Nové emócie v Kosove: Súd pre vojnové zločiny veľmi kosovský nebude

V Kosove sa znova zdvihli emócie, tentoraz najmä v radoch nacionalistickej opozície kvôli pripravovanému osobitnému súdu pre vojnové zločiny. Podrobnosti o tom, ako by mal vyzerať tento justičný orgán, ktorý by mal prípadne trestať povstalcov aj ich veliteľov, široko považovaných za národných hrdinov, sa konečne dostali na verejnosť. Podľa prištinského denníka Koha ditore bude táto inštitúcia kosovská len formálne.

21.02.2015 13:00
Kosovo, vlajka, Albánsko, Priština Foto: ,
Prištinský pouličný predavač ponúka kosovské a albánske vlajky.
debata (7)

Súd má fungovať paralelne s justičným systémom Kosova a bude skôr medzinárodnou inštitúciou. Na jeho zriadenie tiež musí parlament schváliť osobitný zákon a dodatky k ústave, ktoré sa budú týkať aj činnosti špeciálnej prokuratúry.

Už vypracovaný návrh uvedeného zákona zverejnilo opozičné nacionalistické hnutie Vetëvendosje! (Sebaurčenie!), Ktoré je značne kritické k pôsobeniu medzinárodných inštitúcií v Kosove, ako je najmä policajná a justičná misia EÚ EULEX. Text vraj pripravila Európska komisia.

Podľa presvedčenia hnutia navrhnutý zákon Kosovo poškodí, pretože vrhne tieň na „oslobodzovaciu vojnu“, ktorú viedla povstalecká Kosovská oslobodzovacia armáda (UCK). Poslankyni za Vetëvendosje! Albulene Haxhiuovej v tejto súvislosti tiež prekáža, že kosovská justícia nebude mať možnosť dohliadať na činnosť osobitného súdu.

Predloha uvádza, že sudcov aj prokurátorov tohto súdu, ktorý sa má zaoberať zločinmi spáchanými v období od 1. januára 1998 do 31. decembra 2000, bude vyberať medzinárodná komisia a vymenovávať šéf misie EULEX. Súdne komory budú sídliť v Kosove a v hostiteľskej krajine, zatiaľ čo prokuratúra bude v hostiteľskej krajine a v Kosove môže mať úradovňu. Všeobecne sa predpokladá, že hostiteľskou krajinou bude Holandsko.

Fotografia Kosovskej Mitrovice z roku 2000. Foto: SITA/AP, Darko Vojinovic
Kosovo, vojna, Kosovská Mitrovica Fotografia Kosovskej Mitrovice z roku 2000.

Všetky spisy súdu a prokuratúry budú strážené v zahraničí. Takisto mimo Kosova si budú prípadní odsúdenci odpykávať tresty.

Špeciálna skupina vyšetrovateľov Európskej únie (SITF) vo svojej správe z minulého roka uviedla, že by sa pred nový súd mohli postaviť bojovníci UCK kvôli obvineniam zo zločinov spáchaných na Srboch, Rómoch aj kosovských Albáncoch údajne spolupracujúcich so srbským režimom. Medzi tieto zločiny patrili vraždy, únosy, nezákonné väznenie a znásilňovanie.

UCK viedla v druhej polovici deväťdesiatych rokov ozbrojený boj za odtrhnutie oblasti Kosova od Srbska. Rozsiahla operácia srbskej armády a polície proti vzbúrencom bola sprevádzaná početnými zločinmi spáchanými aj na civilnom obyvateľstve a vyústila do exodu státisícov Albáncov. Belehrad ozbrojené sily nakoniec zo svojej provincie stiahol po náletoch NATO. Srbská strana však z radu zločinov obviňuje aj vzbúrencov a ich veliteľa, ktorí dnes v Kosove zastávajú vysoké funkcie.

V minulosti už bolo niekoľko súdnych procesov s povstalcami zastavených alebo skončili oslobodzujúcim verdiktom kvôli nedostatku dôkazov. Médiá v súvislosti s tým poukazovali na zastrašovanie aj úmrtia svedkov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Srbsko #Kosovo #vojnové zločiny