Ako to voňalo, keď umierala lady Diana alebo Kaddáfí?

Jemný parfum Jacqueline Kennedyovej, kožené sedadlá automobilu a krv zavraždeného prezidenta: také vône sa striedajú na jednej holandskej expozícii. Jej cieľom je priblížiť verejnosti štyri slávne úmrtia prostredníctvom vôní. "Všetci máme stále pred očami obrazy smrti Johna Fitzgeralda Kennedyho, ale kde sú vône?" pýta sa Frederik Duerinck, profesor na fakulte komunikácie a médií vysokej školy Avans v Brede na juhu Holandska.

08.01.2015 13:00
Lady Diana Foto:
Výstava rozpráva cez vône a zvuky o posledných okamihoch slávnych osobností, ktorých smrť poznamenala kolektívne vedomie: sú to John Fitzgerald Kennedy, lady Diana, Muammar Kaddáfí a Whitney Houstonová.
debata (2)

Duerinck je jedným z organizátorov expozície, ktorá sa v nadchádzajúcich mesiacoch predstaví aj inde v Európe, napríklad v Nemecku a Rakúsku. Návštevník sa ocitne v akejsi kovovej bunke, obvykle používanej v márniciach, ktorú autori označujú ako rakva, a je ponorený do úplnej tmy. V priebehu piatich minút tú vône a zvuky rozprávajú o posledných okamihoch slávnych osobností, ktorých smrť poznamenala kolektívne vedomie: sú to John Fitzgerald Kennedy, ktorý zahynul v roku 1963, lady Diana (1997), Muammar Kaddáfí (2011) a americká speváčka Whitney Houstonová (2012).

„Vôňa je jedným zo zmyslov v komunikácii málo používaných. Môže však byť mimoriadne silným komunikačným prostriedkom,“ vysvetľuje Duerinck. Je vedecky dokázané, že vône sú spojené s tou časťou mozgu, kde sú regulované emócie. Sídli v limbickom systéme, rovnako ako dlhodobá pamäť.

Vône sa používajú pre komerčné účely, napríklad v obchodoch, a to tak, aby zákazník mal väčšiu chuť nakupovať. „Kto by nemal chuť kúpiť si chlieb, keď zacíti vôňu z pekárne?“ usmieva sa Duerinck. Využívané sú aj na liečebné účely: niektoré príjemné vône majú povzbudzovať chuť pacienta, iné naopak môžu pomôcť pri odvykaní od fajčenia.

Traja profesori zo školy Avans napísali v spolupráci so študentmi knihu zahŕňajúcu zoznam miest, kde sa vône už teraz používajú, a navrhli nové využitie. Jedným takým je aj expozícia nazvaná Slávne úmrtia.

Štyri kovové rakvy stoja bok po boku a každá z nich je napojená na nádoby obsahujúce vône. Tie sprevádza zároveň „zvukový scenár“. Návštevník ponorený do tmy sa tak ocitá v hotelovej izbe v Beverly Hills, kde v roku 2012 zomrela Whitney Houstonová. Speváčka sa utopila v kúpeľni, keď si dala svoju dávku drog.

Návštevník výstavy ponorený do tmy sa ocitá v... Foto: SITA/AP, Mario Suriani
Whitney Houstonová, Návštevník výstavy ponorený do tmy sa ocitá v hotelovej izbe v Beverly Hills, kde zomrela Whitney Houstonová.

Všetko sa začína vôňou hotelovej izby. Nasleduje konope, olivový olej, ktorý si dávala do kúpeľa, a jej parfum, to všetko za zvukového sprievodu: spev Whitney Houstonovej znie na pozadí zvukov z kúpeľne. Návštevníkovi udrie do nosa silný pach amoniaku, charakteristický pre crack. Potom nasleduje špliechanie vody a nakoniec len ticho…

„Je to prekvapivé a nezvyčajné,“ poznamenáva tridsaťjedenročný Rieks Soepenberg, keď „zacítil“ smrť líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího, ktorého v roku 2011 zavraždili povstalci. „Človek môže vidieť koľko chce obrazov, ale nie je to ono,“ dodáva a zdôrazňuje, ako vôňa charakterizuje útok na konvoj, v ktorom sa diktátor snažil utiecť, a odpadovú rúru, v ktorej sa skrýval. „Mal som pocit, že som sám prenasledovaný,“ hovorí.

„Robili sme pomerne široký výskum,“ hovorí profesor Wander Eikenboom a upresňuje, že spolupracoval s historičkou špecializujúcou sa na vône. „Keď pátrame na internete, nájdeme najrôznejšie informácie, napríklad aký parfum používala Jackie Kennedyová alebo John Kennedy. K dispozícii je aj pitevná správa týkajúca sa Whitney Houstonovej,“ dodáva.

Problémom bol parfum Jackie Kennedyovej, pretože sa už nevyrába. „Museli sme sa pokúsiť čo najpresnejšie ho napodobniť,“ rozpráva vedec Mark Meeuwenoord. Historická presnosť však nie je najvyšším cieľom expozície, ide tu skôr o rozprávanie udalosti úplne novým spôsobom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #Whitney Houston #výstava #Lady Diana #vône #John Fitzgerald Kennedy #Muammar Kaddáfí