Krásne vianočné darčeky sa dajú kúpiť aj bez peňazí

Vianoce, ako ich dnes prežívame, sú najmä o darčekoch. Viete si predstaviť, že vám na ich zadováženie postačí len úsmev a úprimný zámer? Je to možné v Zóne bez peňazí v sobotu 29. novembra v 60 mestách Slovenska.

28.11.2014 15:55
Zóna bez peňazí Foto:
Takto vyzerala vlaňajšia Zóna bez peňazí.
debata

Netradičné podujatie sa koná už po tretí raz a jeho zmyslom je potešiť blízkych a vdýchnuť nový život nepoužívaným veciam. Stačí si spomenúť napríklad na taniere, ktoré sme dostali do daru a už roky ich nepoužívame, alebo na luster od svokry, ktorý stojí v pivnici či na nenosené oblečenie, ktoré je nám už malé.

„Zóna bez peňazí vznikla ako alternatíva v konzumnej dobe, keď sa obchody pretekajú s cenami a množstvom výrobkov, ktoré sa fyzicky nedajú predať. Často vlastníme mnoho vecí, ktoré nevyužívame a len zaberajú priestor. Táto iniciatíva je o otvorení očí a o tom, aby sa odložené veci využili ďalej,“ vysvetlil hlavný organizátor podujatia zo združenia Projekt Život, ktorý si hovorí Manik.

Prinesieš, neprinesieš, odnesieš, neodnesieš

Akcia funguje prevažne na voľnom princípe bez pravidiel. Zúčastniť sa môže každý a priniesť môže čokoľvek. Či už sú to hračky, knižky, nábytok alebo oblečenie. Vybrať si ten pravý darček zo Zóny bez peňazí môžu však aj tí, ktorí nemajú čo podarovať na oplátku.

Jedno pravidlo avšak podujatie predsa len má, a to, že veci musia byť neopotrebované a pekné. „Treba mať na pamäti, že toto nie je odpadkový kôš. Ide o veci, ktoré sú pekné a nám sa zrazu prestali páčiť, prestali sme ich používať a nechceme ich vyhodiť,“ zdôraznil Manik.

A čo s vecami, ktoré ostanú? Nič sa nevyhodí. Všetko poputuje organizáciám, ktoré sa venujú ľuďom v hmotnej núdzi. Minulý rok spravili niektoré predmety radosť napríklad aj obyvateľom osád na východnom Slovensku. Aj ľudia v núdzi tak môžu prežiť o niečo krajšie Vianoce.

Bojujú proti komercii a konzumu

Organizátori sú presvedčení o tom, že hodnota darov nie je v cenovkách, ale v zámere úprimne potešiť svojho blízkeho. Podľa Manika práve na toto mnoho ľudí zabúda a podstata Vianoc sa preto čoraz viac vytráca.

Foto: Zóna bez peňazí
logo Zóny bez peňazí

„Vianoce už dávno stratili svoje čaro pohody a rodinného tepla. Tradičná príjemná atmosféra je likvidovaná komerciou a konzumom a otravnými reklamami s bezkonkurenčnými ponukami už od októbra,“ tvrdí Manik, ktorého pretrvávajúca situácia v spoločnosti inšpiruje v organizovaní rôznych neziskových projektov, medzi ktorými je aj komunitná záhrada v Bratislave.

Zóna bez peňazí je jedinečnou možnosťou, ako zaobstarať darčeky pre celú rodinu, aj keď si to za iných okolností nemôžeme dovoliť. „Cením si najmä malé cielené darčeky, venované pre radosť a potešenie druhého. Hodnota daru nemusí byť peňažná, ale úprimná. Ľudia nemusia kupovať nové veci, aby nimi potešili svojho blízkeho, pokojne to môžu byť pekné veci práve zo Zóny bez peňazí,“ dodáva organizátor.

Mestá sa zapájajú dobrovoľne

Tento rok sa môžu organizátori pochváliť veľkým úspechom. Do akcie sa zapojilo až 60 miest Slovenska. Nebolo pritom potrebná žiadna masívna propagácia. Myšlienka sa rýchlo rozšírila vďaka šikovnosti hlavného organizátora a dobrému nápadu.

S otvorenou náručou prijal Zónu bez peňazí napríklad aj klub Žiwell v Piešťanoch. „Snažíme sa byť miestom pre celú komunitu. Ak nás niekto osloví so zaujímavým projektom, radi mu poskytneme priestory, či už sú to folkloristi, občianske združenia alebo aj Zóna bez peňazí. Naším cieľom je predovšetkým vytvárať vzťahy v komunite a takéto akcie tomu určite prospievajú,“ povedala Lenka Sedlačková z OZ Kvas.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zóna bez peňazí