Fíni odpad triedia a Rusi sa ich čistote čudujú pri koši s potkanmi

"A teraz to najdôležitejšie," hovorí domáca pani ruským návštevníkom a ukazuje ručne písanú tabuľku. "Prosím, riaďte sa tým," dodáva. Prenájmom apartmánu v susednom Fínsku na novoročné prázdniny títo manželia spoznali aj miestne pravidlá triedenia odpadkov, napísal ruský internetový denník Gazeta.ru.

16.01.2015 14:00
debata (100)

Fínsko je náramne podobné Rusku. Až na to, že sa úplne líši. Ploty sú tam oveľa nižšie a aj panelové domy vyzerajú tak nejako veselšie. Nezvyklé je najmä to, že pri cestách neleží ani smietka špiny a sneh zostáva v meste čisto biely aj po niekoľkých týždňoch.

Tajomstvo fínskeho úspechu

Záhada fínskej čistoty tkvie v miestnej zvláštnosti. Spracovanie odpadu tam totiž predstavuje hotovú kultúru, asi ako čajové obrady v Japonsku či pravidlá kóšer v Izraeli. Lenže Fíni neoddeľujú mäsové výrobky od mliečnych (oboje sa hodia do kompostu), ale na triedenie svojho smetia majú desiatku kategórií.

Kedysi na úsvite ľudskej civilizácie si niektoré najvyspelejšie kultúry vypracovali premyslené systémy zaobchádzania s jedlom s jasným stanovením, čo s ním. Môžeme hádať, či za tým bol nejaký rozumný dôvod, ale nie je pochýb o racionalite pravidiel triedenia odpadu.

Netreba zachádzať do detailov, Rusi žijúci vo Fínsku ich voľky-nevoľky poznajú. Zaujímavejšia je logika, ktorou sa riadia Fíni. Aby ju aj Rusi pochopili, je potrebné sa na chvíľku vrátiť do Ruska.

Vyhadzovanie smetí riadia v Rusku povery

V Rusku denne vyhadzujú plné tašky odpadkov, či už do odpadovej šachty, alebo na najbližšie smetisko. Počas víkendov, sviatkov a predovšetkým na Nový rok býva odpadkov ešte viac, ale všetci Rusi sa riadia úplne iracionálnou poverou, že odpadky sa nesmú vynášať po západe slnka – inak dotyčný príde o dobré zdravie. Alebo o peniaze.

Ešte zvláštnejšia je však iná ruská povera: smeti sa zásadne nevynášajú cestou do práce. Kedy teda? Ráno to zakazuje jedna ľudová múdrosť, večer druhá… Každopádne, nikoho z Rusov ani nenapadne, že by mal oddeliť papier od plastov, nehovoriac o čomkoľvek zložitejšom.

A tak vrecia s odpadkami odnášajú k najbližšiemu smetiaku, s výrazom hnusu nad zápachom a špinou okolo a v hrôze z potkanov. „Domnievame sa, že sa správame ako čistotní a kultúrni ľudia. Zabalili sme to do vreca! Čo viac si priať?“ píše Gazeta.ru.

Ani vyššia vrstva ruskej spoločnosti si nad ďalším osudom odpadkov neláme hlavu. Kam sa podeje 20 miliónov vriec s odpadkami, ktoré denne vyprodukuje len Moskva? Tradičné ruské hodnoty nepočítajú ani s otázkou, nieto s odpoveďou.

Fíni postavili odpadkom úhľadné príbytky

Fíni sú úplne iní. Triedia odpadky ešte skôr, než ich vynesú, a úplne najskôr sa pýtajú, čo sa s nimi potom stane. Či sa hodia na ďalšie spracovanie, či odpad môže byť nebezpečný a nakoniec, či možno na odpadkoch zarobiť nejaké peniaze. Fínska odpoveď na otázku, čo sa dá len tak vyhodiť, znie: nič.

Pri každom fínskom dome s viacerými bytmi zvykne stáť úhľadný domček, podobný záhradným altánkom. Každopádne sa jazyk až vzpiera nazvať toto miesto smetiskom. Vnútri sa pri vstupe automaticky rozsvieti svetlo, nič teda Fínom nebráni vynášať smeti aj v noci. Bývajú tu kontajnery na biologický odpad, ktorý vyhadzujú v osobitnom vreci, ktoré sa časom tiež rozloží. Ďalšie sú na papier, kartóny od nápojov, „energetický odpad“, kam patrí všetko, čo sa dá spáliť ako palivo v elektrárňach. A čo sa nedá spracovať, to sa hádže do kontajnera na zmiešaný odpad – a v tejto chvíli počúvajúci Rusi obvykle zajasajú…

Zišla by sa generálna ruská brigáda

Čerešnička na torte fínskeho spôsobu života spočíva v tom, že podľa nich aj odpad si vyžaduje premyslený prístup. Možno by aj v Rusku vracali fľaše, keby bolo kam. Vo Fínsku na vratných fľašiach zarába každá normálna rodina. Za fľašu od piva dostane v akomkoľvek supermarkete 15 centov, za veľkú plastovú od malinovky dokonca 40. Po novoročných oslavách si každý v rade pred automatom na vratné fľaše odnášal päť až desať eur, a to nie je vôbec zlé, zvlášť po prepočte na ruble. Ani nehovoriac o tom, že vo Fínsku sa plastové fľaše nikde nepovaľujú.

Najmenej štvrťstoročie sa v Rusku hádajú, ako by mali svoju krajinu usporiadať. Od čoho začať a či by mali žiť ako ostatní, alebo po svojom. Medzitým odpadkov pri ruských poliach, cestách, lesoch a jazerách pribúda. Možno by nakoniec mali vyzbierať, správne roztriediť a zužitkovať všetok odpad aj všetko, čo sa nahromadilo odvtedy, čo sa Fínsko a Rusko oddelili.

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Fínsko #odpadky #smeti