Nižšia pôrodnosť v subsaharskej Afrike podporí rast regiónu

Pravdepodobný ďalší pokles pôrodnosti v subsaharskej Afrike by v najbližších desaťročiach mohol prispieť k výraznému hospodárskemu rastu aj demokratizácii tohto regiónu. Uvádza to správa, ktorú zverejnil Fond OSN pre otázky populácie (UNFPA).

30.11.2014 12:00
afrika, deti, voda Foto:
Zvlášť dôležité je investovať do vzdelávania žien.
debata (2)

Podobný „ekonomický zázrak“ by sa podľa správy mohol týkať až 59 prevažne afrických krajín, v ktorých by počet obyvateľov v produktívnom veku mal v dôsledku poklesu pôrodnosti presiahnuť počet ostatného obyvateľstva. Trend sa už prejavil vo východnej Ázii a môže sa stať skutočnosťou v mnohých ďalších krajinách, ktoré sú teraz chudobné.

Táto demografická zmena by podľa správy tiež mohla prispieť k demokratickej transformácii týchto štátov. Veková skupina 15 až 24 rokov v najmenej rozvinutých krajinách dosiahla okolo roku 2010 svoj vrchol a začína sa znižovať. To by podľa správy expertov OSN malo viesť k tomu, že do roku 2050 sa počet tamojších obyvateľov v produktívnom veku viac ako zdvojnásobí.

Napríklad v najľudnatejšej africkej krajine Nigérii by táto demografická zmena mohla viesť k tomu, že za obdobie jednej generácie sa príjem na obyvateľa strojnásobí. Avšak len za predpokladu, že budú túto zmenu sprevádzať dobré politické kroky a investície, zdôraznil fond UNFPA. Týka sa to podľa neho okrem afrických krajín tiež napríklad Afganistanu, Iraku a Jemenu.

Fond OSN preto vyzýva vlády všetkých týchto krajín, aby sa pripravili na využitie tejto budúcej príležitosti, a to terajším investovaním do zdravotníctva a školstva, ale aj zlepšovaním svojich inštitúcií a infraštruktúr.

Zvlášť dôležité je podľa správy investovať do vzdelávania žien. Ženy v rozvojových krajinách majú spravidla viac detí, než by si priali, a desiatky miliónov z nich by uvítali modernejšiu antikoncepciu, aby mohli plánovať rodičovstvo. „Dievčatá musia chodiť do školy a musia v nej zostať až do dospelosti,“ vyhlásil výkonný riaditeľ UNFPA Babatunde Osotimehin, ktorý prišiel predstaviť správu do Londýna.

Miera pôrodnosti vo svete celkovo klesá od 50. rokov minulého storočia a prešla z vtedajších priemerných šiestich detí na jednu ženu k terajšiemu 2,5 dieťaťa, poznamenáva výročná správa fondu OSN o stave svetovej populácie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #pôrodnosť #vzdelávanie #hospodársky rast