Nové slogany KĽDR: Pestujte jablká a zničte USA!

Severokórejská komunistická vláda vo štvrtok zverejnila 310 nových politických sloganov. Občanov nimi nabáda na pestovanie voňavých jabĺk či zeleniny v skleníkoch, na útočné poňatie športov i na oslavu vládnucej dynastie Kimov.

12.02.2015 16:00
Severná Kórea, KĽDR, Kim Čong-un, Foto: ,
"Športové zápasy hrajte útočne!" žiada od Severokórejčanov vládnuca strana.
debata (21)

Ako obvykle nechýba ani zdôraznenie nutnosti skoncovať s „americkou imperialistickou špinou“, píše agentúra AFP.

Severokórejčania sú na nekonečný prúd propagandistických hesiel zvyknutí od narodenia. Zoznam plný viet zakončených výkričníkom, ktorý vo štvrtok publikovala oficiálna tlačová agentúra KCNA, zostavila vládnuca Kórejská strana práce k 70. výročiu svojho založenia a k 70. výročiu oslobodenia Kórejského polostrova od japonskej nadvlády.

„Nech sa ovocie len hrnie a jeho sladká vôňa naplní vzduch nad záplavou jabloní na úpätí priesmyku Čchol!“, „Nech sa naša krajina zmení na krajinu húb!“, „Pestujte hojne zeleninu v skleníkoch!“, Povzbudzujú Severokórejčanov poľnohospodárske slogany. Avšak práve tento oddiel zrejme najviac odhaľuje problémy krajiny, keď zdôrazňuje naliehavú potrebu zvýšiť produkciu, aby „boli vyriešené problémy ľudí s obživou a aby sa zlepšila ich strava“, podotýka agentúra AFP.

Ďalšie heslá sa týkajú vojenskej sily krajiny, hospodárstva, vedy a technológie, vzdelania, umenia a športu. „Športové zápasy hrajte útočne!“ žiada od Severokórejčanov vládnuca strana.

KĽDR Foto: SITA/AP, Itsuo Inouye
KĽDR, Severná Kórea, prístav, Wonsan, loď KĽDR

Najdlhšia sekcia sloganov sa však týka chvály zosnulých niekdajších vodcov KĽDR Kim Ir-sena a Kim Čong-ila a výziev na vernosť voči existujúcej hlave štátu Kim Čong-unovi.

Slogany pritom navodzujú vedením stále udržiavané zdanie, že občania Severnej Kórey sa musia všetkými silami brániť pred intrigujúcimi nepriateľmi – na čele so Spojenými štátmi – ktorí pripravujú inváziu a zotročenie KĽDR, píše agentúra AFP. „Ak sa nepriateľ odváži napadnúť našu krajinu, zničte ho do posledného muža!“ hlása jeden z apelov vo vojenskej sekcii. V nej je tiež zahrnutá výzva pre manželky vojakov, aby „boli spoľahlivými pomocníčkami svojich mužov“.

„Valila sa na nás nepretržitá lavína sloganov,“ spomína severokórejský utečenec Ri Min-pok, ktorý utiekol z KĽDR pred 14 rokmi a teraz žije v Južnej Kórei. „Museli sme sa ich mnoho učiť naspamäť, aby sme dávali najavo vernosť režimu, ale pomaly tie slogany strácali pre všetkých ľudí význam, zvlášť po hladomore v 90. rokoch,“ konštatoval 57-ročný Ri.

„Napríklad ten slogan o zelenine a skleníkoch sa opakuje už desiatky rokov. Problém je, že vtedy nikto nemal materiál, aby si ich postavil, ani palivo na ich vykurovanie,“ do­dal.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #propaganda #slogan