Vec: Aby bol rap dobrý, nemusí byť učesaný

Prejav raperov obyčajne nerešpektuje žiadne konvencie, ani jazykové. O tom, ako cítia jazyk títo umelci, nám porozprával Branislav Kováč, čiže raper Vec, ktorý má povesť kultivovaného autora s dobrou slovenčinou. Aj on má však rád jazykovú slobodu.

19.02.2015 08:30
radio head awards, radio fm, album roka, vec,... Foto: ,
Na fotografii Branislav Kováč alias raper Vec.
debata (1)

Vyhovuje vám slovenčina pri vašej tvorbe? Musíte si ju niekedy prispôsobovať alebo je dosť bohatá, tvárna a inšpirujúca? Nie je príliš mäkká na rapovanie?
Kedysi prevládal názor, že rapovať po slovensky sa nedá. Až kým to prax nevyvrátila. Myslím, že máme dostatočne bohatý a tvárny jazyk na to, aby sa dal použiť v hocijakom hudobnom žánri. Či je príliš mäkký? Čo je to mäkkosť jazyka? Ak nemyslíte de-te-ne-le, di-ti-ni-li, spýtam sa: Znie kurva mäkkšie ako bitch?

Konzultujete s niekým svoje texty z jazykovej stránky? Záleží vám na tom, aby boli aj z tejto stránky dobré?
V hip-hope sa tolerujú nespisovnosť, nárečie aj slang, dokonca by som povedal, že sú vítané, a zdá sa, že táto tolerancia plynule prechádza aj do iných hudobných žánrov. Rap nepotrebuje byť oficiálny, je to samorast a aby bol dobrý, nepotrebuje byť učesaný. Aj keď ja sa ten svoj snažím učesať skoro vždy. Sám.

Myslíte si, že vaša tvorba slovenčine pomáha? Rozvíja ju, obohacuje, skonkrétňuje? Máte takú ambíciu?
Minimálne sa stará o to, aby moji fanúšikovia jazykovo nezakrneli. Poslal som do obehu pár vlastných slovotvarov, ktoré síce nezľudoveli, ale aspoň sa ľudia nad nimi pozastavili, poniektorým možno aj ostal rozum stáť. Nemám ambície jazykovedca, aj keď na základnej škole som bol v slovenčine fakt dobrý, čo sa týka diktátov aj stavby viet a súvetí. Moja úloha je hlavne písať zaujímavé texty a mať z nich dobrý pocit.

Zdá sa vám, že je dnes slovenčina ohrozená prívalom cudzích slov, prípadne povrchnosťou či nekultúrnosťou ľudí? Tolerujete niektoré prehrešky v reči? Cítite ich aj v jazykovom prejave kolegov alebo tento problém vlastne nejestvuje?
Kedysi som bol oveľa menej zhovievavý k používaniu cudzích slov v slovenských textoch, ale časom som si zvykol a prestal sa tým zaoberať, dokonca mi sem-tam nejaké anglické slovo do textu ujde. Ľudia majú tendenciu veci si zľahčovať a to je asi aj tento prípad. Treba však povedať, že napríklad slovo „selfie“ nemá v slovenčine náležitý ekvivalent, ktorý by neznel trápne, takže ho asi treba začať tolerovať. Dodnes ale nemám rád kombináciu sloha po slovensky – refrén po anglicky. Je pravda, že som v tomto dosť vyhranený, ale príde mi to nevkusné a zbytočné.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenčina #Vec #rap #Branislav Kováč