Slovák navrhol aj interiér európskeho auta roka 2015

Volkswagen Passat získal na autosalóne v Ženeve titul európske auto roka. Za vnútorným dizajnom vozidla stojí úspešný slovenský dizajnér Boris Grell zo Šale. Po nastúpení do európskeho auta roka majú ľudia získať pocit, že sedia v o triedu vyššom automobile.

21.03.2015 08:00
grell Foto:
Boris Grell bol aj pri zrode Volkswagenu Up!
debata

Dosiahnutiu tejto emócie bol prispôsobený celý vnútorný dizajn luxusného vozidla. (Čítajte viac v článku Slovenský dizajnér rozhoduje o pocitoch miliónov šoférov) Veľmi dôležitým detailom celkového dizajnu interiéru nového Passatu je riešenie vetracích otvorov v palubnej doske. „Tu sme chceli opustiť tradičný spôsob vyrezania štyroch otvorov na prístup vzduchu. Nový dizajn je plne integrovaný do celej šírky palubnej dosky a svojimi hliníkovými lamelami má opticky skôr charakter dekoračný ako funkčný,“ povedal Grell.

Zároveň je však funkcia zlepšená tým, že otvor je celkovo väčší ako u predchodcu, čím sa zabezpečilo akusticky lepšie prúdenie vzduchu. „Práve tento detail je veľmi pekným príkladom spojenia estetiky a funkcie a zároveň určitým spôsobom aj cituje prednú masku Passatu s výraznými prednými lamelami,“ pokračoval Grell. Spojenie estetiky, funkčnosti, ergonómie a bezpečnosti je dlhé roky najväčšou výzvou všetkých automobilových dizajnérov.

Interiér európskeho auta roka 2015, ktorým sa... Foto: Archív Borisa Grella
grell Interiér európskeho auta roka 2015, ktorým sa stal Volkswagen Passat (vľavo), projektoval slovenský dizajnér Boris Grell.

Základom úspechu je mať svoju prácu ako hobby

Rýchla doba plná nových technológií začína meniť rokmi zabehnuté pravidlá. „Exteriér automobilu má štyri kolesá a karosériu. Na tomto princípe sa už roky nič nemení, ale interiér môže v budúcnosti prejsť radikálnymi zmenami v súvislosti s témami, ako je napríklad digitalizácia, nové komunikačné technológie, autonómne riadenie či alternatívne pohony,“ priblížil Grell.

Už dnes niektoré firmy testujú automobily riadené počítačom prostredníctvom GPS navigácie. V budúcnosti tak ani volant nemá na sto percent isté miesto vo vnútornej výbave automobilu.

Pre slovenského dizajnéra nie je ani po rokoch navrhovania interiérov problém nájsť inšpiráciu. „Základom úspechu je mať svoju prácu ako hobby. Ja keď mám niečo navrhnúť, tak nad tým neustále premýšľam, nielen v práci, ale aj doma, často aj ráno, keď sa zobudím,“ priblížil Grell.

Pri hľadaní inšpirácie pomáha napríklad sledovanie nových trendov v architektúre, nábytkovom dizajne, vo voľnom umení, v móde, alebo aj elektronike. „Neviem, ako je to u iných dizajnérov. Mne sa našťastie nikdy nestalo, že by som musel veľmi premýšľať, a neprišiel by som na žiadny dobrý nápad,“ uzavrel Grell.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #automobilka Volkswagen #dizajnér #Úspešní Slováci