Sex a moc - storočia fungujúca kombinácia

Od Caesara po Napoleona, Johna F. Kennedyho až po Silvia Berlusconiho, od Kleopatry po Katarínu Veľkú - dejiny sú plné historiek o sexuálnych eskapádach politikov a svetových vodcov, napísala agentúra AFP.

16.02.2015 17:19
Strauss Kahn Foto: ,
Bývalý šéf Mezinárodného menového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn.
debata (10)

Moc a nenásytný sexuálny apetít sú často vnútorne prepojené, ako dokazuje často veľmi detailné informovanie v rámci procesu s bývalým šéfom Mezinárodného menového fondu (MMF) Dominiquom Strauss-Kahnom, ktorý je obvinený z kupliarstva.

„Od úsvitu vekov bolo na moci niečo erotické,“ povedal psychoanalytik Jean-Pierre Winter. „Moc účinkuje ako viagra.“

Tí, ktorí sa pustia do dobývania moci, majú často podobné povahové vlastnosti, dodal Jean-Pierre Friedmann, další psychoanalytik a autor dvoch kníh na túto tému.

„Svojim ambíciám veľa obetovali. Sú narcistickí a megalomanskí. Myslia si, že na nich stojí svet, že ovládajú ostatných. A prajú si, aby im ostatní podliehali, boli submisívni,“ dodal.

Caesar zbieral sexuálne dobrodružstvá, Napoleon nedokázal jedinú noc stráviť sám a svojho vrchného kancelára Talleyranda poveril, aby mu zháňal ženy do postele. Francúzsky kráľ Henrich IV., prezývaný „veľký milovník“, mal zhruba 70 mileniek.

V nedávnejšej dobe obdivovali ako vysoko charizmatického aj prezidenta Johna F. Kennedyho, pokiaľ nevyšla najavo jeho neukojiteľná vášeň pre sexuálne dobývanie. Bývalý americký minister zahraničných vecí Henry Kissinger vyhlásil, že „moc je to najsilnejšie afrodiziakum“.

Bývalý talianský premiér, teraz 78-ročný Silvio Berlusconi, sa svojimi sexuálnymi výbojmi nijako netajil; táto vášeň ho nakoniec priviedla k 7-ročnému trestu väzenia a zákazu vykonávať verejnú funkciu za to, že spal s neplnoletou prostitútkou; po odvolaní ho v podstate zbavili viny.

A potom je tu Strauss-Kahn, ktorého k nebu sa vzpínajúcu kariéru a prezidentské ambície pred takmer štyrmi rokmi prudko uťalo obvinenie zo sexuálneho napadnutia, ktoré proti nemu vzniesla chyžná newyorského hotela.

Tento prípad sa neskôr vyriešil, no teraz 65-ročný Strauss-Kahn stojí pred súdom v severofrancúzskom meste Lille a čelí obvineniu zo zapojenia sa do kupliarskeho gangu. Toto obvinenie mu vyniesla účasť na sexuálnych orgiách s prostitútkami, napriek tomu sa obhajuje tým, že netušil, že ide o platené aktérky pohlavných hier.

Pravdaže, prepojenie moci a sexu nie je iba výsadou mužov, dodáva Friedmann. Ruská cárovná Katarína Veľká, rovnako ako ďalšie mocné ženy, bola známa tým, že mala mnoho milencov. Tieto „Amazonky sú rovnako sexuálne hyperaktívne ako muži,“ uviedol.

V novembri 2012 bývalá francúzská ministerka zdravotníctva Roselyne Bachelotová v rozhlasovom rozhovore pripustila, že „sex je nesmierne dôležitý a veľmi ovplyvňuje politiku“.

Podľa Friedmanna existuje odveké spojenie medzi sexom a mocou. „Muži boli zvyknutí bojovať, aby zistili, kto je najsilnejší. A víťaz potom priťahoval ženy,“ povedal. „V tom sme ako zvieratá.“

Moc a sex podľa neho súvisia s rovnakými hormónmi – endorfínmi, ktoré sú známe aj ako hormóny šťastia. Tie sa vyplavujú napríklad pri intenzívnom cvičení – je jedno, či v telocvični alebo v posteli.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Berlusconi #Dominique Strauss-Kahn