Na skok od betlehemu sídli Ježiškova pošta

Kde inde ako v Rajeckej Lesnej môže mať sídlo vianočná pošta, kde si pre listy od detí z celého sveta chodí Ježiško.

25.12.2014 11:00
debata

Pýtajú hračky, darčeky, ale píšu si v želaniach aj o lásku či zdravie. Jeho poštový úrad je len kúsok od pohyblivého Slovenského betlehema. „Betlehem je o narodení Ježiška, o jeho láske k deťom, čiže Ježiškova pošta je na správnom mieste. Usilujeme sa, aby tá láska prenikla do celého Slovenska aj do celého sveta,“ rozprával kedysi Pravde Pavol Šadlák.

K betlehemu sa známa adresa 999 99 Ježiško dostala v roku 1999. V predchád­zajúcich pätnástich ročníkoch prišlo na Ježiškovu adresu viac ako 1,33 milióna listov. Poštový Ježiško odpisuje aj na listy zo zahraničia a pre nevidiace a slabozraké deti odpisuje v Braillovom písme. Tento rok prišlo prvé listové želanie už v auguste a písalo ho dieťa z Taiwanu. Slovenské deti sa k nemu so svojimi želaniami pripojili v novembri.

Kostol, betlehem i sídlo Ježiškovej pošty sa nachádzajú v centre Rajeckej Lesnej v okrese Žilina. Obec je známym pútnickým miestom s Frivaldskou kalváriou, pod ktorou vyteká liečivý prameň.

Pri zriaďovaní vianočného úradu v Rajeckej Lesnej mal vtedajší kanonik Šadlák jedinú podmienku: „Aby to bola pošta pre Ježiška, čiže, aby deti písali listy Ježiškovi, nie Santa Clausovi ani dedovi Mrázovi.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #Betlehem