Karneval v Riu oslavuje spolu s mestom

V brazílskom Riu de Janeiro vrcholí slávny karneval. Na počesť 450. výročia založenia mesta sú tento rok oslavy dokonca dlhšie ako obvykle, aj keď oficiálna časť veľkého šialenstva potrvá päť dní.

17.02.2015 13:00
karneval, Sao Paulo Foto: ,
Tanečníčka zo školy samby Gavioes da Fiel na karnevale v Sao Paule.
debata (1)

Ich vrcholom bude ako každý rok rôznorodá súťaž škôl samby na preslávenom sambadróme. Prípravy tohtoročného karnevalu ovplyvnilo obrovské sucho, ktoré panuje v krajine už niekoľko týždňov.

Brazílske ministerstvo turistiky očakáva, že tohoročný karneval si pozrie zhruba 900-tisíc návštevníkov a ráta s príjmami vo výške asi 500 miliónov dolárov.

Škola samby Viradouro na Sambadrome v Riu de... Foto: SITA/AP, Felipe Dana
Rio, karneval Škola samby Viradouro na Sambadrome v Riu de Janeiro.

Výročie založenia oslávi dvanásťmiliónová metropola okrem iného narodeninovou tortou dlhou 450 metrov. „Pôst odložíme až na 2. marca,“ žartoval nedávno na tlačovej konferencii starosta mesta Eduardo Paes. Práve do 2. marca sa pretiahne neoficiálna časť festivalu. V noci z 28. februára na 1. marca sa napríklad uskutoční megakoncert veľkých brazílskych hviezd na počesť Ria, založeného roku 1565 portugalskými kolonizátormi.

Niektoré školy samby tento rok zohľadnili katastrofálny nedostatok vody v krajine a na svojich veľkolepých alegorických vozoch vynechali vodné prvky. Situácia v Riu však vraj nie je taká neúnosná ako v iných mestách, ktoré svoje karnevaly kvôli suchu zrušili. Ostatne karneval v Riu, ktorý začali „Cariocas“ čiže obyvatelia Ria, organizovať už v roku 1723, už prežil všeličo – suchá, vojny, revolúcie, diktátorov i ekonomickej krízy, podotýka denník The Wall Street Journal.

Karneval v Rio de Janeiro vrcholí. Foto: SITA/AP, Felipe Dana
Brazília, karneval, tane, ženy, dievčatá, úsmev Karneval v Rio de Janeiro vrcholí.

Úrady ako obyčajne mysleli aj na fakt, že pouličné veselice počas karnevalu sprevádzajú neviazané sexuálne radovánky. V Brazílii pritom rastie počet mladých ľudí nakazených vírusom HIV. Ministerstvo zdravotníctva tentoraz stavilo na netradičnú kampaň prostredníctvom mobilnej zoznamovacej aplikácie Tinder.

„Hľadám ženy alebo muža pre nezáväzné vzťahy, pokiaľ možno bez kondómu,“ píše na Tinderi pekná svetlovláska „Alana“. Tomu, kto sa s ňou pokúsi nadviazať kontakt, sa na mobile objaví hláška: „Pozor, je ťažké zistiť, kto je nositeľom vírusu HIV. Bav sa, ale daj na seba pozor. Toto je kampaň ministerstva zdravotníctva.“ Rovnaká kampaň prebieha aj na aplikácii určenej pre gejov. V rámci prevencie rozdajú úrady 70 miliónov prezervatívov.

Škola samby Vila Isabel na karnevale v Riu de... Foto: SITA/AP, Felipe Dana
Rio, karneval Škola samby Vila Isabel na karnevale v Riu de Janeiro.

Pozlátku karnevalu tento rok zatienila januárová vražda dvadsaťpäťročného transvestitu Claudia da Silvu, vystupujúceho v jednej z popredných škôl samby. Video s jeho vraždou, na ktorom prosí o život, sa dokonca objavilo na sociálnych sieťach. Motívom vraždy mohla byť homofóbia, je ale možné, že má spojitosť s vojnou gangov a že da Silva pracoval ako policajný informátor. Aj napriek pokusom očistiť svet okolo škôl samby sú školy totiž často financované kriminálnymi živlami vrátane drogových gangov alebo hazardných magnátov, pripomína denník The Guardian.

Kultúrny maratón výstav, koncertov aj divadelných predstavení potrvá v Riu de Janeiro až do letných olympijských hier v auguste 2016, ktoré hostí práve brazílska metropola.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rio de Janeiro #karneval #samba