Gréci spôsobili módnu revolúciu, v Bruseli by ich radi videli s kravatami

Počas prvých dní fungovania novej gréckej vlády sa medzi jej predstaviteľmi a zástupcami Európskej únie ukázali rozdiely, ktoré nepochádzali ani tak z rozdielnosti názorov na záchranné úvery a splátkové kalendáre, ako z odlišného štýlu obliekania.

05.02.2015 17:11
Martin Schulz, Alexis Tsipras Foto: ,
Rozdiel vidno na prvý pohľad. Šéf Európskeho parlamentu Martin Schulz s konvenčnou kravatou a grécky premiér Alexis Tsipras v svetlomodrej rozhalenej košeli.
debata (16)

Gréci nemajú radi tradičné obleky s kravatou, ktoré nosia európski politici. Takmer celý grécky kabinet, ktorý bol menovaný minulý týždeň, prijal módny štýl štyridsaťročného premiéra Alexisa Tsiprasa. Ten vytrvalo odmieta nosiť kravatu, aj keď si dá oblek.

zväčšiť Na spoločnej snímke vlády Alexisa Tsiprasa... Foto: SITA, Lefteris Pitarakis
grécka vláda Na spoločnej snímke vlády Alexisa Tsiprasa vidno, že mnohí členovia jeho kabinetu neuznávajú kravatovú kultúru.

Šéf Európskeho parlamentu Martin Schulz sa pobavene dotkol Tsiprasovho goliera, keď ho v Aténach prijali ako prvého z vysokých zahraničných predstaviteľov. Francúzsky minister financií Michel Sapin urobil podobné gesto cez víkend v Paríži, keď s úsmevom uchopil širokú pruhovanú šatku gréckeho štátneho tajomníka pre finančné vzťahy s EÚ Euklida Tsakalotosa a prehodil si ju cez rameno.

Taliansky premiér Matteo Renzo zašiel ešte ďalej, keď v utorok Tsiprasovi daroval kravatu. Grécky premiér údajne pred víťaznými voľbami sľúbil, že si kravatu uviaže, keď dosiahne revíziu gréckych dlhov.

„Chceme podať Grécku pomocnú ruku, čo neznamená, že vždy súhlasíme s tým, čo hovoríte. Ale sme si istí, že sa Grécko dostane z krízy, a keď sa to stane, radi by sme, aby (grécky) premiér nosil taliansku kravatu,“ povedal Renzi, čím vyvolal pobavený smiech v gréckej delegácii.

Minister financií ako rocková hviezda

Pozdvihnutie obočia vzbudila však minulý týždeň aj grécka vládna politička Zoi Konstantopuluová, ktorú navrhli do čela parlamentu a ktorá sa objavila na slávnostnej prísahe v kanárikovo-žltom kabáte v kombinácii s fuksiovými nohavicami.

Zďaleka najvýraznejším módnym priekopníkom je však v Grécku minister financií Janis Varufakis. Tento päťdesiattriročný aktívny bloger s ostrým jazykom, ktorého niektorí obviňujú až z arogancie, má v Grécku ohlas takmer rockovej hviezdy. A to vďaka obliekaniu vo voľnočasovom štýle, ako aj pre pôvodne konfrontačný štýl voči veriteľom, upozorňuje agentúra AP.

Grécky minister financií Janis Varufakis... Foto: SITA, Jacques Demarthon
Janis Varufakis, Michel Sapin Grécky minister financií Janis Varufakis prišiel na schôdzku so svojím francúzskym partnerom Michelom Sapinom v čiernej zimnej bunde.

Varufakis jazdí na rokovania na motorke s batohom na chrbte. Nikdy nenosí kravatu, nikdy si nezastrčí košeľu do nohavíc, často nosí sako s vyhrnutým golierom a necháva si ruku vo vrecku, keď sa zdraví so zahraničnými predstaviteľmi. Jeho pondelkový príchod na stretnutie s britským ministrom financií Georgeom Osbornom v Londýne vyvolal záplavu komentárov, od pozitívnych po negatívne. Varufakis sa objavil na Downing Street v tesných čiernych nohaviciach, trojštvrťovej čiernej zimnej bunde a výraznej modrej košeli, ktorá sa mu trochu napínala na hrudi.

Grécky minister financií  Janis Varufakis nikdy... Foto: Reuters, KAI PFAFFENBACH
Janis Varoufakis, Grécko Grécky minister financií Janis Varufakis nikdy nenosí kravatu, nikdy si nezastrčí košeľu do nohavíc a často nosí sako s vyhrnutým golierom.

„Z fototermínu na Downing Street bolo zrejmé, že sme sa stali svedkami akejsi módnej revolúcie,“ napísal Imogen Fox z denníka The Guardian. „Bol tam Osborne s vysoko nastavenou latkou po tom, čo sám urobil revíziu vlastného spôsobu obliekania, s účesom Julia Caesara a s dobre padnúcim oblekom, keď si potriasol rukou s mužom vo svetlomodrej košeli, hodiacej sa skôr do pubu, a v bunde drogových dílerov v štýle raných 90. rokov“.

Fanúšikovská facebooková stránka s názvom „V pre Varufakisa“, ktorá bola založená cez víkend, už má viac ako 46 000 „lajkov“.

Keď Varufakis zamieril po návšteve Londýna do Ríma, jeho štýl obliekania nezostal u Talianov bez povšimnutia. „Aténsky štýl,“ napísal do titulku s fotografiou zo stretnutia gréckeho ministra s Osbornom popredný taliansky denník La Repubblica. „To vypovedá o gréckej túžbe nerešpektovať žiadne konvencie,“ upozornil denník.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexis Tsipras #Janis Varufakis