Koza či ovca? V Ázii vítajú nový rok ôsmeho zvieraťa lunárneho kalendára

Číňania spoločne s ďalšími ázijskými národmi vítajú od štvrtkovej polnoci miestneho času nový lunárny rok.

19.02.2015 17:06
koza, rok kozy Foto: ,
Okuliare s motívom kozy si nasadila počas osláv začínajúceho sa roka kozy obyvateľka filipínskeho hlavného mesta Manila.
debata

Pri vstupe do roka zasvätenému ôsmemu zvieraťu lunárneho kalendára nastáva občas chaos. Nie je jasné, či je to koza alebo ovca, pretože čínsky znak jang označuje obe tieto zvieratá. Nech je to koza či ovca, platí však, že ľudia narodení v tomto znamení sú inteligentní, prispôsobiví a súcitní. Radšej sú v ústraní ako v centre pozornosti.

Lunárny nový rok je v Číne najdôležitejší sviatok, ktorý ľudia tradične oslavujú v rodinnom kruhu a veľkolepými hostinami. Státisíce migračných robotníkov sa vracajú z miest, kde sú zamestnaní, do svojich domovských provincií, aby sa spravidla raz za rok na niekoľko týždňov stretli so svojimi blízkymi. Takéto cestovanie je označované za najväčší masový presun obyvateľstva na Zemi.

zväčšiť Predstavenie s maskami pri príležitosti osláv... Foto: Reuters, TYRONE SIU
lunárny nový rok Predstavenie s maskami pri príležitosti osláv nového lunárneho roka v Hongkongu.

Oslavy tradične sprevádzajú ohňostroje, ktoré sa mnohé mestá vrátane čínskej metropoly Pekingu snažili obmedziť kvôli silne znečistenému ovzdušiu. Desiatky čínskych miest odpaľovanie petárd počas dneška a štvrtka dokonca prísne zakázali.

zväčšiť Sprievod s drakom na oslavách lunárneho nového... Foto: Reuters, KIM KYUNG-HOON
lunárny nový rok Sprievod s drakom na oslavách lunárneho nového roka v Pekingu.

V Pekingu obyvateľov textovými správami na mobilných telefónoch vyzvali, aby sa s používaním zábavnej pyrotechniky krotili. Predpokladá sa, že kvôli ohňostrojom potrvá v čínskej metropole inverzia na najvyššom stupni znečistenia do piatku.

Obyvateľka Bangkoku stojí za sochami koz v...
Muž a žena v tradičných červených farbách na...
+9Matka a dieťa v tradičných odevoch na oslavách...

Vláda ovce či kozy, ktorá je ôsmym znamením čínskeho horoskopu, potrvá až do 7. februára 2016. Potom ju vystrieda inteligentná a všestranná opica. O svoju vládu teraz prišiel sebaistý a priebojný kôň.

debata chyba
Viac na túto tému: #koza #ovca #lunárny nový rok