Dončania nevedia, kedy a kde dopadne ďalšia strela

Pôvodne mal východoukrajinský Doneck približne milión obyvateľov. Dnes je ich však oveľa menej. Ustavičné ostreľovanie ukrajinskou armádou urobilo svoje. Tisíce ľudí už utiekli pred smrťou. Štatistiky hovoria o vyše 200-tisíc utečencoch. Ibaže okolo pol milióna ľudí nemá kam či nemôže utekať.

23.01.2015 16:00
Ukrajina, Doneck, proruskí separatisti, boje,... Foto: ,
Do Donecka sa vrátili hrôzy letného ostreľovania. Ľudia sa opäť stali živými cieľmi.
debata (50)

„Explózie sa ozývajú už aj tam, kde bol doteraz relatívny pokoj. Ibaže minulý víkend aj tu strely zasiahli obchodné stredisko Amstor aj nemocnicu,“ opisuje situáciu v meste spravodajca nemeckej stanice Deutsche Welle. Viacerí obyvatelia mu potvrdili, že „sedia doma a okolo nich sa strhlo peklo“.

Podľa portálu Novosti Ukrainy väčšina obyvateľov pripisuje vinu za vzniknutú situáciu politikom, ktorí by sa mali postarať o skončenie vojny a ich utrpenia.

Donecký autobus, na ktorý vo štvrtok dopadli...
Mŕtvy civilista z autobusu, na ktorý vo štvrtok...
+9Mŕtvy pasažier z doneckého autobusu, na ktorý...

„Kde sa skryla naša donecká elita? Pravdepodobne sedí na bezpečnom mieste a má zásoby jedla,“ neodpustí si ironický tón jedna z obyvateliek štvrti nesúcej meno po hlavnom meste krajiny. V školách sa neučí. Minimálne do štvrtka. Nik nevie, čo bude ďalej. Napriek tomu niektoré podniky a nemocnice stále fungujú. Mestská hromadná doprava premáva iba vo štvrtiach, v ktorých nehrozí bezprostredné nebezpečenstvo ostreľovania.

„Syn pracuje v chemickom závode, v ktorom nemôžu zastaviť výrobu, a dcéra v nemocnici. Povedzte, ako by mohla nejsť do práce? Vari môže nechať chorých napospas?“ kladie si otázku päťdesiatnička Tatiana.

Donecký autobus, na ktorý vo štvrtok dopadla... Foto: Reuters, STRINGER
Ukrajina, Doneck, proruskí separatisti, boje, zbrane, autobus, vojna, vojaci, armáda, Rusko, Donecký autobus, na ktorý vo štvrtok dopadla mínometná paľba a usmrtila najmenej 13 ľudí a mnoho ďalších zranila.

Trhoviská a obchody fungujú podľa toho, v ktorej sú štvrti a aká je intenzita streľby. „Kupujem prakticky len chlieb. Prežívame vďaka humanitárnej moci. Zdá sa však, že pomaly si budeme piecť sami aj chlieb,“ vraví dôchodca Viktor. Tým skôr, že pre aktivizáciu ostreľovania dočasne zastavili humanitárnu pomoc.

Mária žije v dome, presnejšie v jeho pivničných priestoroch. Neďaleko línie bojov. Bez elektriny, kúrenia a s dvoma školopovinnými deťmi. Manžel pracuje v Rusku. V Donecku roboty niet. Ako vraví, v lete sa ešte ako-tak dalo prežiť, ale v tejto zime je to problém. „Čo robiť, kam utiecť, neviem,“ hovorí zúfalým hlasom.

Donečanka Maria Ivanovna s humanitárnou... Foto: SITA/AP, Mstyslav Chernov
Ukrajina, Doneck, vojak, armáda, proruskí separatisti, Donečanka Maria Ivanovna s humanitárnou pomocou, ktorú dostala.

Kto má šťastie a získa miesto v mikrobuse smerujúcom do Konstantinovky kontrolovanej vládnymi jednotkami, môže odcestovať napríklad do Kyjeva. Mnohí volia opačný smer.

Do Donecka sa vrátili hrôzy letného ostreľovania. Ľudia sa opäť stali živými cieľmi. Ukrývajú sa na chodbách, v kúpeľniach i na schodiskách. Do okien kladú vankúše a nevedia, kde a kedy dopadne ďalšia strela.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #Ukrajina #kríza na Ukrajine