Britskí rodičia nezvládajú svoje deti. Pre súrodenecké hádky volajú políciu

Britskí policajti zaznamenávajú čoraz častejšie výjazdy do domácnosti. Volajú ich zúfalí rodičia, ktorí si nevedia poradiť s neposlušnými deťmi. Tento fakt potvrdili policajné štatistiky, o ktorých informoval britský denník The Times.

17.03.2015 10:58
dieťa, pes, hračka Foto: ,
Britskí rodičia sú zo svojich detí bezradní. Podľa analytikov je to dôsledok zániku tradičných viacgeneračných rodín, ktoré z veľkej časti nahradili domácnosti, v ktorej vychováva dieťa osamelý rodič. /Ilustračné foto/
debata (52)

Rodičia žiadajú policajtov, aby prišli k nim domov a umravnili ich potomkov, namiesto toho, aby si s nimi poradili sami. V mnohých prípadoch išlo pritom o tak zanedbateľné incidenty, ako napríklad hádka o diaľkový ovládač.

Podľa odborníkov to len dokazuje, že mnoho britských rodičov majú problémy zvládať svoju výchovnú úlohu. Schopnosť zvládnuť deti, aby boli poslušné, sa vytratila po tom, čo vymizli tradičné niekoľkogeneračné rodiny a narastajú domácnosti, v ktorých sa o deti stará osamelý rodič.

Rodičia chcú od policajtov, aby im usmernili deti

„Policajti, s ktorými sme sa rozprávali, nám povedali, že ich často vlajú do domácností, kde majú rodičia problémy deti zvládať a žiadajú ich, aby ich vlastné deti usmernili,“ uviedla správa policajného inšpektorátu.

Deti sa potom dočkali napríklad zatknutia za bežnú bitku medzi dvoma sestrami, trinásťročný chlapec dostal želiezka, pretože udrel svoju o dva roky mladšiu sestru a sedemnásťročný chlapec za to, že strčil do svojho nevlastného otca.

V tradičných viacgeneračných rodinách mali často úlohu tých, ktorí deti vedú k poslušnosti a dokážu ich v pravú chvíľu usmerniť, práve starí rodičia a ďalší starší príslušníci rodiny. Rodičia teraz túto pomoc často nemajú. Cítia sa osamelí a žiadajú pomoc od polície, keď si už sami nevedia s deťmi poradiť.

Správa policajného inšpektorátu zároveň zistila, že policajtov často volajú aj do nemocníc a domovov poskytujúcich opatrovateľskú službu, keď si zamestnanci nevedia poradiť s nezvládnuteľným pacientom. Medzi týmito prípadmi sa objavil aj zákrok proti 90-ročnému starcovi, ktorého vzali policajti do väzby, pretože sa v domove dôchodcov začal správať násilnícky a napadol zamestnancov i ostatných obyvateľov domova.

Matka volala policajtov, keď dcéra nechcela ísť do školy

Policajti však protestujú proti tomu, aby suplovali funkcie rodičov a štátnych inštitúcií. Napríklad Ian Hopkins, policajný dôstojník z Manchesteru, kritizoval jednu matku, ktorá zavolala políciu, keď sa jej trinásťročnej dcére „nechcelo ísť do školy“.

Polícia na jej výzvu do domu prišla a dcéru do školu odviedla, ale muži zákona to nepovažujú za správne. Podľa Hopkinsa by rodičia mali byť sami schopní zvládnuť svoje dieťa, aby dodržiavalo školskú dochádzku, a ak nie, mali by sa obrátiť na príslušné agentúry, ako je napríklad sociálna služba.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #Veľká Británia #výchova #policajti