alte Flugschule.

Český protidrogový úrad odhaduje, že z ročnej produkcie, ktorá predstavuje desať ton, skončia v Nemecku tri tony. Saské ministerstvo vnútra podľa nemeckého denníka odhaduje, že len 0,5 percenta ročnej spotreby je odhalené.

Rastúca spotreba pritom vedie tiež k prudkému nárastu kriminality. Napríklad pri objasnených lúpežiach v Sasku sa zvýšil počet podozrivých berúcich pervitín medzi rokmi 2009 a 2013 o 100 percent. Dvadsať percent lupičov a vydieračov užíva pervitín.

Lepšie na tom podľa týždenníka nie je ani Bavorsko, kde ešte v roku 2009 policajti zadržali 683 konzumentov a priekupníkov a o tri roky neskôr už 2 479.

V celom Nemecku vzrástol počet deliktov spätých s amfetamínmi, medzi ktoré patrí aj pervitín, z 19 242 v roku 2004 na 42 594 v minulom roku. Okrem Saska a Bavorska síce pervitín doteraz nie je takou významnou drogou, ale aj tam nachádza stále viac odberateľov.

Na základe prudko rastúcej spotreby je stále viac závislých, ktorí potrebujú pomoc. Niektorí Nemci začínajú s užívaním drog v 13 alebo 14 rokoch, ale sú aj prípady 11-ročných. Iba saské odvykacie kliniky vlani liečili približne 2 400 prevažne mladých ľudí vo veku od 18 do 35 rokov.

„Pervitín drogovej scéne čoraz viac dominuje,“ konštatuje v jednej zo svojich správ saské ministerstvo vnútra. „Orgány činné v trestnom konaní samotné nemôžu spotrebu crystalu trvalo potlačiť, zvlášť nie na strane dopytu,“ pripúšťa ministerstvo.

Pred niekoľkými dňami nemecká a česká polícia oznámili, že spoločne vykonali rozsiahly zásah proti výrobcom pervitínu, pri ktorom okrem iného zhabali 2,9 tony chlorefedrinu. Z tohto množstva by bolo možné vyrobiť 2,3 tony drogy, ktorej hodnota na nemeckom čiernom trhu by bola približne 184 miliónov eur. Zatknutých bolo dohromady 14 osôb.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Nemecko #pervitín #Bavorsko #Sasko